08

Απαράδεκτη η επιλεκτική εφαρμογή μέτρων και η διαχείριση της πανδημίας στα Δημόσια Σχολεία

 

Για άλλη μια φορά λήφθηκαν αντιφατικές αποφάσεις σε ότι αφορά την Πανδημία στον χώρο της Παιδείας, οι οποίες δημιουργούν σοβαρά θέματα ασφάλειας και υγείας για παιδιά και εκπαιδευτικούς.

 

Η ΠΟΕΔ εκφράζει την έντονη διαφωνία της με την επιλεκτική εφαρμογή μέτρων στα Δημόσια Σχολεία και τον απαράδεκτο διαχωρισμό της Προδημοτικής και της Ειδικής Εκπαίδευσης από τη Δημοτική.

 

Η ανομοιομορφία στην εφαρμογή των μέτρων που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας, για άλλη μια φορά, δεν έχει προσφέρει κανένα ουσιαστικό όφελος, το αντίθετο, δημιούγησε προβλήματα και εύλογες απορίες για τον τρόπο που γίνεται η διαχείρισή της. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 1/3 των παιδιών παρουσιάστηκε χθες στις αίθουσες Νηπιαγωγείων και Ειδικών Σχολείων ενώ μεγάλος αριθμός αντικαταστάσεων στα σχολεία αυτά δε βρήκαν κάτοχο, γεγονός που καταδεικνύει τη λανθασμένη απόφαση για άνοιγμα των Νηπιαγωγείων και Ειδικών Σχολείων την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου.

 

Σε μια περίοδο που ο αριθμός των κρουσμάτων και των στενών επαφών αυξάνεται δραματικά, θα ανέμενε κανείς ότι θα αναθεωρούνταν τα πρωτόκολλα και θα λαμβάνονταν επιπλέον μέτρα, ειδικότερα στα Νηπιαγωγεία και στα Ειδικά Σχολεία τα οποία καλούνται να επαναλειτουργήσουν χωρίς οποιοδήποτε επιπλέον μέτρο. Θα μπορούσε για παράδειγμα η επιστροφή των παιδιών και στα σχολεία αυτά να γινόταν με αρνητικό τεστ. Η Οργάνωση από την πρώτη στιγμή εισηγήθηκε διάφορα μέτρα τα οποία θα συνέβαλλαν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας στα Δημόσια Σχολεία: μείωση μαθητών στις τάξεις, εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού στις αίθουσες διδασκαλίας, μονά θρανία για όλα τα παιδιά, αγορά αριθμού κατάλληλων μασκών για παιδιά και εκπαιδευτικούς κ.ά.

 

Σημειώνουμε ακόμα ότι έγκαιρα η ΠΟΕΔ κατέθεσε προτάσεις και εισηγήσεις όσον αφορά το θέμα της υποστελέχωσης των σχολικών μονάδων, λόγω των αυξημένων αναγκών σε αντικαταστάσεις αλλά και σε βοηθητικό προσωπικό, οι οποίες προέκυψαν ελέω Πανδημίας. Όσον αφορά τις αντικαταστάσεις, θέση της ΠΟΕΔ είναι η δημιουργία «δεξαμενής αντικαταστατών», να δοθούν κίνητρα στους αντικαταστάτες, να γίνεται αποστολή αντικαταστατών για 29 περιόδους κ.ά.

 

Σημειώνουμε επίσης το σοβαρό έλλειμα διαλόγου που παρατηρείται μιας και η ΠΟΕΔ δεν έχει κληθεί να συμμετέχει σε συναντήσεις που αφορούν στη λήψη μέτρων για την Πανδημία και τη λειτουργία των Σχολείων Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης.

 

Εν μέσω πανδημίας, υπεράνω όλων πρέπει να είναι η Δημόσια Υγεία. Αναμένουμε επομένως τους ειδικούς και τα συναρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν στη λήψη εκείνων των μέτρων που θα βοηθήσουν και θα στηρίξουν ουσιαστικά τα σχολεία και όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας αλλά και όσον αφορά τη στελέχωσή τους.

 

Ενόψει των πιο πάνω, το ΔΣ ΠΟΕΔ συνεδρίασε εκτάκτως την Πέμπτη το βράδυ και αποφάσισε μεταξύ άλλων, τη σύγκλιση έκτακτων γενικών συνελεύσεων των μελών της Οργάνωσης, με στόχο την εξουσιοδότηση για λήψη μέτρων, όταν αυτό κριθεί αναγκαίο, σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας στα Δημόσια Σχολεία Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης και την ασφάλεια και υγεία των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Επιπλέον, το ΔΣ της ΠΟΕΔ ενδέχεται να προχωρήσει και στη λήψη άλλων μέτρων που αφορούν διαδικασίες λειτουργίας σχολικών μονάδων.

 

Παράλληλα ζητήθηκε να λειτουργήσουν επιπλέον Κέντρα Διαγνωστικού Ελέγχου το Σαββατοκύριακο για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τον μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών και παιδιών. Ταυτόχρονα κρίνεται απαραίτητο η ΕΕΥ να προκηρύξει και την Κυριακή διαγωνισμό αντικαταστάσεων, έτσι ώστε τα σχολεία τη Δευτέρα το πρωί να είναι επαρκώς στελεχωμένα.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕΔ

Actions: E-mail | Permalink |