13

Η ΠΟΕΔ έχει αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης σε συνθήκες πανδημίας. 

 

Στην επιστολή αναφέρεται ότι: 

 

 

"Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, ως ΠΟΕΔ εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, ειδικότερα σε μια περίοδο έξαρσης.

 

Έχουμε πληροφορηθεί από δημόσιες δηλώσεις ότι θα εφαρμοστεί στα σχολεία το μέτρο Test to stay. Ως εκ τούτου, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

  1. Πώς προσθέτει το εν λόγω μέτρο σε θέματα ασφάλειας παιδιών και εκπαιδευτικών, όταν στην ουσία καταργείται η έννοια της στενής επαφής και σε αυτοπεριορισμό απομονώνεται μόνο το κρούσμα, σε μία αίθουσα με 25 παιδιά και ένα εκπαιδευτικό που στις πλείστες των περιπτώσεων δεν μπορούν να τηρηθούν ούτε καν οι αποστάσεις και στις αίθουσες δεν υπάρχουν εξαερισμοί;

 

  1. Σε μια περίοδο έξαρσης της πανδημίας και αύξησης της μεταδοτικότητας του ιού, λόγω μεταλλάξεων, πώς τεκμηριώνεται η συγκεκριμένη απόφαση;

 

  1. Πώς θα διασφαλίζεται ότι τα παιδιά θα κάνουν το συγκεκριμένο τεστ στα σχολεία τους, όταν κινητές μονάδες επισκέπτονται τα 330 σχολεία, μόνο δύο φορές εβδομαδιαίως και παράλληλα θα πρέπει να βρίσκονται σε εκατοντάδες σχολεία όπου θα εντοπίζονται κρούσματα;

 

  1. Ισχύει μόνο όταν το παιδί είναι επαφή κρούσματος στο σχολείο ή όταν είναι επαφή σε οποιαδήποτε περίπτωση π.χ. με αδελφάκι που είναι καθημερινά μαζί του.

 

  1. Η πρακτική αυτή θα αφορά μόνο το σχολείο ή και τις εξωσχολικές δραστηριότητες του παιδιού;

 

  1. Στην ανακοίνωση που διαβάσαμε δημόσια αναφέρεται σε μαθητές Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης; Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και τα παιδιά Νηπιαγωγείου και Ειδικών Σχολείων; Επιπλέον, αναμένουμε ακόμη διευκρινίσεις για το ότι Νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία επαναλειτουργούν χωρίς την όποια αναθεώρηση των πρωτοκόλλων.  

 

Επιπλέον, σημειώνουμε για άλλη μια φορά την έντονη δυσαρέσκειά μας για το ότι η Οργάνωση δεν κλήθηκε και δε συμμετείχε σε καμία επίσημη συνάντηση που να αφορά μέτρα για την πανδημία στα σχολεία. Τόσο για να υπάρχει επίσημη ενημέρωση της Οργάνωσης από πλευράς ΥΠΠΑΝ, αλλά κυρίως για να μπορέσει να καταθέσει η Οργάνωση τις εισηγήσεις της επί του θέματος, κυρίως σε ό,τι αφορά την πρακτική εφαρμογή των μέτρων. Ως εκ τούτου, ζητούμε όπως άμεσα οριστεί συνάντηση ΥΠΠΑΝ και Γραμματείας ΠΟΕΔ.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις και διατελούμε,

 

 

Με τιμή,

 

 Η Πρόεδρος                                                                    Ο Γενικός Γραμματέας

 

 

Μύρια Βασιλείου                                                                Χάρης Χαραλάμπους

 

 

 

 

Actions: E-mail | Permalink |