21
Κρίση στην Παιδεία…
Κρούουμε τον κώδωνα κινδύνου, καλούμε σε συστράτευση για να θωρακίσουμε το μέλλον των παιδιών μας!
Με όλα όσα τεκταίνονται πίσω από τις κλειστές πόρτες για τη διαμόρφωση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2013, οφείλουμε να κρούσουμε τον κώδωνα κινδύνου και να προτρέψουμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, Οργανωμένους Γονείς, Εκκλησία, κ.ά.) σε συστράτευση. Στόχος, είναι η θωράκιση της Παιδείας  του τόπου, διασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές.
Οι έντονες ανησυχίες εδράζονται, μεταξύ άλλων, και στην τάση που καταγράφηκε κατά τη συζήτηση που έγινε πρόσφατα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής. Δυστυχώς, υπερπροβλήθηκαν στη συγκεκριμένη συνεδρία τα παράπλευρα προβλήματα που παρουσιάζονται ως απότοκο της οικονομικής κρίσης στην Παιδεία, εκφεύγοντας ουσιαστικά είτε εσκεμμένα, είτε λόγω … πραγματικής άγνοιας, από την ουσία. Στο τραπέζι της συζήτησης δεν τέθηκαν τα σημαντικά ζητήματα που θα έπρεπε να μας απασχολούν για να εξεύρουμε τρόπους αντιμετώπισής τους, τις κρίσιμες αυτές ώρες με τα ισοπεδωτικά και καταιγιστικά μέτρα που «διαρρέουν» καθημερινά.
Είναι γεγονός πως και φέτος παρουσιάστηκαν τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε κάθε έναρξη νέας σχολικής χρονιάς. Τα βιβλία, παρά τις διαβεβαιώσεις, δεν έχουν φτάσει έγκαιρα στα σχολεία, ενώ οι πρόωρες αφυπηρετήσεις δημιούργησαν ανατροπή των δεδομένων ως προς τη στελέχωση, ανατροπή όμως που δεν δικαιολογεί και δεν επιτρέπεται να αποτελέσει άλλοθι για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για τις ελλείψεις και σε αυτό τον τομέα. Επίσης, παρατηρείται απαράδεκτη καθυστέρηση των έργων που εκτελούνται στα σχολεία με αποτέλεσμα, έστω και μερικά από αυτά, να έχουν σημαντικά προβλήματα, ενώ σημειώνουμε και την καθυστέρηση στην αποστολή αντικαταστατών στις πολύ καλά γνωστές περιπτώσεις απουσιών λόγω μητρότητας και σοβαρών ασθενειών. Εντούτοις, αυτά τα ζητήματα που αργά ή γρήγορα θα επιλυθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα αποτελούν τα κερασάκια στην τούρτα, μπροστά στα προβλήματα λόγω των περικοπών που ενδέχεται να πλήξουν την Παιδεία μας.
Όσο κι αν ο Υπουργός Παιδείας διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές, τα αντικειμενικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα η μείωση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας για το 2013 κατά 6%, δεν είναι δυνατό να μας πείσουν ότι οι μειώσεις αυτές δεν είναι τίποτε άλλο από … «νοικοκύρεμα»!!! Το «δυσοίωνο μέλλον της Παιδείας» ενόψει του Προϋπολογισμού του 2013 που διαμορφώνεται «κάτω από την κάθοδο της Τρόικα», αυτολεξεί τα λόγια του βουλευτή του ΑΚΕΛ κ. Γιώργου Λουκαϊδη, δεν μπορεί να περάσουν απαρατήρητα.
Επιβάλλεται, προκειμένου η νέα σχολική χρονιά να είναι ομαλή και παραγωγική, να μην αποπροσανατολιστούμε από το μείζον, «να παραμείνει αλώβητη η Παιδεία». Όλοι όσοι εμπλεκόμαστε να επαγρυπνούμε και να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να αναλάβουμε ΔΡΑΣΗ και όχι ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. Ήδη άρχισαν τα πρώτα τύμπανα του πολέμου να ηχούν, με περικοπές που θα πλήξουν και θα επηρεάσουν, όχι την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά ολόκληρη την υπόλοιπη χρονιά (μείωση κονδυλίων στις Σχολικές Εφορίες, μείωση σχολικών συνοδών, αποψιλωμένη στήριξη παιδιών που χρήζουν ενίσχυση, δραματικές περικοπές στις αντικαταστάσεις, κ.ά.). Αυτή κάθε αυτή η καθημερινή εκπαιδευτική πράξη θα επηρεαστεί αρνητικά σε μεγάλο βαθμό και συνεπακόλουθα δε θα μείνει αλώβητη η ομαλή και παραγωγική λειτουργία και αποτελεσματικότητα των σχολείων. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του. Η κοινωνία και η ιστορία θα μας κρίνει.  

Φίλιος Φυλάκτού
Πρόεδρος ΠΟΕΔ
Posted in: (ΑΡΘΡΑ)
Actions: E-mail | Permalink |