22

29.    Μουσείο ΠΟΕΔ – Επισκέψεις στη Βάσα Κοιλανίου
Λειτουργεί για τέταρτη συνεχή χρονιά το Μουσείο ΠΟΕΔ «Το σχολείο στη Βάσα θυμάται…» στην κοινότητα Βάσας Κοιλανίου, στα κρασοχώρια Λεμεσού.
Στο Μουσείο λειτουργεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο καταβάλλεται προσπάθεια να διαχειρίζεται δάσκαλος, η απόσπαση του οποίου, σύμφωνα με ρητές διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, και αναμένεται να γίνει σύντομα. Σχετικές οδηγίες θα αποσταλούν στα σχολεία, ανάλογα με την εξέλιξη του θέματος..
Το Μουσείο καλύπτει τόσο την ιστορία της κοινότητας, όσο και αυτή της Κυπριακής Δημοτικής Εκπαίδευσης στην ύπαιθρο την περίοδο της Τουρκοκρατίας και Αγγλοκρατίας. Έχει καίριο εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι μάθημα ιστορίας και αισθητοποίησης της εκπαιδευτικής μας παράδοσης. Το παιδί αλλά και ο ενήλικας επισκέπτης είναι ο ενεχόμενος αναγνώστης της ιστορίας, ο οποίος με τα χρώματα άλλων εποχών και με την μαγεία πλήθους εικόνων βιώνει το μεγάλο μυστήριο της παιδείας.
Η Βάσα Κοιλανίου προσφέρεται για εκδρομή όχι μόνο για το Μουσείο Εκπαίδευσης αλλά και για μια σειρά από άλλους λόγους. Είναι ασφαλές χωριό, αποτελεί ολόκληρο ένα ζωντανό παράδειγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής και μπορεί να γίνει σ’ αυτό ένας επωφελής περίπατος των παιδιών, τα οποία μπορούν να δουν παραδοσιακά σπίτια, την εκκλησία, το σπήλαιο του Απ. Τίμωνα, μεσαιωνικά γεφύρια κλπ. Στη Βάσα λειτουργούν τρία παραδοσιακά εστιατόρια: “Το Παλάτι”, “Ο Πύρκος” και “Αριάδνη”.

Προτρέπονται οι συνάδελφοι να πραγματοποιούν εκπαιδευτικές επισκέψεις στη Βάσα Κολανίου και στο Μουσείο ΠΟΕΔ.
Περισσότερες πληροφορίες τόσο για το Μουσείο ΠΟΕΔ όσο και για την κοινότητα Βάσας Κοιλανίου μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της ΠΟΕΔ.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Actions: E-mail | Permalink |