05

H ΠΟΕΔ καλεί όλα τα μέλη της και ιδιαίτερα τις Διευθύνσεις των Σχολείων σε συνεργασία με τους Συνδέσμους Γονέων να συγκεντρώσουν παιδικά και νεανικά βιβλία λογοτεχνίας, στην αγγλική, τη γαλλική και την αραβική γλώσσα για να αποσταλούν στον Λίβανο.

 

Συγκεκριμένα ο Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου (Κ.Σ.Π.Ν.Β.) σε συνεργασία με τις τρεις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ και το Υπουργείο Εξωτερικών, πήραν την πρωτοβουλία και συντονίζουν τη συγκέντρωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, με σκοπό την αποστολή τους σε παιδιά στον Λίβανο.

 

Με την παρούσα ανακοίνωση απευθύνεται έκκληση σε όλα τα Δημόσια και Ιδιωτικά Σχολεία της Κύπρου και καλούνται οι Διευθύνσεις των Σχολείων σε συνεργασία με τους Συνδέσμους Γονέων να συγκεντρώσουν παιδικά και νεανικά βιβλία λογοτεχνίας, στην αγγλική, τη γαλλική και την αραβική γλώσσα για να αποσταλούν στον Λίβανο.

Οι σχολικές μονάδες θα πρέπει να διευθετήσουν την αποστολή/μεταφορά των βιβλίων στο Υπουργείο Εξωτερικών, σε καθορισμένες ημερομηνίες για τις οποίες θα ενημερωθείτε, μέσα στο Δεκέμβριο, το οποίο και θα αναλάβει την αποστολή τους στον Λίβανο.

 

Θεωρούμε πως σε καιρούς δύσκολους η λογοτεχνία λειτουργεί παρηγορητικά και πως με τη δράση μας αυτή θα συμβάλουμε  στην ανύψωση του ηθικού του γειτονικού μας λαού. Ταυτόχρονα θα ενεργοποιήσουμε μαθητές, μαθήτριες, γονείς και εκπαιδευτικούς σε μια διαδικασία αλληλέγγυας συνεισφοράς μικρού κόστους αλλά μεγάλης ηθικής και συναισθηματικής αξίας και σε εθελοντική δράση που μεταφράζεται σε ενεργοποίηση στα όσα αφορούν στην ευρύτερη γεωπολιτική μας γειτονιά. Ευελπιστούμε πως θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε για την πρωτοβουλία αυτή η οποία σίγουρα ταιριάζει και τιμά τον Κ.Σ.Π.Ν.Β., την ΟΕΛΜΕΚ, την Π.Ο.Ε.Δ., την ΟΛΤΕΚ, το κράτος και τον Υπουργό Εξωτερικών, κάθε σχολική μονάδα και τον καθένα από εσάς ξεχωριστά, τον οποίο και ευχαριστούμε βαθιά.

 

Κάθε βιβλίο θα ήταν καλό να είναι σε συσκευασία δώρου με σημείωση από τον αποστολέα έτσι ώστε να είναι δώρο προσωπικό με σεβασμό στον παραλήπτη. Με αυτό τον τρόπο η συνεισφορά του καθενός από εμάς θα έχει πολλαπλάσια αξία αφού θα μας εμπλέξει αξιακά και συναισθηματικά. 

 

Η συνολική αποστολή θα συνοδευτεί από το κείμενο που ακολουθεί το οποίο και θα μεταφραστεί και μπορεί να λειτουργήσει ως κείμενο συζήτησης, προβληματισμού και ενεργοποίησης των παιδιών αλλά και του καθενός από εμάς.
 

«Γράμμα σε ένα παιδί»

Αγαπημένο μου παιδί,
Σου γράφω αυτό το γράμμα γιατί απόψε έχει φεγγάρι και γιατί, όπως λένε, αυτές οι γιορτινές μέρες είναι οι μέρες σου.
Λες και δεν είναι κάθε μέρα δική σου μέρα.
Λες και δεν θα έπρεπε να γυρίζει η Γη μόνο για σένα.
Λες και δεν δημιουργήθηκε το καλοκαίρι, το παγωτό, το παιχνίδι, τα δώρα τα Χριστούγεννα, μόνο για σένα.
Λες και έχει νόημα η αγάπη, η αγκαλιά, το όνειρο, χωρίς εσένα μέσα να τα κυριεύεις, να τα μαζεύεις, να τα ρουφάς σαν να μην υπάρχει αύριο. Ένα αύριο που και εκείνο για σένα δημιουργήθηκε  και μόνο χάρη σε εσένα υπάρχει. Γιατί αύριο χωρίς παιδί δεν υπάρχει.
Σήμερα, θέλω να σου ζητήσω συγγνώμη για όλα όσα έκανα.
Θέλω να σου ζητήσω συγνώμη για όλες εκείνες τις φορές που έσκυψα το κεφάλι και δέχτηκα την αδικία.
Για όλες εκείνες τις φορές που ενώ άκουγα τα ψέματα σώπαινα.
Για εκείνες τις φορές, και ήταν πολλές, που καταπάτησα το δικαίωμα του συνανθρώπου μου, δήθεν γιατί δεν μπορούσα να κάνω αλλιώτικα.
Για κάθε φορά που ενώ ήξερα, έκανα πως δεν ήξερα και αντί να δράσω, αδρανούσα. Θέλω να σου ζητήσω, λοιπόν,  συγνώμη και για όσα δεν έκανα.
Θέλω να σου ζητήσω συγνώμη για κάθε φορά που τα παράταγα και δεν δοκίμαζα να τον αλλάξω τον κόσμο.
Θέλω, σήμερα, να σου ζητήσω συγνώμη για τον κόσμο που σου παραδίδω.
Έναν κόσμο που δεν νοιάζεται. Έναν  κόσμο όπου η αδικία είναι ο κανόνας.
Έναν κόσμο όπου η δημοκρατία πληγώνεται καθημερινά με διαγγέλματα, διατάγματα  και απειλές. Με δολοφονίες εν ψυχρώ στη μέση των δρόμων από τα όργανα της τάξης. Έναν κόσμο όπου γυναίκες και παιδιά,  κακοποιούνται συστηματικά στο σώμα, στο μυαλό στη ψυχή.
Έναν κόσμο όπου η παιδεία, η υγεία, η ασφάλεια, η χαρά, το όνειρο είναι για τους λίγους.
Έναν κόσμο στον οποίο η κοινωνική δικαιοσύνη είναι μόνο λέξη σε έγγραφα και μελέτες.
Έναν κόσμο που κορδώνεται σε κοινοβούλια και σε κέντρα εξουσίας για το πόσο σπουδαίος και όμορφος είναι και όμως κρύβει τα στυγερά του εγκλήματα και τις εγκληματικές του παραλείψεις κάτω από πολυτελή χαλιά.
Σου παραδίδω έναν κόσμο που δεν σου αξίζει.
Γίνε σε παρακαλώ σολομός. Κάνε μου αυτή τη χάρη. Κολύμπα ανάποδα στο ρέμα και άλλαξε τον κόσμο εσύ. Για το δικό σου το παιδί. Μόνο, που θέλω να θυμάσαι, πως κάθε παιδί, παιδί μου, είναι δικό σου παιδί.»
Actions: E-mail | Permalink |