07

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΟΕΔ-ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ, ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012
Εκ μέρους της ΠΟΕΔ και των τριών Συνομοσπονδιών Γονέων Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης σας καλωσορίζουμε στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη που αποφασίσαμε να κάνουμε σήμερα από κοινού, εξ αφορμής της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και πιο συγκεκριμένα μιας χρονιάς που επισκιάζεται από την κατάσταση της οικονομίας στον τόπο μας και που ως άμεσα εμπλεκόμενοι ανησυχούμε για τις επιπτώσεις και επιδράσεις που αυτή μπορεί να έχει μέσα στο σχολείο, σε αυτή καθ’ αυτή την εκπαιδευτική πράξη και συνεπακόλουθα στα παιδιά μας.
Σας ευχαριστούμε θερμά για την ανταπόκριση και παρουσία σας.

•    ΠΟΕΔ και οργανωμένοι γονείς βρίσκονται στο ίδιο χαράκωμα με κοινούς στόχους και επιδιώξεις.
•    Θωρακίζουμε το Δημόσιο σχολείο, δηλώνουμε έτοιμοι να αντιδράσουμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια για εκπτώσεις στην Παιδεία.

Βρισκόμαστε λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν από το κτύπημα του πρώτου κουδουνιού που θα σημάνει την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και για πρώτη φορά, εκπαιδευτικοί και γονείς μετουσιώνουμε σε πράξη τις κατά καιρούς διακηρύξεις μας ότι βρισκόμαστε στο ίδιο μετερίζι. Δύο από τους βασικότερους πυλώνες του ευρύτερου εκπαιδευτικού συστήματος είμαστε σήμερα μαζί σας για να εκφράσουμε τις απόψεις και τις ανησυχίες μας στα θέματα Παιδείας ενόψει των ιδιαίτερων οικονομικών συνθηκών. Οι στόχοι και οι σκοποί μας είναι κοινοί και συγκλίνουν στη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στον τόπο μας προς όφελος των παιδιών μας και κατ’ επέκταση του μέλλοντος της πατρίδας μας. Η συνεργασία που διαχρονικά έχει η ΠΟΕΔ με τις Συνομοσπονδίες Γονέων Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης, στεριώνει ακόμη περισσότερο με αυτή τη δημοσιογραφική διάσκεψη, με την οποία επιθυμούμε να στείλουμε σαφώς και κατηγορηματικά το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε από κοινού σε οποιαδήποτε προσπάθεια αποψίλωσης ή έκπτωσης στην Παιδεία μας, η οποία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες επιβάλλεται να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού. Εκπαιδευτικοί και γονείς, λοιπόν, θωρακίζουμε το δημόσιο σχολείο.

•    Δεν υποτιμούμε τα υλικοτεχνικά και άλλα προβλήματα που κάθε χρόνο παρουσιάζονται κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ιδιαίτερα, όμως, αυτή τη χρονιά μας ανησυχεί και μας προβληματίζει η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις.
•    Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, αναμένουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους τους εμπλεκομένους στην παιδεία.
•    Περικοπές σε συγκεκριμένες δαπάνες είναι δυνατόν να προκαλέσουν αλυσιδωτά προβλήματα και μεγαλύτερη οικονομική απώλεια.

Η ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σχετίζεται σαφέστατα με θέματα που αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο, όπως είναι η έγκαιρη στελέχωση των σχολείων, η επάρκεια ως προς την υλικοτεχνική υποδομή με ιδιαίτερη έμφαση και προσοχή στα σχολεία που αναβαθμίζονται κτιριακά και λειτουργούν σε αυτά εργοτάξια, η έγκαιρη παραλαβή και διανομή των βιβλίων, κ.ά. Ζητήματα τα οποία έχουμε συζητήσει εμβριθώς και σφαιρικώς με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, με αποκορύφωμα την πρόσφατη συνάντησή μας με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργο Δημοσθένους, από τον οποίο έχουμε πάρει υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις ότι γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά από τη Δευτέρα με το κτύπημα του πρώτου κουδουνιού. Στο ερώτημα αν είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό, αυτό που δηλώνουμε είναι ότι οι διαβεβαιώσεις και οι υποσχέσεις πρέπει να γίνουν πράξεις. Αμ’ έπος αμ’ έργον για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού που φέρει πλήρη και ακεραία την ευθύνη. Όμως δεν μπορούμε να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι όταν η συνάντηση έγινε την ώρα μηδέν, τέλη Αυγούστου λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Αυτά τα θέματα πρέπει να συζητούνται νωρίς το καλοκαίρι, έτσι ώστε στα όσα επισημαίνονται να υπάρχει χρονικά η δυνατότητα να γίνουν οι απαιτούμενες διορθωτικές ενέργειες και ρυθμίσεις. 
Την ώρα που τα ζητήματα αυτά έχουν τη δική τους σημασία για την έναρξη των σχολείων και δεν πρέπει να υποτιμούνται, επιβάλλεται να επισημάνουμε τις ιδιαιτερότητες που έχει η νέα σχολική χρονιά σε σχέση με την κατάσταση της οικονομίας που διάγει ο τόπος μας σήμερα, την κάθοδο της Τρόικας και τις συζητήσεις που γίνονται καθημερινά για μέτρα και περικοπές που πρόκειται να ληφθούν και  δηλώνουμε ότι περισσότερο ανησυχούμε και προβληματιζόμαστε για τις επιπτώσεις που πιθανό να έχει η οικονομική κρίση στην Παιδεία του τόπου μας, ως προς την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Ακριβώς, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, αναμένουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους τους εμπλεκομένους στην Παιδεία.
Περικοπές σε δαπάνες που σχετίζονται με την Παιδεία, αποδεδειγμένα θα προκαλέσουν αλυσιδωτά προβλήματα και μεγαλύτερη οικονομική απώλεια, ενώ ταυτόχρονα θα πλήξουν και την προσπάθεια για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση για την οποία γίνεται λόγος εδώ και μερικά χρόνια και εφαρμόζεται μερικώς και σταδιακά στη Δημοτική Εκπαίδευση από την περσινή σχολική χρονιά. Μια Μεταρρύθμιση που πρόβαλε ως αδήριτη ανάγκη και αποβλέπει ουσιαστικά στην αύξηση και βελτίωση των επιδόσεων των παιδιών μας, με ποικίλα οφέλη ταυτόχρονα, σε όλους τους τομείς, κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό, πολιτικό. Η ευρωπαϊκή παραδοχή ότι η Παιδεία αποτελεί τη γέφυρα τη μετάγουσα που θα οδηγήσει στην έξοδο, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα από την οικονομική κρίση, μας επιβάλλει και μας υποχρεώνει να τη διαφυλάξουμε και να την περιφρουρήσουμε, ιδιαίτερα στην ημικατεχόμενη πατρίδα μας, όπου δια μέσου της Παιδείας διασφαλίζουμε και αυτήν ακόμη τη ζωτική και εθνική μας επιβίωση.


•    Η πεμπτουσία για τη νέα σχολική χρονιά είναι η Παιδεία να τύχει  σωστής διαχείριση μέσα στη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης.

Χωρίς, λοιπόν, να υποτιμούμε τα καθεχρονικά ζητήματα που άπτονται της νέας σχολικής χρονιάς, με έμφαση διακηρύττουμε ότι η πεμπτουσία για τη νέα σχολική χρονιά είναι ότι αυτή δεν πρέπει να επηρεαστεί με οποιοδήποτε τρόπο από την οικονομική κρίση και επιβάλλεται μέσα στο νοσηρό οικονομικό περιβάλλον που θα κυλήσει, να τύχει σωστής διαχείρισης με γνώμονα το καλό των παιδιών μας.


•    Το δημόσιο σχολείο χρειάζεται τα εφόδια για να ανταποκριθεί σε ένα περιβάλλον με μεγαλύτερες δυσκολίες και νέες προκλήσεις.

Το δημόσιο σχολείο χρειάζεται όλα εκείνα τα εφόδια για να ανταποκριθεί σε ένα νέο περιβάλλον με μεγαλύτερες δυσκολίες και καινοφανείς προκλήσεις. Η στροφή προς το δημόσιο σχολείο αποτελεί μια αντικειμενική πραγματικότητα που αναμένεται να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Κατά τη φετινή χρονιά θα φοιτήσουν στα δημόσια νηπιαγωγεία χίλια παιδιά περισσότερα από πέρσι, ενώ αυξημένες ανάγκες καταγράφονται και στα δημοτικά σχολεία με τη δημιουργία πέραν των τριάντα νέων τμημάτων. Συνεπώς, η υποχρέωση του κράτους για παροχή ποιοτικής δωρεάν εκπαίδευσης σε όλους, ας κάνουμε εδώ ιδιαίτερη αναφορά και στα παιδιά με ειδικές ικανότητες, θα αποτελέσει τη λυδία λίθο της κοινωνικής ευαισθησίας του κράτους μας και της  εξαγγελθείσας εκπαιδευτικής πολιτικής.

•    Τα μέλη μας, όπως και ο υπόλοιπος δημόσιος και ημιδημόσιος τομέας, έχουμε υποστεί μειώσεις στη μισθοδοσία μας. Είμαστε μέλη αυτής της κοινωνίας και εμπράκτως μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος που μας αναλογεί και που μπορούμε βέβαια να αντέξουμε. 

Ως ΠΟΕΔ, αισθανόμαστε ότι τα μέλη μας, όπως και ο υπόλοιπος δημόσιος και ημιδημόσιος τομέας, έχουμε υποστεί τις συνέπειες της κρίσης με τις μειώσεις στη μισθοδοσία μας και επαναλαμβάνουμε ότι ως μέλη αυτής της κοινωνίας που νοιάζεται, ανησυχεί και αγωνιά για το μέλλον και τη διάσωση του τόπου μας, είμαστε έτοιμοι, μέσα από τις σωστές διαδικασίες κοινωνικού διαλόγου που πρέπει ευλαβικά να ακολουθηθούν και να τηρηθούν,  να εξεύρουμε από κοινού λύσεις και να σηκώσουμε το βάρος που μας αναλογεί και που μπορούμε βέβαια να αντέξουμε. Οι λύσεις όμως αυτές δεν θα πρέπει να επηρεάζουν αρνητικά και να αποψιλώνουν την ποιότητα της Παιδείας μας, σε βάρος των ίδιων των παιδιών μας.  
 

Actions: E-mail | Permalink |