30

Η ΠΟΕΔ στηρίζει τη προώθηση του καινοτόμου προγράμματος φιλαναγνωσίας του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου και του Δήμου Στροβόλου.  
Στο πρόγραμμα θα γίνει προσπάθεια να εφαρμοστούν δράσεις που γίνονται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης γύρω από τον άξονα παιδί- λογοτεχνία και σκυλιά θεραπείας. Πανεπιστήμια στο εξωτερικό, όπως το Cambridge, χρησιμοποιούν σκυλιά στην περίοδο των εξετάσεων για τη μείωση του άγχους. Οι φοιτητές υιοθετούν για μια περίοδο έναν τετράποδο φίλο μέσα από το πρόγραμμα του πανεπιστημίου. Στη Φινλανδία που έχει το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο, σύμφωνα με διάφορες έρευνες, τα παιδιά μπορούν να διαβάζουν το βιβλίο τους μαζί με ένα σκυλί, στη βιβλιοθήκη του σχολείου.


Συγκεκριμένα οι στόχοι του προγράμματος που προτείνεται είναι οι πιο κάτω: 
1.    Η ανάπτυξη αναγνωστικής κουλτούρας στα παιδιά στο χώρο της βιβλιοθήκη και η καλλιέργεια αγάπης για το βιβλίο- παιδική λογοτεχνία. 
2.    Η καλλιέργεια φιλοζωικής δράσης μέσα από βιωματικές εμπειρίες και η ανάπτυξη του σεβασμού στοι δικαιώματα των ζώων. 
3.    Η ανάδειξη της σημαντικής προσφοράς των σκυλιών- θεραπευτών και o ρόλος που μπορούν νοι διαδραματίσουν στην ανάπτυξη γλωσσικών δεξιοτήτων, ιδιαίτερα σε παιδιά με δυσλεξία, αυτισμό και άλλες μαθησιακές δυσκολίες. 


Για την υλοποίηση του προγράμματος o Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου, μετά από συνάντηση με τον Δήμαρχο Στροβόλου, έχουν προχωρήσει σε μνημόνιο συνεργασίας. O Δήμος Στροβόλου θα υλοποιεί το πρόγραμμα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Στροβόλου. 
Η ΠΟΕΔ έχει αποφασίσει την χορηγία μέρους του κόστους της εκπαίδευσης των σκυλιών αξίας €500.

Actions: E-mail | Permalink |