Για τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για το σύστημα μισθοδοσίας στο Δημόσιο Τομέα
Απαράδεκτες, άκαιρες και προκλητικές χαρακτηρίζονται οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη για σκοπούμενες αλλαγές στο σύστημα μισθοδοσίας των Δημοσίων Υπαλλήλων. Οι αποκοπές και οι θυσίες του δημοσιοϋπαλληλικού κόσμου, ο οποίος επωμίζεται σημαντικό και δυσανάλογο βάρος της οικονομικής κατρακύλας του τόπου, που είναι γνωστό, πια, πού οφείλεται, απαξιώνονται, έτσι, με τον πιο βάναυσο τρόπο, προκαλώντας έντονα ερωτηματικά, σοβαρό προβληματισμό κι εύλογη ανησυχία για την κυβερνητική πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα.
Ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης που, ενδεχομένως, επιχειρείται, αλλά και η συντήρηση της επίπλαστης και επί σκοπού «αντιπαράθεσης» ανάμεσα στους εργαζομένους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, θεωρούμε ότι εξυπηρετεί, ίσως, αλλότριους σχεδιασμούς και συμφέροντα.
Σε αυτό το στάδιο θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να ανακοινωθούν διά στόματος του Υπουργού Οικονομικών μέτρα που θα πατάσσουν επιτέλους τη φοροδιαφυγή, τη διαπλοκή και γενικά τις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν τον τόπο μας στο οικονομικό βούρκο. Μέτρα που θα ικανοποιήσουν και το ευρύτερο αίσθημα της κυπριακής κοινωνίας, που λαβωμένη αγωνίζεται και θυσιάζεται για να επουλώσει τις πληγές και να διασώσει τον τόπο που οι γνωστοί άγνωστοι προκάλεσαν και οι οποίοι παραμένουν ακόμη ατιμώρητοι και στο απυρόβλητο.
Μετά από τέτοιες δηλώσεις, η πολιτική της παγοποίησης των μισθών δεν μπορεί, πλέον, να πιστώνεται ως προσωρινό μέτρο λόγω κρίσης. Αντίθετα, διαφαίνεται ξεκάθαρα ως η αφετηρία για συρρίκνωση του δημόσιου μισθολογίου υπό τον μανδύα του εξορθολογισμού.
Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός δεν έγινε και ούτε θα γίνει εξαιτίας του συστήματος μισθοδοσίας των Κρατικών Υπαλλήλων και κάθε άλλος ισχυρισμός γίνεται εκ του πονηρού. Αδιάσειστη απόδειξη το γεγονός πως κανένας κρατικός λειτουργός δεν μπορεί βάσιμα να περιληφθεί στους έχοντες και κατέχοντες εξαιτίας του μισθού του.
Υποβάλλουμε πως τέτοια κρίσιμα ζητήματα, τα οποία στόχο έχουν το βιοτικό επίπεδο μεγάλου μέρους των εργαζομένων, θα ’πρεπε να τυγχάνουν, απαρέγκλιτα, αντικείμενο κοινωνικού διαλόγου και θεσμικής διαπραγμάτευσης, όπως προνοείται κι από το σχετικό νομικό πλαίσιο. Οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπισή τους αποτελεί πλήγμα για τη δημοκρατική λειτουργία της Πολιτείας.
Η ΠΟΕΔ καλεί σε εγρήγορση όλες τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις των εργαζομένων στον Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και τις προσκαλεί σε συντονισμό ενεργειών με πρώτο στάδιο την εξέταση του τοπίου και την οργάνωση σχεδίου δράσης για αντιμετώπιση της υλοποίησης της πολιτικής πρόθεσης που προκύπτει από τις δηλώσεις του Υπουργού.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕΔ.