ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Η πανδημία Covid-19 έχει εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες σε όλο τον κόσμο. Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τις κυβερνήσεις με στόχο την άμβλυνση των επιπτώσεων των οικονομικών και κοινωνικών κρίσεων που προκλήθηκαν από αυτήν την πανδημία, δυστυχώς δεν έλαβαν υπόψη τα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.
Σε αυτήν την περίοδο, η επίδραση των διακρίσεων λόγω φύλου στη ζωή των γυναικών έχει αυξηθεί. Η περίοδος καραντίνας οδήγησε σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών και περιόρισε την υποστήριξη που μπορούν να λάβουν σε τέτοιες περιστάσεις. Δυστυχώς σε ορισμένες χώρες έχει παρατηρηθεί ακόμη και αύξηση της γυναικοκτονίας.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι γυναίκες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εργασίες τους λόγω των πολλών αναγκών και υποχρεώσεών τους μέσα στο σπίτι. Αυτή η κατάσταση αποτέλεσε μεγάλη απειλή για την οικονομική χειραφέτηση των γυναικών. Σε πολλές χώρες, οι κυβερνήσεις δεν έχουν προσφέρει έναν ολιστικό τρόπο για να αποτρέψουν την εμβάθυνση της οικονομικής κρίσης και την ανεργία εκατομμυρίων ανθρώπων, ούτε έχουν εφαρμόσει κοινωνικές πολιτικές για να αποτρέψουν το βάρος της εγχώριας φτώχειας στις γυναίκες.
Οι γυναίκες, τα άτομα εκείνα που ουσιαστικά αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο σπίτι λόγω των αυξημένων μέτρων υγιεινής που απαιτεί η πανδημία από το κλείσιμο των σχολείων και την αύξηση της ανάγκης για φροντίδα παιδιών, ασθενών ή ηλικιωμένων λόγω ασθένειας, υποχρεώνονται σε μεγάλο βαθμό για απλήρωτη εργασία στο σπίτι. Στη δομή της πατριαρχικής κοινωνίας, οι γυναίκες που ξόδεψαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερο χρόνο από τους άντρες σε απλήρωτες οικιακές εργασίες πριν από την πανδημία, έπρεπε να αντιμετωπίσουν πολύ περισσότερα με την αύξηση αυτού του φόρτου και την έλλειψη χρόνου σε αυτήν την περίοδο.
Όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο, οι γυναίκες στην Κύπρο υπέστησαν περισσότερο θυματοποίηση κατά την περίοδο της πανδημίας και το βάρος που επωμίστηκαν αυξήθηκε. Εκτός από την αυξανόμενη επιβάρυνση των οικιακών εργασιών, οι γυναίκες εκπαιδευτικοί μας προσπαθούν να παρέχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση στους μαθητές/τριες τους, να κάνουν συνεχείς προετοιμασίες και να διατηρήσουν την ισορροπία εντός του σπιτιού τους.
Οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις της Κύπρου, μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Συνδικάτων για την Εκπαίδευση - ETUCE, με αφορμή την 8η Μαρτίου, η οποία είναι η ημέρα του αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση των γυναικών, χαιρετίζουν για μία ακόμη φορά όλες τις εργαζόμενες γυναίκες και διακηρύττουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για ισότητα των φύλων ακολουθώντας όλα τα θεμελιώδη βήματα προς την ανάπτυξη της πολιτικής και κοινωνικής ευαισθητοποίησης των γυναικών με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα.
KTOEÖS, ΟΕΛΜΕΚ, KTÖS, ΠΟΕΔ, DAÜSEN, ΟΛΤΕΚ