19
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο Εκπαίδευσης – ΠΟΕΔ στο χωριό Βάσα Κοιλανίου για τη σχολική χρονιά 2012-2013

Κατά τη φετινή σχολική χρονιά 2012-2013 λειτουργεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο Εκπαίδευσης – ΠΟΕΔ στο χωριό Βάσα Κοιλανίου, κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Παρασκευή. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, την οποία παρουσιάζουμε πιο κάτω.
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (Πατήστε ΕΔΩ για να κατεβάσετε την ΕΓΚΥΚΛΙΟ σε μορφή pdf )
- Αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα (πατήστε ΕΔΩ για να την κατεβάσετε)
- Οδηγίες προς τους/τις εκπαιδευτικούς (πατήστε ΕΔΩ για να την κατεβάσετε)
- Επίσκεψη στο Μουσείο Εκπαίδευσης (πατήστε ΕΔΩ για να την κατεβάσετε)
- Ενημερωτικό φυλλάδιο για τη Βάσα (πατήστε ΕΔΩ για να την κατεβάσετε)
Η Βάσα Κοιλανίου προσφέρεται για εκδρομή όχι μόνο για το Μουσείο Εκπαίδευσης αλλά και για μια σειρά από άλλους λόγους. Είναι ασφαλές χωριό, αποτελεί ολόκληρο ένα ζωντανό παράδειγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής και μπορεί να γίνει σ’ αυτό ένας επωφελής περίπατος των παιδιών, μπορούν να δουν παραδοσιακά σπίτια, την εκκλησία, το σπήλαιο του Απ. Τίμωνα, μεσαιωνικά γεφύρια κλπ. Στη Βάσα λειτουργούν τρία παραδοσιακά εστιατόρια: “Το Παλάτι”, “Ο Πύρκος” και “Αριάδνη”.
(Επισυνάπτεται μενού και τιμές των εστιατορίων, όπως μας έχουν δοθεί από τα τρία εστιατόρια της Βάσας. Ισχύουν ακριβώς οι ίδιες τιμές και το ίδιο μενού και στα τρία εστιατόρια).  

Περιεχόμενο εγκυκλίου: Επισκέψεις στο Μουσείο Εκπαίδευσης – ΠΟΕΔ στο χωριό Βάσα Κοιλανίου

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας πληροφορούμε ότι κατά την παρούσα σχολική χρονιά 2012-2013 θα γίνονται δεκτά τμήματα δημοτικών σχολείων για συμμετοχή σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο Εκπαίδευσης – ΠΟΕΔ στο χωριό Βάσα Κοιλανίου.
Το μουσείο στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο της Βάσας Κοιλανίου και φέρει τον τίτλο «Tο σχολείο της Bάσας θυμάται». Μέσα από την ιστορία του σχολείου της Βάσας, καλύπτεται τόσο η ιστορία της κοινότητας, όσο και η ιστορία της Δημοτικής Εκπαίδευσης στην κυπριακή ύπαιθρο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και Αγγλοκρατίας. Πρόκειται για ένα μοναδικό στο είδος του μουσείο που συνδυάζει τη σύγχρονη τεχνολογία με την ιστορία και την παράδοση. Στόχος είναι όπως το μουσείο λειτουργήσει ως ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό κέντρο, το οποίο μέσα από διαδραστικές εφαρμογές και την αισθητική της εικόνας, θα προκαλέσει το ενδιαφέρον και την ενεργό συμμετοχή των μαθητών/τριών που το επισκέπτονται.
Πιο κάτω δίνονται γενικές οδηγίες για την καλύτερη εφαρμογή και αξιοποίηση του προγράμματος:
 Το Μουσείο Εκπαίδευσης θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Παρασκευή.
Κάθε μέρα μπορούν να φιλοξενούνται στο μουσείο έως δύο τμήματα (50 μαθητές/τριες, μέγιστος αριθμός 25 παιδιά σε κάθε εφαρμογή του προγράμματος).
Τα σχολεία που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν το μουσείο θα πρέπει να αποστείλουν την επισυναπτόμενη αίτηση συμμετοχής στο τηλεομοιότυπο 25307210 και η υπεύθυνη εκπαιδευτικός θα επικοινωνήσει τηλεφωνικώς για διευθέτηση της μέρας και ώρας της επίσκεψης.
Σε περίπτωση οποιουδήποτε κωλύματος μετά τον καθορισμό ημερομηνίας, η έγκαιρη συνεννόηση με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό θα βοηθήσει ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις.
Κάθε σχολείο αναλαμβάνει από μόνο του τα έξοδα μεταφοράς των μαθητών/τριών.
Η παρουσία του/της εκπαιδευτικού του κάθε τμήματος είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια του προγράμματος για την ασφάλεια των παιδιών και των εκθεμάτων του μουσείου, αλλά και για την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος.
Τα παιδιά του κάθε τμήματος να είναι χωρισμένα σε πέντε ισοδύναμες ομάδες.
Το κάθε παιδί να φορεί αυτοκόλλητη ετικέτα στην οποία να αναγράφεται το μικρό του όνομα με ευδιάκριτα κεφαλαία γράμματα.    
Οι εκπαιδευτικοί προτρέπονται όπως πριν από την επίσκεψη μελετήσουν τα παραρτήματα της εγκυκλίου που επισυνάπτονται και συζητήσουν με τα παιδιά για την έννοια του μουσείου και για θέματα συμπεριφοράς σε πολιτισμικούς χώρους.
Επισυνάπτεται το ακόλουθο υλικό που θα είναι χρήσιμο για την καλύτερη δυνατή οργάνωση της επίσκεψης στο Μουσείο Εκπαίδευσης:
- Αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα (πατήστε ΕΔΩ για να την κατεβάσετε)
- Οδηγίες προς τους/τις εκπαιδευτικούς (πατήστε ΕΔΩ για να την κατεβάσετε)
- Επίσκεψη στο Μουσείο Εκπαίδευσης (πατήστε ΕΔΩ για να την κατεβάσετε)
- Ενημερωτικό φυλλάδιο για τη Βάσα (πατήστε ΕΔΩ για να την κατεβάσετε)
Σύντομα θα είναι έτοιμο οργανωμένο πρόγραμμα ξενάγησης στην κοινότητα με τη συμβολή των τοπικών παραγόντων. Για οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό στα τηλέφωνα 99482421 και 25305708.
Actions: E-mail | Permalink |