23

Η ΠΟΕΔ δηλώνει την ετοιμότητά της για συμμετοχή σε διάλογο για διαχείριση προβλημάτων που προκύπτουν από την Πανδημία

 

Σε σχέση με τη δημόσια έκκληση του Υπουργείου Παιδείας προς τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, για συνεργασία στη διαχείριση των αναγκών αντικατάστασης, η ΠΟΕΔ σημειώνει τα εξής : 


Η Οργάνωση, τόσο διαχρονικά όσο και από την έναρξη της πανδημίας, έχει καταθέσει τις θέσεις της για μόνιμες και ουσιαστικές λύσεις για τις αντικαταστάσεις και άμβλυνση του προβλήματος της υποστελέχωσης των σχολικών μονάδων. Η δημιουργία δεξαμενής αντικαταστατών, η κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των αντικαταστατών, η διασφάλιση της εργασίας τους μετά το 2027, η αποστολή αντικαταστατών με πλήρες ωράριο, είναι μερικές από τις ουσιαστικές λύσεις που έχει καταθέσει και δημόσια η ΠΟΕΔ.

 

Επισημαίνουμε ότι οι εκπαιδευτικοί που απουσιάζουν ως επαφές κρουσμάτων, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Test to Stay τη δεδομένη στιγμή. Ταυτόχρονα, υπενθυμίζουμε πως δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί η απουσία μεγάλης μερίδας εκπαιδευτικών που απουσιάζουν για φύλαξη τέκνου, αφού με βάση τα σχετικά διατάγματα και τις εγκυκλίους, τα παιδιά που είναι θετικά, τα παιδιά που είναι επαφές εκτός σχολείου και τα παιδιά που φοιτούν σε Νηπιαγωγεία δεν συμμετέχουν στο Test to stay. 

 

Υπογραμμίζουμε πως η ΠΟΕΔ αναμένει να κληθεί σε διάλογο για την εφαρμογή του Test to stay σε εκπαιδευτικούς. Το εν λόγω μέτρο  σύμφωνα με το διάταγμα, θα εφαρμοστεί μετά από διαβούλευση με τα οργανωμένα σύνολα σε όλη τη Δημόσια και Εκπαιδευτική Υπηρεσία, κάτι που δεν έγινε μέχρι σήμερα.

 

Ως εκ τούτου οι δημόσιες εκκλήσεις, που πιθανόν να τύχουν παρερμηνείας και δημιουργούν εντυπώσεις, καλό θα ήταν να αποφεύγονται. Είναι ευθύνη της πολιτείας να καλύψει τα κενά των εκπαιδευτικών που δικαιολογημένα απουσιάζουν, τη στιγμή που αυτά τα κενά, όλο αυτό το διάστημα, τα καλύπτουν οι εκπαιδευτικοί με συνεχείς αναπληρώσεις. Συνεπώς ως ΠΟΕΔ δεν αποδεχόμαστε τη μετακύλιση των ευθυνών του ΥΠΠΑΝ για το θέμα, στους εκπαιδευτικούς. Η ΠΟΕΔ δηλώνει την ετοιμότητά της να συμμετέχει σε ένα γόνιμο, θεσμικό και ουσιαστικό διάλογο για τα πιο πάνω θέματα.

 

Από την ΠΟΕΔ

Actions: E-mail | Permalink |