03
Ανακοίνωση ΠΟΕΔ: Ήρωες δάσκαλοι της Κύπρου

Την Κυριακή, 2 Νοεμβρίου 2014, στη γενέτειρά του Αλάμπρα, τελέστηκε η κηδεία του μέχρι πρόσφατα αγνοούμενου δασκάλου Παντελή Νικηφόρου. Ο Παντελής Νικηφόρος γεννήθηκε στην Αλάμπρα, στις 17 Νοεμβρίου 1941 και αποφοίτησε από την Π.Α.Κ. το 1962. Εργάστηκε ως δάσκαλος στον Κάψαλο Λεμεσού, στην Αλάμπρα, στο Πέρα Χωριό Νήσου, στη Σια και στη Δασούπολη.
Ο Παντελής Νικηφόρος διακρινόταν για την εργατικότητά του ως δάσκαλος αλλά και για την απλότητα, τη λιτότητα, την ευαισθησία, τη φιλοτιμία και, γενικά, για την εκτίμηση που είχε για τους ανθρώπους γύρω του. Γι’ αυτό, άλλωστε, ήταν αξιαγάπητος ανάμεσα στους συναδέλφους του και στα παιδιά. Έζησε τα τριαντατρία του χρόνια, με τη λογική και τη μετριοπάθεια να τον χαρακτηρίζουν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του. Ήταν ο άνθρωπος που ήξερε πάντοτε να εφαρμόζει το «παν μέτρον άριστον» στην εντέλεια.
Ο Παντελής Νικηφόρος μαζί με τον επίσης εκπαιδευτικό Κακουλλή Μουστακά, στις 14 Αυγούστου 1974, παρέμειναν στην αμυντική γραμμή Μιας Μηλιάς-Κουτσοβέντη, για να υπερασπίσουν την πατρίδα τους κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής των Τούρκων, όπου και χάθηκαν τα ίχνη τους. Έτσι, δυστυχώς, καταχωρήθηκαν στο μεγάλο κατάλογο των αγνοουμένων.
Η Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων, εκπροσωπώντας το σύνολο του διδασκαλικού κόσμου, αποτίει φόρο τιμής, εκτίμησης και σεβασμού στο συνάδελφο Παντελή Νικηφόρο, που πιστός στο καθήκον απέναντι στην πατρίδα θυσιάστηκε αγωνιζόμενος για να την υπερασπίσει.
Ο Παντελής Νικηφόρος και όλοι οι άλλοι ήρωες δάσκαλοι αποτελούν, ιδιαίτερα για εμάς τους εκπαιδευτικούς, λαμπρά και φωτεινά παραδείγματα ήθους, τόλμης, ανθρωπιάς, αφοσίωσης και αρετής. Οφείλουμε να τους έχουμε φάρους και οδοδείχτες στο λειτούργημα που επιτελούμε.
Υποκλινόμαστε μπροστά στο μεγαλείο της ελληνικής ψυχής του ΔΑΣΚΑΛΟΥ Παντελή Νικηφόρου, που δίδαξε σε όλους μας, με τον πιο έμπρακτο και αποτελεσματικό τρόπο, το καλύτερο μάθημα Ιστορίας, το οποίο μάλιστα υπέγραψε με το αίμα του και σφράγισε με την ίδια του τη ζωή.
Με την ευκαιρία αυτή και μέσα στα πλαίσια του υπό έμφαση στόχου «Διαχρονικά διδάγματα από τους αγώνες των Κυπρίων για Ελευθερία» είναι που οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί δύνανται να αναφερθούν και στους ήρωες δασκάλους της Κύπρου. Σχετικές πληροφορίες και υλικό υπάρχουν στο βιβλίο του Πάνου Ιωάννου Μυρτιώτη «Ήρωες Δάσκαλοι της Κύπρου», που εξέδωσε η ΠΟΕΔ το 1997 και απέστειλε σε όλα τα σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης.
                                                                                                    ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕΔ
Actions: E-mail | Permalink |