20

Οδηγίες προς τα Μέλη ΠΟΕΔ αναφορικά με τη συμπλήρωση του εντύπου που αφορά στη Γραπτή Εκτίμηση Κινδύνων

 

Σύμφωνα με τον «Περί Ασφαλείας και Υγείας στην Εργασία Νόμoς τoυ 1996 (89(I)/1996)» και σε συνέχεια της εγκυκλίου με θέμα: «Γραπτή εκτίμηση κινδύνων και γνωστοποίηση ατυχημάτων και επικίνδυνων συμβάντων» (ημερ. 6 Σεπτεμβρίου 2024), σημειώνουμε τα ακόλουθα:

  1. Είναι ευθύνη του εργοδότη, δηλαδή του ΥΠΑΝ, να διασφαλίζει πως οι εργοδοτούμενοι εργάζονται σε ασφαλές περιβάλλον. Σε αυτή την υποχρέωση εμπίπτει και το θέμα της εκτίμησης κινδύνων (άρθρο 13).
  2. Ο εργοδότης καλείται να παρέχει τον κατάλληλο χρόνο στα μέλη της Επιτροπής Ασφάλειας και Υγείας, ώστε να εκτελούν τα καθήκοντά τους και να μπορούν να βοηθούν στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων του εργοδότη που απορρέουν από τον Νόμο ή/και τους Κανονισμούς που εκδίδονται δυνάμει αυτού. Σημειώνεται δε ότι στη βάση της Νομοθεσίας, αν ο εργοδότης δεν δύναται να ετοιμάσει την Γραπτή Εκτίμηση Κινδύνων μέσω των πιο πάνω διευθετήσεων, τότε αυτός μπορεί να απευθυνθεί σε Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης.

 

Σε συνέχεια των πιο πάνω και με δεδομένο ότι οι εκπαιδευτικοί δεν κατέχουν εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα που αφορούν στην εκτίμηση κινδύνου, για να μπορέσουν να συμπληρώσουν όλα τα επισυναπτόμενα έγγραφα, η ΠΟΕΔ καλεί τα μέλη της όπως ΜΗΝ συμπληρώσουν το μέρος που αφορά στην Εκτίμηση Κινδύνων. Σημειώνουμε δε, ότι πέραν του ζητήματος της ανάγκης εξειδικευμένων γνώσεων, τίθεται και το θέμα της έλλειψης επαρκούς εξωδιδακτικού χρόνου στο πλαίσιο του οποίου θα μπορούσε να συμπληρωθεί ακόμη και μέρος του εν λόγω εντύπου.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕΔ

Actions: E-mail | Permalink |