Άρθρα
Σύστημα Διορισμού Εκπαιδευτικών: Λίγο πριν τον Καιάδα… Του Απόστολου Αποστολίδη, Γενικού Γραμματέα ΠΟΕΔ (Δημοσιεύθηκε Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017) (ΑΡΘΡΑ)

Εδώ και ενάμισι χρόνο η Πολιτεία της Κύπρου διά των Κυβερνητικών και Κοινοβουλευτικών αποφάσεων οδήγησε στον Καιάδα το Υφιστάμενο Σύστημα Διορισμού Εκπαιδευτικών αναθεματίζοντας το και πείθοντας για την κακοδαιμονία του την Κοινωνία και τους ενδιαφερόμενους για διορισμό, χωρίς να αφήνει να φαίνεται η πραγματική δυνατότητα διορισμού για κάποιον που αποφοιτά από τα Παιδαγωγικά Τμήματα.

Διαβάστε περισσότερα
Δυναμικά μέτρα επιβάλλεται να λάβει το Υπουργείο Παιδείας και όχι να εξαναγκαστεί να λάβει η ΠΟΕΔ. Φίλιου Φυλακτού, Προέδρου ΠΟΕΔ (Δημοσιεύθηκε Τρίτη, 17 Μαΐου 2016) (ΑΡΘΡΑ)

Πρέπει να προβληματίσουν και να ανησυχήσουν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην Εκπαίδευση, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία οι επισημάνσεις της ΠΟΕΔ στην ανακοίνωση που εξέδωσε στις 11 Μαΐου 2016.

Διαβάστε περισσότερα
Προσεγγίζοντας την Πρώτη του Μάη… Η ευθύνη μας…. Του Απόστολου Αποστολίδη, Γενικού Γραμματέα ΠΟΕΔ (Δημοσιεύθηκε Σάββατο, 30 Απριλίου 2016) (ΑΡΘΡΑ)

Από το Καλοκαίρι του 2010 η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ οργάνωσαν και συνεχίζουν να διευρύνουν, εντείνουν και εμβαθύνουν επίθεση κατά του Κράτους πρόνοιας. Στόχος είναι η μετατροπή των υπηρεσιών προς τον πολίτη ως κερδοσκοπικές επιχειρήσεις και το πέρασμά τους στα πλοκάμια των επιχειρήσεων τους. 

Διαβάστε περισσότερα
Εργασιακό άγχος στο χώρο της Εκπαίδευσης, του Απόστολου Αποστολίδη, Γενικού Γραμματέα ΠΟΕΔ (Δημοσιεύθηκε Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016) (ΑΡΘΡΑ)

Τόσο σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο το εργασιακό άγχος αναγνωρίζεται ως σοβαρό πρόβλημα σε βαθμό που να θεωρείται ως δομικό πρόβλημα στον χώρο εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα
«… Γήρας τίμιον ου το πολύχρονον, ουδέ αριθμώ μετράται» ΤΟΥ ΦΙΛΙΟΥ ΦΥΛΑΚΤΟY (Πρόεδρος ΠΟΕΔ) (Δημοσιεύθηκε Τρίτη, 1 Απριλίου 2014) (ΑΡΘΡΑ)
Επιβάλλεται η μνήμη του μεγαλείου του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 να κατευθύνει την σκέψη μας, να συμπαρασύρει τον λογισμό μας και να νοηματοδοτεί την ύπαρξή μας, στρέφοντας σύμφωνα πάντοτε με τις υποδείξεις της πυξίδας, την εθνική και θρησκευτική μας συνείδηση προς τη σωστή κατεύθυνση, προς τον σωστό προορισμό.
Διαβάστε περισσότερα
Χαιρετισμός Προέδρου ΠΟΕΔ στη Γενική Συνέλευση της Παγκύπριας Σχολής Γονέων. Πολιτεία, Εκπαιδευτικές Οργανώσεις-εκπαιδευτικοί και γονείς βρισκόμαστε στο ίδιο μετερίζι (Δημοσιεύθηκε Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014) (ΑΡΘΡΑ)
Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με απαλό χορτάρι, αλλά ορεινός, στρωμένος με πέτρες και εμπόδια ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διάγουμε. Συνεπώς, η συνεργασία, η αλληλοστήριξη και η συνεννόηση ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς είναι αδήριτη και εκ των ων ουκ άνευ, για να μπορέσουμε να φτάσουμε στην κορυφή και να ατενίσουμε περισσότερο ήλιο.
Διαβάστε περισσότερα
Αξιοπρέπεια και εκπαιδευτικός. Στον εκπαιδευτικό της Κύπρου κανένας δεν χαρίστηκε. Πάμπος Παπαδόπουλος (Γ.Ο. ΠΟΕΔ) (Δημοσιεύθηκε Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014) (ΑΡΘΡΑ)
Η Δημόσια Εκπαίδευση θα πρέπει να παραμείνει το πρότυπο σχολείο, το αποκούμπι και η ελπίδα της κοινωνίας. Ο εκπαιδευτικός της Κύπρου διατήρησε και θα διατηρήσει την αξιοπρέπειά του. Δεν θα ανεχτεί την αμφισβήτηση και την αλλαγή των θεσμών με τέτοιο τρόπο που διαδικασίες να γίνουν διαβλητές και να επιδέχονται παρεμβατισμό.
Διαβάστε περισσότερα
ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Παίγνια Του Απόστολου Αποστολίδη, Βοηθού Γενικού Γραμματέα ΠΟΕΔ (Δημοσιεύθηκε Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2014) (ΑΡΘΡΑ)
Η κοινωνία της Κύπρου παρακολουθεί εδώ και καιρό ένα διάλογο ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις και ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις και τους επιχειρηματίες με αντικείμενο την αποκρατικοποίηση δημόσιων οργανισμών.
Η παράθεση των πιο κάτω γεγονότων και ερωτημάτων, που συνθέτουν τα παίγνια, καμιά σχέση δεν έχουν με την προσωπική τοποθέτηση του γράφοντος σε σχέση με την πολιτική των αποκρατικοποιήσεων.
Διαβάστε περισσότερα
5η Οκτωβρίου. Παγκόσμια Μέρα Εκπαιδευτικού 2013 του Απόστολου Αποστολίδη (Β. Γεν. Γραμματέα ΠΟΕΔ) (Δημοσιεύθηκε Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2013) (ΑΡΘΡΑ)
Από το 1994 η Διεθνής των Εκπαιδευτικών, η UNESCO και κατ’ επέκταση οι ανά τον κόσμο Εκπαιδευτικές Οργανώσεις αλλά και οι επίσημοι Φορείς της Εκπαίδευσης έχουν ορίσει την 5η Οκτωβρίου κάθε χρόνου ως την Παγκόσμια Μέρα Εκπαιδευτικού. Η συγκεκριμένη μέρα ορίστηκε ως ανάμνηση της 5ης Οκτωβρίου του 1966, κατά την οποία συνομολογήθηκε μεταξύ του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ILO και της UNESCO το ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ του Εκπαιδευτικού.Διαβάστε περισσότερα
Η Συντεχνιακή οντότητα και ιδέα πρέπει να αντέξει στις πρωτοφανείς περιστάσεις … ΤΟΥ ΦΙΛΙΟΥ ΦΥΛΑΚΤΟΎ (Πρόεδρος ΠΟΕΔ) (Δημοσιεύθηκε Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2013) (ΑΡΘΡΑ)
Το μέλλον των κοινωνιών μας οικοδομείται μέσα από την Εκπαίδευση, η οποία απέδειξε ότι μπορεί να αποτελέσει ισχυρό όπλο και όχημα αλλαγής σε δημοκρατικές κοινωνίες που πραγματικά στοχεύουν στην ανάπτυξη, στην πρόοδο και στην ευημερία. Η Εκπαίδευση διακρίνεται και χαρακτηρίζεται από το στοιχείο της ελπίδας και της προοπτικής.Διαβάστε περισσότερα
Δήλωση Προέδρου ΠΟΕΔ Φίλιου Φυλακτού για το θέμα του Συνεδρίου της ETUCE (Δημοσιεύθηκε Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013) (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ), (ΑΡΘΡΑ)
Ταυτόχρονα, ως Πρόεδρος της ΠΟΕΔ οφείλω να απορρίψω κακοπροαίρετες αιχμές για το ήθος και τον πατριωτισμό της Οργάνωσης και των μελών της, γιατί διαχρονικά θέταμε ως προτεραιότητα το εθνικό συμφέρον και το καλό του τόπου, πράγμα που θα πράξουμε και σήμερα. Οι χειρισμοί που έγιναν και γίνονται είναι πολύ λεπτοί, συνεπώς η δημοσιοποίηση του θέματος έπρεπε να αποφευχθεί.
Η εύηχη συνθηματολογία και η εκμετάλλευση ενός τόσο κρίσιμου θέματος από οποιουσδήποτε, για αλλότριους σκοπούς, δεν αφορά την Οργάνωση.Διαβάστε περισσότερα
ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (Δημοσιεύθηκε Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2012) (ΑΡΘΡΑ)
Σε καμιά χώρα του κόσμου όπου οι λειτουργοί της Δημόσιας Εκπαίδευσης ζουν με ελάχιστα ωφελήματα, το αντίστοιχο εκπαιδευτικό σύστημα γνωρίζει ακμή και πρόοδο. Όταν το Κράτος Πρόνοιας αποδυναμώνει τις βασικότερες του διαστάσεις, την Παιδεία και την Υγεία, για λόγους εσωτερικούς και εξωτερικούς, η έκπτωση θα  γίνει φθορά και η φθορά κατάπτωση και κατακρήμνιση.
Του Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου, Γενικού Γραμματέα ΠΟΕΔΔιαβάστε περισσότερα
Επιστροφή στο μεσαίωνα (Δημοσιεύθηκε Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012) (ΑΡΘΡΑ)

Ως ΠΟΕΔ, με πλήρη επίγνωση των δεδομένων, κρατήσαμε αναμμένο, μέσα στο βαθύ σκοτάδι της θύελλας που μας περικύκλωσε, ένα αναμμένο κεράκι αντίστασης και αναζήτησης πραγματικών λύσεων και εξόδου από τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε ο τόπος μας. Πολλοί προσπάθησαν ακόμη και αυτό το κεράκι να το σβήσουν και να εξαλείψουν κάθε φωνή που ήταν αντίθετη στον συρμό της καταστροφικής λιτότητας που προσγειώνεται και στην Κύπρο. Έχουμε υποχρέωση, ως συντεχνίες, να υπερασπιζόμαστε τους εργαζόμενους και να απαιτούμε δικαιοσύνη, δημοκρατία και βελτίωση της κοινωνίας και όχι βύθισή της.Η κοινωνία, με τα επερχόμενα μέτρα-χαστούκια που θα δεχθεί, δεν μπορεί παρά να ξυπνήσει, αλλά θα είναι, ίσως, πολύ αργά. ΦΙΛΙΟΣ ΦΥΛΑΚΤΟΥ, Πρόεδρος ΠΟΕΔ

Διαβάστε περισσότερα
Τα φορτώνουν του λαού… (Δημοσιεύθηκε Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012) (ΑΡΘΡΑ)
Άραγε είναι καιρός τούτος ο λαός να σηκώσει κεφάλι, ν’ αστράψει ο νους του πάλι και να ζητήσει δικαιοσύνη, κοινωνική ευαισθησία και απόδοση ευθυνών; Μήπως είναι καιρός να αρνηθεί να συρθεί στη σφαγή με την πρόφαση της εξυγίανσης ενώ όλοι γνωρίζουν ότι με τη λιτότητα πλήττεται το Κράτος Πρόνοιας, ο μικρομεσαίος επαγγελματίας, ο συνταξιούχος, ο νέος;  
Απόστολος Αποστολίδης
Εκπαιδευτικός
Β. Γεν. Γραμματέας ΠΟΕΔΔιαβάστε περισσότερα
Απ΄ ον αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του…Πάμπος Παπαδόπουλος (Γ. Οργανωτικός ΠΟΕΔ) (Δημοσιεύθηκε Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012) (ΑΡΘΡΑ)
Ένας εκπαιδευτικός στην Κύπρο ουσιαστικά είναι υποχρεωμένος να εργάζεται 38 ώρες. Όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι σε όλα τα επαγγέλματα. Σε αυτό το χρόνο ο εκπαιδευτικός είναι επιφορτισμένος με διδακτικά καθήκοντα, γραφειακή δουλειά όπως προγραμματισμό, καταγραφή περιουσίας, διόρθωμα εργασιών, αξιολόγηση μαθητών κ.ά.Διαβάστε περισσότερα
Καταστροφική λιτότητα (Δημοσιεύθηκε Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2012) (ΑΡΘΡΑ)
Το βουνό απειλείται να καταρρεύσει ολόκληρο και εμείς κλαδεύουμε και περιποιούμαστε τα δέντρα που βρίσκονται πάνω σ’ αυτό. Ας αντιληφθούμε όλοι την κρισιμότητα των στιγμών και ας αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Διαχειριζόμαστε το σήμερα, διαμορφώνοντας το αύριο και γι’ αυτό θα κριθούμε από την κοινωνία.
Φίλιος Φυλακτού
Πρόεδρος ΠΟΕΔ.Διαβάστε περισσότερα
5η Οκτωβρίου. Παγκόσμια Μέρα Εκπαιδευτικού 2012. Στήριξη στον Εκπαιδευτικό! (Δημοσιεύθηκε Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2012) (ΑΡΘΡΑ)
Καλούμαστε να συμπορευτούμε όλοι οικοδομώντας το αύριο μέσα από ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο για κατάλληλες εργασιακές και εκπαιδευτικές συνθήκες και όρους, στηρίζοντας το εκπαιδευτικό έργο και τον εκπαιδευτικό, για να δώσουμε στη νέα γενιά αυτό που δικαιούται αλλά και αυτό που θα καθιστά τον κάθε νέο και την κάθε νέα ικανούς να κερδίσουν τη ζωή που ανοίγεται μπροστά τους. Στηρίζοντας τον εκπαιδευτικό, καταλήγουν ILO και UNESCO, δίνουμε προοπτική στην αφετηρία του κάθε νέου ανθρώπου.
Απόστολος Αποστολίδης
Βοηθός Γεν. Γραμματέας ΠΟΕΔ
Διαβάστε περισσότερα
Κρίση στην Παιδεία… (Δημοσιεύθηκε Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012) (ΑΡΘΡΑ)
Αυτή κάθε αυτή η καθημερινή εκπαιδευτική πράξη θα επηρεαστεί αρνητικά σε μεγάλο βαθμό και συνεπακόλουθα δε θα μείνει αλώβητη η ομαλή και παραγωγική λειτουργία και αποτελεσματικότητα των σχολείων. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του. Η κοινωνία και η ιστορία θα μας κρίνει.  
Φίλιος Φυλάκτού Πρόεδρος ΠΟΕΔΔιαβάστε περισσότερα