09

9 Αυγούστου 2024

 

Δρ. Μαρίνα Ιωάννου Χασάπη

Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας

Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας

 

Θέμα: Ανάγκη εξεύρεσης λύσεων σε σχέση με την καθεχρονική έλλειψη αντικαταστατών που παρατηρείται στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

 

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και σε συνέχεια της συνάντησής μας που είχαμε την 25η Ιουλίου 2024, η ΠΟΕΔ καταθέτει τα ακόλουθα:

 

  • -Σε ό,τι αφορά στην κοινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουλίου 2024 μεταξύ ΥΠΑΝ, ΕΕΥ και ΠΟΕΔ, σημειώνουμε ότι τέτοιες κοινές συναντήσεις επιβάλλεται να γίνονται ή/και να καθιερωθούν, προκειμένου να βοηθήσουν στην ανταλλαγή εισηγήσεων και απόψεων μεταξύ όλων των πλευρών και με στόχο την εξεύρεση των καλύτερων λύσεων για το Δημόσιο Σχολείο.

 

  • -Το θέμα της υποστελέχωσης των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι υπαρκτό και δυστυχώς επαναλαμβανόμενο. Καθεχρονικά δεκάδες σχολεία μένουν για μέρες ακόμη και για εβδομάδες χωρίς αντικαταστάτες, κάτι που χωρίς αμφιβολία αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα των σχολείων μιας και πλήττεται τόσο η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία των σχολείων. 
  •  
  • Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει τόσο το ΥΠΑΝ όσο και η ΕΕΥ να επανεξετάσει τις θέσεις που έχει καταθέσει η ΠΟΕΔ και που θεωρούμε ότι θα επιλύσουν ριζικά το πρόβλημα όπως είναι για παράδειγμα το πλήρες ωράριο των αντικαταστατών, η δεξαμενή αντικαταστατών, πλήρεις συμβάσεις των εκπαιδευτικών που θα υπηρετήσουν με σύμβαση στα ΠΟΣ/ΠΟΝ κ.ά. Επομένως αναμένουμε άμεσα την επανέναρξη του διαλόγου για το εν λόγω θέμα.
  •  
  • Μέχρι να γίνει αυτό και σε σχέση με τη διαχείριση του προβλήματος για τη σχολική χρονιά 2024-2025, θεωρούμε ότι επιβάλλεται να εξευρεθούν λύσεις ώστε οι συμβασιούχοι στα ΠΟΣ/ΠΟΝ εκπαιδευτικοί να έχουν το δικαίωμα και της αντικατάστασης.
  • -Ταυτόχρονα υπενθυμίζουμε την ανάγκη άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση να συνεχίσει ο διάλογος μεταξύ ΥΠΑΝ και ΠΟΕΔ και με στόχο τη θεσμοθέτηση ενός εργασιακού πλαισίου για τους αντικαταστάτες το οποίο θα λειτουργεί ως κίνητρο στους συναδέλφους ώστε να θέλουν να υπηρετήσουν από τη θέση αυτή. Σημειώνουμε ότι η διόρθωση των στρεβλώσεων του Νέου Συστήματος Διορισμών και η διατήρηση του καταλόγου διοριστέων και μετά το 2027, θα βοηθήσει στη δημιουργία εργασιακού πλαισίου το οποίο θα προσελκύει τους νέους συναδέλφους να υπηρετήσουν από τη θέση του/τις αντικαταστάτη/τριας.

Αναμένουμε λοιπόν όπως άμεσα οριστεί εκ νέου τόσο κοινή συνάντηση με ΕΕΥ, ΥΠΑΝ και ΠΟΕΔ όσο και συνάντηση μεταξύ ΠΟΕΔ και ΥΠΑΝ ώστε να συζητηθούν τα πιο πάνω θέματα με στόχο την τροχοδρόμηση των καταλληλότερων ενεργειών.

 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις και διατελούμε,

 

Μετά τιμής,

 

Η Πρόεδρος,                                                      Ο Γ. Γραμματέας,

 

 

Μύρια Βασιλείου                                                 Χάρης Χαραλάμπους

 

 

 

Actions: E-mail | Permalink |