ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Το Τμήμα Ιστορίαςκαι Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου προσφέρει μέσωτου Κέντρου Επιστημονικής Επιμόρφωσης, Αξιολόγησης και Ανάπτυξης (Κ.ΕΠ.Ε.Α.Α.)το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης στη Νεότερη Ιστορία για εκπαιδευτικούς τηςΔημοτικής Εκπαίδευσης (σειρά 2013-14). Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδατης Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Δασκάλων (Π.Ο.Ε.Δ.) O μέγιστοςαριθμός συμμετεχόντων για το πρόγραμμα αυτό είναι 40 (σαράντα).
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Το Πρόγραμμα μπορούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοίΔημοτικής Εκπαίδευσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διδασκαλία της ΝεότερηςΙστορίας. Προτεραιότητα θα δοθεί στους εν ενεργεία εκπαιδευτικούς με κανονικόδιορισμό. Υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων για αδιόριστους εκπαιδευτικούς.Η προϋπηρεσία μπορεί να βεβαιώνεται με πιστοποιητικό από την αρμόδια υπηρεσίατου Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ή με βεβαίωση του Διευθυντή του σχολείουστο οποίο ο υποψήφιος υπηρετεί.
ΕΠΙΛΟΓΗ
Η επιλογή θα γίνει από τα μέλη της Οργανωτικής επιτροπήςτου προγράμματος, καθηγητές του Τμήματος ΙΣΑ, με διαδικασία που είναι δυνατόννα περιλαμβάνει και προσωπική συνέντευξη.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσκομίσουν / αποστείλουν πιστοποιητικά και βεβαιώσεις για όσααναφέρονται στην αίτησή τους. Η Επιτροπή του Προγράμματος διατηρεί το δικαίωματου ελέγχου των στοιχείων που θα υποβληθούν.
Θα επιλεγούν 10 υποψήφιοι από καθεμιά από τις παρακάτωτέσσερις κατηγορίες υποψηφίων με βάση τα χρόνια υπηρεσίας τους. Οι κατηγορίεςαυτές είναι:
1) υποψήφιοι με 22 και άνω έτη υπηρεσίας
2) υποψήφιοι με 11-21 έτη υπηρεσίας
3) υποψήφιοι με 1-10 έτη υπηρεσίας
4) Αδιόριστοι πτυχιούχοι εκπαιδευτικοί
Σε περίπτωση που δεν συμπληρώνονται οι παραπάνω αριθμοίαπό υποψήφιους της κάθε κατηγορίας, η Επιτροπή έχει το δικαίωμα να τουςανακατανείμει.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ-ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ-ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
Το Πρόγραμμα θα είναι ετήσιας διάρκειας (δύο εξάμηνα13 εβδομάδων το καθένα, με διάρκεια τους μήνες Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο καιΙανουάριο-Μάϊο). Οι συμμετέχοντες είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν4 μαθήματα (Νεότερη Ελληνική Ιστορία, Νεότερη Ευρωπαϊκή Ιστορία, ΝεότερηΙστορία της Κύπρου και Μεθοδολογία και Διδασκαλία της Ιστορίας), ναπαρακαθήσουν σε γραπτές εξετάσεις σε κάθε μάθημα και να εκπονήσουν τελικήδιπλωματική εργασία, με έκταση 7000 λέξεις. Η εργασία πρέπει να παραδοθείμετά την ολοκλήρωση του δεύτερου εξαμήνου και όχι αργότερα από τις 10 Οκτωβρίου2014. Οι συμμετέχοντες είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν επίσης 3τουλάχιστον εξωτερικές διαλέξεις που θα καθοριστούν στο διάστημα της διάρκειαςτου προγράμματος.
ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Τα μαθήματαδιάρκειας τριών ωρών, η παρακολούθηση των οποίων είναι υποχρεωτική, θαπαραδίδονται κάθε Τετάρτη απόγευμα σε ώρες και αίθουσες του ΠανεπιστημίουΚύπρου που θα οριστούν. Τα μαθήματα του πρώτου εξαμήνου θα αρχίσουν την τελευταίαεβδομάδα του Σεπτεμβρίου και θα τελειώσουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο τουΔεκεμβρίου. Οι εξετάσεις του πρώτου εξαμήνου θα γίνουν αμέσως μετά τις διακοπέςτων Χριστουγέννων. Οι παραδόσεις του δεύτερου εξαμήνου θα αρχίσουν το δεύτεροδεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθούν τον Μάϊο. Η ημερομηνία τωνεξετάσεων του δευτέρου εξαμήνου θα καθορισθεί αργότερα.
ΔΙΔΑΚΤΡΑ
Για την παρακολούθηση τουΠρογράμματος απαιτείται η καταβολή διδάκτρων, τα οποία λόγω της δύσκοληςοικονομικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί έχουν μειωθεί από 1200 σε 1000 ευρώ. Τα δίδακτρα θα πρέπεινα καταβληθούν σε 3 δόσεις ως εξής: 1) με την εγγραφή στο πρώτο εξάμηνο τοποσό των 400 ευρώ, 2) πριν τις εξετάσεις του πρώτου εξαμήνου δόση 300 ευρώ και3) το αργότερο δύο εβδομάδες πριν τη λήξη του δεύτερου εξαμήνου, 300 ευρώ. Ταδίδακτρα δεν επιστρέφονται σε περίπτωση διακοπής της παρακολούθησης.
ΤΙΤΛΟΣ
Σε όσους αποπερατώσουν επιτυχώς όλατα στάδια του προγράμματος (φοίτηση, γραπτές εξετάσεις, διπλωματική εργασία), χορηγείταισχετικό πιστοποιητικό. Το πιστοποιητικό για το αντίστοιχο πρόγραμμα για τη ΜέσηΕκπαίδευση έχει ήδη αναγνωριστεί από το Υπουργείο Παιδείας.
ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ-ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ
Υπεύθυνοι τουΠρογράμματος είναι οι Αναπληρωτές Καθηγητές του Τμήματος Ιστορίας καιΑρχαιολογίας κύριοι Γιώργος Γεωργήςκαι Γιώργος Καζαμίας, οι οποίοι, μαζί με συνεργάτες του Τμήματος έχουν την ευθύνη της διδασκαλίας τωνμαθημάτων και την επιστημονική επίβλεψη των διπλωματικών εργασιών που θαεκπονήσουν οι εκπαιδευτικοί.
ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Οι αιτήσεις συμμετοχής, μαζί μεβιογραφικό σημείωμα θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά μέχρι τις 15Σεπτεμβρίου 2013 στις διευθύνσειςπου ακολουθούν. Οι αιτήσεις και άλλες σχετικές πληροφορίες βρίσκονται στηνιστοσελίδα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας www.ucy.ac.cy
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας:τηλ.: 22-892180, Τηλεομ.: 22895068/78, e-mail: aha@ucy.ac.cy , Ιστοσελίδα www. ucy.ac.cy
Ή στο Κέντρο Επιστημονικής Επιμόρφωσης, Αξιολόγησης καιΑνάπτυξης (Κ.ΕΠ.Ε.Α.Α.) στο τηλ.: 22894151, e-mail: xinari.christina@ucy.ac.cy
Ταχυδρομική Διεύθυνση: Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας,Τ.Θ. 20537, 1678 Λευκωσία (για το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτι