07

Κοινή Δημοσιογραφική Διάσκεψη ΠΟΕΔ και Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Οι ακραίες θερμοκρασίες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα δεν μπορούν να αφήσουν αμέτοχους τόσο τους Οργανωμένους Γονείς Προδημοτικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης, όσο και την ΠΟΕΔ. Οι πολύ ψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τη σκόνη και την υγρασία, δημιουργούν τις πλέον ακατάλληλες συνθήκες για παιδιά, εκπαιδευτικούς και βοηθητικό προσωπικό ώστε να μπορέσουν να συμμετέχουν στη διαδικασία της μάθησης και ταυτόχρονα τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η υγεία τους.

 

Αναγνωρίζουμε την πολιτική βούληση του ΥΠΑΝ και της Κυβέρνησης να δώσουν λύσεις στο πιο πάνω σοβαρό πρόβλημα, σε συνέχεια και σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Παρά το γεγονός ότι η εγκατάσταση κλιματιστικών έχει αρχίσει σε μικρό αριθμό σχολείων με πρωτοβουλία των οργανωμένων γονέων και των σχολικών εφορειών, εντούτοις είναι άμεση ανάγκη η επίσπευση όλων εκείνων των διαδικασιών που απαιτούνται από πλευράς της Κυβέρνησης, έτσι ώστε όσο το δυνατόν ενωρίτερα να εγκατασταθούν κλιματιστικά σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας. Θεωρούμε επικίνδυνη την όποια επιπλέον καθυστέρηση και είναι ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών να προχωρήσουν τάχιστα τις διαδικασίες. Το τριετές χρονοδιάγραμμα, με δεδομένες αυτές τις ακραίες συνθήκες που ήρθαν για να μείνουν, θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να επισπευσθεί.

 

Αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι επιτέλους θα προχωρήσει η διαδικασία της εγκατάστασης των κλιματιστικών σε αριθμό σχολείων σύμφωνα με το ΥΠΑΝ αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Καλούμε την Κυβέρνηση και το ΥΠΑΝ όπως άμεσα προχωρήσει με την εγκατάσταση κλιματιστικών σε όλες τις αίθουσας διδασκαλίας. Σημειώνουμε ακόμη ότι σε πολύ λίγες μέρες αρκετά σχολεία θα λειτουργήσουν ως θερινά και ως εκ τούτου θα πρέπει και αυτό να ληφθεί υπόψιν στον προγραμματισμό του ΥΠΑΝ.

 

Μέχρι να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα, καλούμε τους αρμόδιους φορείς, να αξιολογούν έγκαιρα τα δεδομένα και σε συνεργασία με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία  να προβαίνουν και σε άλλες απαραίτητες ενέργειες, για άμβλυνση του προβλήματος. Σε ιδιαίτερα ακραίες κλιματολογικές συνθήκες και εκεί και όπου τίθεται σε κίνδυνο η υγεία παιδιών, εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού, θα πρέπει να εξετάζονται άμεσα και άλλες λύσεις, ακόμη και το ενδεχόμενο διακοπής μαθημάτων και αποχώρησης των παιδιών ενωρίτερα από την καθορισμένη ώρα λήξης των μαθημάτων ή/και κλείσιμο των σχολικών μονάδων.

 

Ως Οργανωμένοι Γονείς και ΠΟΕΔ θα συνεχίσουμε να πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση, για οριστική επίλυση του θέματος το συντομότερο δυνατόν. Κύριο μέλημά μας στα σχολεία μας να επικρατούν αξιοπρεπείς συνθήκες και χωρίς να κινδυνεύει η υγεία κανενός.

Actions: E-mail | Permalink |