Λευκωσία, 7 Απριλίου 2025
Πρόεδρο και Μέλη Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας
Θέμα: Θέσεις ΠΟΕΔ αναφορικά με πρόταση ΕΕΥ για στελέχωση σχολικών μονάδων
Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και σε συνέχεια της παρουσίασης της πρότασης της ΕΕΥ στις 13 Ιανουαρίου 2025, για τη στελέχωση των σχολικών μονάδων μέσω προκήρυξης των θέσεων των έκτακτων εκπαιδευτικών και ταυτόχρονης δήλωσης προτίμησης από τους ενδιαφερόμενους, η ΠΟΕΔ σημειώνει πως:
- Δεν αντιτίθεται σε οποιαδήποτε αλλαγή, εφόσον αυτή διασφαλίζει τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, όπως αυτά καθορίζονται από την υφιστάμενη νομοθεσία.
- Συμφωνεί πως η στελέχωση των σχολικών μονάδων καθεχρονικά, παρουσιάζει σοβαρές καθυστερήσεις.
- Οι οποιεσδήποτε καθυστερήσεις δεν οφείλονται αποκλειστικά στη διαδικασία, αλλά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν ίσχυαν οι πιο κάτω προϋποθέσεις:
- -Αύξηση των μόνιμων οργανικών θέσεων και αντίστοιχη μείωση του αριθμού των έκτακτων εκπαιδευτικών ανά βαθμίδα, σε ποσοστό 7%, όπως προνοείται και στη συμφωνία μεταξύ ΠΟΕΔ και ΥΠΑΝ. Υιοθέτηση σχετικής ρύθμισης ώστε το ποσοστό αυτό, να είναι σταθερό καθεχρονικά.
- -Ολοκλήρωση όλων των μεταθέσεων, προαγωγών και τοποθετήσεων των μόνιμων εκπαιδευτικών (τουλάχιστον δύο κανονικές σειρές και μία έκτακτη) μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Σε διαφορετική περίπτωση οι όποιες ενστάσεις μόνιμων εκπαιδευτικών εκκρεμούν, αυτές θα ανατρέπουν την όλη διαδικασία της πλατφόρμας.
- -Αποστολή του συνόλου των αναγκών για συμβάσεις από το ΥΠΑΝ στην ΕΕΥ, το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου.
- -Οι αποσπάσεις και οι ετήσιες άδειες να ανακοινώνονται έγκαιρα και πριν από τις προκηρύξεις.
- -Η ανακοίνωση αναθεωρημένων καταλόγων, η ανακοίνωση των τελικών καταλόγων και οι αιτήσεις διορισμού, πρέπει να ολοκληρώνονται πολύ ενωρίτερα από την υφιστάμενη πρακτική.
- Στην οποιαδήποτε νέα διαδικασία, πρέπει να ισχύουν οι πιο κάτω προϋποθέσεις:
- -Δεν πρέπει να καταστρατηγείται η σειρά στους καταλόγους διοριστέων και διορισίμων.
- -Οι επηρεαζόμενοι πρέπει να τύχουν αναλυτικής ενημέρωσης από την ΕΕΥ και να σημειώνεται ρητώς κατά τη συμπλήρωση της αίτησης διορισμού τους και καταγραφή των προτιμήσεών τους, ποια διαδικασία θα ακολουθείται, ανά προκήρυξη και ανά κατανομή.
- -Να λαμβάνονται υπόψη όλοι οι ειδικοί λόγοι και για τους έκτακτους εκπαιδευτικούς, που προβλέπονται από την νομοθεσία για το μόνιμο προσωπικό (εγκυμοσύνη, φροντίδα βρέφους κάτω των 12 ετών, ιατρικοί λόγοι κλπ.), αφού δημιουργηθεί λίστα κριτηρίων που καθορίζει την προτεραιότητα των ειδικών λόγων. Χρειάζεται επίσης επίσπευση των διαδικασιών των ιατροσυμβουλίων.
- -Να ληφθούν υπόψη όλοι οι επιπλέον λόγοι και παράμετροι που ισχύουν και για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς στους κανονισμούς μεταθέσεων (οικογενειακοί λόγοι, μονογονεϊκές οικογένειες, παιδιά με αναπηρία, παιδιά με ειδικές ανάγκες κλπ.)
- -Να υιοθετηθούν ξεκάθαρα μετρήσιμα κριτήρια για τους αορίστου χρόνου εκπαιδευτικούς π.χ. μονάδες μετάθεσης.
- -Στην Ειδική Εκπαίδευση, να γίνεται ανακοίνωση όλων των πακέτων, είτε 29 περιόδων είτε περιπατητικών.
- -Σε Δημοτική και Προδημοτική Εκπαίδευση, να γίνεται ανακοίνωση όλων των θέσεων που περιλαμβάνουν περισσότερα από ένα σχολεία.
- -Να υπάρχει διαφάνεια στους καταλόγους διορισίμων. Συνεπώς οι εν λόγω κατάλογοι πρέπει να είναι επώνυμοι, για σκοπούς διαφάνειας και σύγκρισης των υποψηφίων.
- -Κατά προκήρυξη όλες οι κατανομές να γίνονται με τον τρόπο που περιγράφεται στην πρόταση για τις κατανομές Α, Β και Γ. Όλες οι νέες θέσεις δηλαδή, να μπαίνουν στην πλατφόρμα μαζί με τις παλιές και να ξαναγίνεται η διαδικασία στελέχωσης, με βάση τις προτιμήσεις των υποψηφίων. Να δίνεται δικαίωμα βελτίωσης θέσης σε κάθε σειρά προκήρυξης.
- -Πρώτα να ικανοποιούνται οι ενστάσεις και μετά να γίνονται οι επόμενες προκηρύξεις.
- -Όσοι απορρίπτουν σύμβαση δικαιολογημένα (επειδή δεν ήταν στις επιλογές τους) να έχουν δικαίωμα να ξανακάνουν αίτηση για διορισμό σε επόμενη προκήρυξη, αφού ενδέχεται σε επόμενη/ες προκήρυξη/εις να υπάρχει θέση που να περιλαμβάνεται στις επιλογές τους, τουλάχιστον μέχρι το άνοιγμα των σχολείων.
- -Θεσμοθέτηση επιτροπής εξέτασης ενστάσεων σε περίπτωση που κάποιος υποψήφιος εντοπίσει πως έχει καταστρατηγηθεί η σειρά του/των καταλόγου/ων.
- Σημειώνουμε πως υπάρχει ανάγκη για νομοθετικές ρυθμίσεις. Ειδικότερα:
- -Πρέπει να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις που να επιλύουν ολιστικά και ουσιαστικά τα ζητήματα που υπάρχουν, με την παραδοχή πως οι υφιστάμενοι κανονισμοί μεταθέσεων έχουν θεσπιστεί σε μια διαφορετική εποχή με σαφώς λιγότερους εκπαιδευτικούς, διαφορετικές κοινωνικές συνθήκες και εκπαιδευτικές ανάγκες.
- -Στους νέους κανονισμούς μεταθέσεων, πρέπει να περιληφθεί κανονιστικό πλαίσιο και για τους έκτακτους (συμβασιούχους και αορίστου). Στο κανονιστικό πλαίσιο πρέπει να περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις που θα περιληφθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα προκηρύξεων των θέσεων.
- Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα θα πρέπει να:
- -τυγχάνει επαρκούς τεχνικής υποστήριξης για την υποβολή των αιτήσεων, με τηλεφωνικό κέντρο ή/και ηλεκτρονική επικοινωνία, ώστε σε περίπτωση που κάποιος δικαιολογημένα δεν κατάφερε να υποβάλει αίτηση για διορισμό, να μην αδικηθεί.
- -Να δίνεται ικανοποιητικό χρονικό διάστημα υποβολής των αιτήσεων.
- -Να υπάρχει αυτοματοποίηση της διαδικασίας και για την κατάθεση του λευκού ποινικού μητρώου.
Στην περίπτωση που ισχύσουν όσα αναφέρονται στα πιο πάνω, ο νέος τρόπος διορισμών έκτακτων εκπαιδευτικών θα μπορούσε να εφαρμοστεί, παρά το γεγονός πως η διαδικασία προβληματίζει στο κατά πόσο θα είναι αποτελεσματικότερη από την υφιστάμενη, με δεδομένη και την εμπειρία από την στελέχωση στα προαιρετικά ολοήμερα και τα προβλήματα που εντοπίζονται εκεί. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους πιο κάτω προβληματισμούς:
- -Η εφαρμογή προκήρυξης θέσεων στα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία (ΠΟΣ) τα τελευταία δύο χρόνια και τα προβλήματα που συνεχώς καταγράφονται, ενισχύουν τους λόγους ανησυχίας της ΠΟΕΔ για την πιθανή αλλαγή.
- -Ενώ προβάλλεται ως επιχείρημα η έγκαιρη στελέχωση, το νέο σύστημα ενδέχεται να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, θα χαθεί πολύτιμος χρόνος μεταξύ των σειρών κατανομών. Το γεγονός ότι η εν λόγω διαδικασία θα ακολουθεί τις μεταθέσεις των μονίμων εκπαιδευτικών (στην ολότητά τους), επιβεβαιώνει την καθυστέρηση στη στελέχωση. Σε διαφορετική περίπτωση θα παρουσιάζονται φαινόμενα ενστάσεων από μόνιμους σε θέσεις που δόθηκαν σε έκτακτους ανατρέποντας συνεχώς την όλη διαδικασία
- -Ενδεχόμενη ικανοποίηση ενστάσεων των μόνιμων εκπαιδευτικών μετά την τοποθέτηση των συμβασιούχων, θα ανατρέπει τις τοποθετήσεις και τη φιλοσοφία του συστήματος.
- -Οποιεσδήποτε μικρές αλλαγές στα πακέτα Ειδικής κατά τη διάρκεια της χρονιάς και νέες ανάγκες που ενδεχομένως προκύψουν, επίσης ανατρέπουν τη διαδικασία.
- -Τέλος, προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό ο τρόπος που θα γίνει η διαχείριση της στελέχωσης στην Ειδική Εκπαίδευση. Ενώ τα πακέτα θα αφορούν σύμβαση 29 περιόδων, οι Συμβασιούχοι Ειδικοί Εκπαιδευτικοί ενδέχεται να έχουν μειωμένο διδακτικό χρόνο.
- -Μια άλλη ανησυχία αφορά το ενδεχόμενο δημιουργίας αδικιών και ανισοτήτων, καθώς οι ενδιαφερόμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επαναδιεκδικήσουν θέσεις που προκύπτουν εκτός των χρονοδιαγραμμάτων, ενώ η διαχείριση των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου ενδέχεται να γίνει με διαφοροποιημένο και ίσως άδικο τρόπο.
- -Σε περίπτωση που δεν δοθεί δικαίωμα για βελτίωση θέσης, σε νέες προκηρύξεις όσων έχουν λάβει διορισμό, προκύπτει το ενδεχόμενο αδικιών.
- -Πιθανόν, κάποιοι επίσης, να απωλέσουν διορισμό λόγω λάθους ή άλλης παράλειψης.
- -Το νέο σύστημα ενδεχομένως να προκαλέσει αδικίες ή/και στρεβλώσεις, αφού για παράδειγμα δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη η έδρα/διαμονή του εκπαιδευτικού ως κριτήριο.
Θα μπορούσε το νέο σύστημα ηλεκτρονικών διορισμών να εφαρμοστεί δοκιμαστικά, έτσι ώστε να εντοπιστούν τα κενά και οι αδυναμίες του , με στόχο να καλυφθούν οι ελλείψεις χωρίς να αδικούνται εκπαιδευτικοί. Ακόμη η όποια εφαρμογή του, θα ήταν προτιμότερο να γίνει αφού ολοκληρωθεί το πλάνο τριετίας του ΥΠΑΝ για μείωση των συμβασιούχων εκπαιδευτικών, δηλαδή το καλοκαίρι του 2026, για τη στελέχωση της σχολικής χρονιάς 2026-2027.
Εν κατακλείδι, τονίζουμε ότι το όλο εγχείρημα θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επιπρόσθετου διαλόγου μεταξύ ΥΠΑΝ, ΕΕΥ και Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, ώστε να εξεταστούν όλες οι παράμετροι που το αφορούν. Σημειώνουμε ότι μεταξύ Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τεχνικής Εκπαίδευσης, υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με τη στελέχωση, που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Στόχος θα πρέπει να είναι το νέο σύστημα να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, ισονομία και δικαιοσύνη.
Διατελούμε με τιμή,
Η Πρόεδρος, Ο Γ. Γραμματέας,
Μύρια Βασιλείου Χάρης Χαραλάμπους
Κοιν. Γενικό Διευθυντή Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας