Η Π.Σ.Γ.Α. της Π.Ο.Ε.Δ. καταγράφει την αύξηση περιπτώσεων παιδιών με αποκλίνουσα συμπεριφορά, η οποία χαρακτηρίζεται από βία και επιθετικότητα σε πολλές εκφάνσεις της και θεωρεί ως άμεση προτεραιότητα τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, πριν αυτό διογκωθεί σε βαθμό ανεξέλεγκτο.
Α. Η Συνδιάσκεψη αποφασίζει το πιο κάτω πλαίσιο δράσης και διεκδίκησης της βελτίωσης του σχολικού περιβάλλοντος και της διαχείρισης των περιπτώσεων σχολικής παραβατικότητας, με πρωτεύοντα στόχο την πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση.
- Να εμπλακεί σε διάλογο με το ΥΠΠ με αντικείμενο μελέτης τα μέτρα που εισηγείται η Επιτροπή για τη σχολική βία. Ενδεικτικά καταγράφονται μερικά από τα μέτρα αυτά, τα οποία εκτιμούμε πως είναι προς την ορθή κατεύθυνση και τα οποία θα μπορούσαν να ιεραρχηθούν και να εφαρμόζονται ανάλογα με την περίπτωση που αντιμετωπίζεται :
1.1. Εισαγωγή του Σχολικού Βοηθού στη Δημοτική Εκπαίδευση
1.2. Εισαγωγή του θεσμού του Σχολικού Κοινωνικού Λειτουργού
1.3. Εισαγωγή του θεσμού του Συμβουλευτικού Ψυχολόγου
1.4. Ανάπτυξη στρατηγικής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της σχολικής αποτυχίας
1.5. Ανάπτυξη προσχολικής αγωγής – Εξέταση ετοιμότητας – Screening tests (τόσο σ’ ό,τι αφορά τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία)
1.6. Ενδοϋπηρεσιακή Συνεχής Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών
1.7. Ανάπτυξη ΖΕΠ
1.8. Ανάπτυξη του θεσμού του Μέντορα
1.9. Αναβάθμιση του ρόλου του Εκπαιδευτικού της Τάξης
1.10. Διασφάλιση των νηπιαγωγείων για τις περιπτώσεις που παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς κρίνεται σκόπιμο να επιστρέψουν σ’ αυτά. Σχετικά, να λαμβάνεται πρόνοια για επίσπευση των διαδικασιών που απαιτούνται, έτσι που η εξέταση τέτοιων περιπτώσεων να ολοκληρώνεται τάχιστα και να μη λειτουργεί σε βάρος του επηρεαζόμενου νηπιαγωγείου
1.11. Δημιουργία ειδικών προγραμμάτων και δράσεων για τα χαρισματικά παιδιά.
- Άμεση τροποποίηση, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική, της διαδικασίας εμπλοκής του Εκπαιδευτικού Ψυχολόγου στη Σχολική Μονάδα και αύξηση του αριθμού των εκπαιδευτικών ψυχολόγων ώστε αυτοί να μπορούν καλύπτουν και τα σχολεία υπαίθρου.
- Μείωση αριθμού παιδιών κατά τμήμα στα 20.
- Κατάλληλη αναδιάρθρωση Αναλυτικών Προγραμμάτων, με ταυτόχρονη μείωση της ύλης που αυτά περιλαμβάνουν.
- Επανεξέταση της σχετικής πρόνοιας των Κανονισμών Λειτουργίας Σχολείων για την Πειθαρχία.
- Άμεση θεσμοθέτηση κανονισμών για την ασφάλεια και την ασφάλιση των εκπαιδευτικών και των παιδιών στο χώρο του σχολείου.
- Δημιουργία και λειτουργία Πολυθεματικών Κέντρων για παιδιά προς αντιμετώπιση ιδιαίτερα αντικοινωνικής και παραβατικής συμπεριφοράς.
- Διορισμός ειδικού ψυχολόγου σε κάθε επαρχία, ο οποίος να ασχολείται μόνο με περιπτώσεις σχολικής παραβατικότητας.
Β. Για την αντιμετώπιση ακραίων περιπτώσεων σχολικής παραβατικότητας, για την οποία δε λαμβάνονται, αρμόδια, τα αναγκαία μέτρα καταπολέμησης και περιστολής της, ή για περιπτώσεις άσκησης βίας σε μέλη του προσωπικού των σχολείων, η Συνδιάσκεψη εξουσιοδοτεί το Δ. Συμβούλιο όπως προβαίνει, κατά την κρίση του, σε μέτρα, περιλαμβανομένου και του κλεισίματος των επηρεαζόμενων σχολείων.
Γ. Ταυτόχρονα, για σκοπούς ανάδειξης του προβλήματος και για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, το Δ.Σ. εξουσιοδοτείται όπως συγκαλέσει Διάσκεψη Τύπου, μέσα από την οποία να δημοσιοποιήσει το σοβαρό πρόβλημα παραβατικότητας που παρατηρείται στα σχολεία μας.
Δ. Πέρα από τα όσα άλλα μέτρα αναφέρονται πιο πάνω, για σκοπούς βραχυπρόθεσμης αντιμετώπισης του προβλήματος, το Δ.Σ. να ζητήσει από την Αρμόδια Αρχή του ΥΠΠ να εξετάσει τη δυνατότητα :
- Αναστολής φοίτησης παιδιού που παρουσιάζει ανυπέρβλητα προβλήματα ανάλογης συμπεριφοράς
- Σύγκλησης πολυθεματικής ομάδας με τη μορφή του κατεπείγοντος στις περιπτώσεις που θα κριθεί ότι χρειάζεται
- Επέκτασης του θεσμού του συνοδού ασφαλείας
- Λήψης άλλων μέτρων για πρόσθετη ασφάλεια παιδιών και δασκάλων, όπου αυτό διαπιστώνεται ως ανάγκη
- Αναγνώρισης από την Επίσημη Πλευρά της σχετικής ευθύνης του αντίστοιχου Ε.Γ.Π., όπου ανάλογες περιπτώσεις σχολικής παραβατικότητας παραπέμπονται σ’ αυτό από τα επηρεαζόμενα σχολεία
- Ρητής απαλλαγής, των διευθυντών και των μελών του προσωπικού των σχολείων, από οποιαδήποτε ποινική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις μαθητή που παρουσιάζει πρόβλημα επιθετικής συμπεριφοράς ή άλλης μορφής σχολικής παραβατικότητας.
Ε. Το Δ.Σ. να παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος και να αντιδράσει κατά την κρίση του, στη βάση χρονοδιαγραμμάτων που αυτό θα θέσει προς την Επίσημη Πλευρά για σκοπούς ικανοποιητικής αντιμετώπισης του προβλήματος.