24
Δάσκαλοι: χρειάζονται άμεσα συσπείρωση! Δηλώσεις Φίλιου Φυλακτού στην εφημερίδα Επιλογές
Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013 16:50


Εξαιρετικά επικίνδυνες χαρακτηρίζει η ΠΟΕΔ τις συνθήκες που επικρατούν εδώ και σχεδόν ένα χρόνο στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης, μετά την ίδρυση του φορέα ιδιωτικού δικαίου (ΙΔΑΒΕΠ) ο οποίος έχει αναλάβει τη διαχείριση των θεσμών του προαιρετικού ολοήμερου σχολείου, αλλά και των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης, Φίλιος Φυλακτού, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κόντρα με τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, οι οποίες επιχείρησαν να οργανώσουν συνδικαλιστικά τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς που απασχολούνται, και επισημαίνει ότι η ΠΟΕΔ είναι σε θέση να προασπιστεί και τα δικαιώματα των δασκάλων αλλά και το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης.
Σε σχετικό ρεπορτάζ των ΕΠΙΛΟΓΩΝ (29/12/12) παρουσιάστηκε η προσπάθεια των συνδικαλιστικών οργανώσεων του ιδιωτικού τομέα να συντονίσουν δράσεις τέτοιες ώστε να απαντήσουν σε προβλήματα που εμφανίστηκαν από την ίδρυση του ΙΔΑΒΕΠ, όπως είναι η έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων και το δικαίωμα αίτησης σε όλους τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς - άνεργους ή μη. Ο κος Φυλακτού τόνισε ότι στην περίπτωση των δασκάλων των ολοήμερων σχολείων τουλάχιστον δεν είναι αναγκαία η παρέμβαση των συντεχνιών, αφού σύμφωνα με το καταστατικό της ΠΟΕΔ όλοι οι δάσκαλοι, από τους φοιτητές μέχρι τους απόφοιτους και τους διορισμένους, είναι συνδεδεμένα μέλη της οργάνωσης και μπορούν μέσω αυτής να προωθήσουν αιτήματα και διεκδικήσεις. Σχολιάζοντας την κίνηση των ΣΕΚ-ΠΕΟ είπε ότι αυτή θα έπρεπε να αφορά κυρίως εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας, αφού το καταστατικό της ΟΕΛΜΕΚ δεν αφήνει περιθώριο να συμμετέχουν αδιόριστοι εκπαιδευτικοί.
Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι η ΠΟΕΔ, αν και συνεχίζει να δηλώνει την κατάφορη αντίθεσή της στην ίδρυση του ΙΔΑΒΕΠ, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και παρευρίσκεται στις συναντήσεις με το Υπουργείο ώστε να ενημερώνεται σχετικά και να αποκλείσει το ενδεχόμενο λήψης αποφάσεων ερήμην της.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να ληφθούν άλλα μέτρα απέναντι στη ρύθμιση αυτή, ο κος Φυλακτού, σημείωσε ότι τα μέλη της ΠΟΕΔ δε θα μπορούσαν να δηλώσουν αποχή από το ολοήμερο αφού αυτό θα νέκρωνε το θεσμό δημιουργώντας άλλα προβλήματα.
Ανέφερε βέβαια ότι από την πλευρά των δασκάλων, ιδίως των νεότερων, δεν υπάρχει έντονη διάθεση για συμμετοχή στο συνδικαλιστικό κίνημα και απηύθυνε κάλεσμα προς όλος ο κόσμος της εργασίας και ειδικά της εκπαίδευσης να συσπειρωθεί ώστε να είναι πιο ισχυρή η παρέμβαση.
Τόνισε πάντως ότι με την εμπλοκή ενός οργανισμού ιδιωτικού φορέα σε οργανικά κομμάτια της εκπαίδευσης, ο κίνδυνος για ιδιωτικοποίηση του δημόσιου σχολείου είναι κάτι περισσότερο από προφανής, αφού εάν εκλείψει το κρατικό κονδύλι που σήμερα διαχειρίζεται ο ΙΔΑΒΕΠ, τότε θα αναζητήσει ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης, με συνέπειες ολέθριες τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους πολίτες που θα πληρώνουν δίδακτρα.
Με την εκπαίδευση να είναι από τους πιο νευραλγικούς τομείς της κρατικής πολιτικής, η οικονομική στενότητα μπορεί να γίνει ιδανική αφορμή για εκχώρηση (εξαιρετικά κερδοφόρων) υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα. Όπως επανειλημμένα είπε ο κος Φυλακτού κύριος στόχος της ΠΟΕΔ είναι η αποφυγή μιας τέτοιας ανατροπής, αλλά και η εξασφάλιση της αναγνώρισης προϋπηρεσίας που απασχολούνται με ωρομίσθιες συμβάσεις, κάτι που δεν παρέχει η σύμβαση με τον ΙΔΑΒΕΠ, αλλά δεν είχε κατοχυρωθεί ούτε όσο οι εκπαιδευτικοί αυτοί υπάγονταν στο Υπ. Παιδείας.
http://www.epiloges.co/index.php/

Actions: E-mail | Permalink |