03

Κατεβάστε το αρχείο: Οδηγίες προς τα μέλη

                        ΕΠΕΙΓΟΝ

Σημείωση:

Η εγκύκλιος να διαβαστεί και να συζητηθεί σε έκτακτη συνεδρία του Διδασκαλικού Συλλόγου το πρωί της Δευτέρας, 3 Σεπτεμβρίου 2018.

ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΝΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΑΥΣΤΗΡΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔ   

Διευθυντές/Διευθύντριες                               

Δημοτικών Σχολείων, Νηπιαγωγείων και       

Ειδικών Σχολείων

                                   

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΑΓΩΝΑ, ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ !

-------------------------------------------------

Θέμα: Οδηγίες ΠΟΕΔ προς όλα τα μέλη

 

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αμαυρώνεται από τη σοβαρή και πρωτοφανή κρίση που έχει περιέλθει η Παιδεία του τόπου από τις 4 Ιουλίου 2018. Μια κρίση που έχει φτάσει σε οριακά επικίνδυνο σημείο και η οποία οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην ετσιθελική στάση που τήρησε το Υπουργείο Παιδείας και υιοθέτησε πλήρως η Κυβέρνηση, σε σχέση με τη λήψη αποφάσεων στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης. Καταστρατηγήθηκαν οι συνταγματικά καθορισμένες και νομοθετικά ρυθμισμένες διαδικασίες διαλόγου και διαπραγμάτευσης και λήφθηκαν μονομερώς και παράνομα αποφάσεις που επηρεάζουν όρους και συνθήκες εργοδότησης των εκπαιδευτικών, αλλά και ευρύτερα την καθημερινή λειτουργία του σχολείου.

Την ίδια ώρα, με ανοίκειο και προσβλητικό τρόπο επιχείρησαν να πλήξουν με δηλώσεις, δημοσιεύματα και ανακοινώσεις την αξιοπρέπεια, το ήθος, τον επαγγελματισμό, τη φιλοτιμία, την εργατικότητα του εκπαιδευτικού κόσμου.

Οι μονομερείς αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 4 Ιουλίου 2018, ΔΕΝ αναβαθμίζουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, όπως διατείνονται ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Χαμπιαούρης και η Κυβέρνηση εδώ και δύο μήνες. Με τις αποφάσεις αυτές, αλλά και τη ρητορική που χρησιμοποίησαν όλο αυτό το διάστημα, είναι πασιφανές ότι το Δημόσιο Σχολείο μετατρέπεται σε λογιστικό φύλλο, τα παιδιά σε στεγνούς αριθμούς και η διαπαιδαγώγηση των παιδιών θα επιστρέψει σε παρωχημένες εποχές. Η φράση που χρησιμοποιήθηκε επίσημα από την Κυβέρνηση «…Θέλουμε τους εκπαιδευτικούς στην έδρα…», αποδομεί και γκρεμίζει όλη τη φιλοσοφία και λειτουργία του Δημόσιου Σχολείου, όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα. Καταδεικνύει ότι το όραμά μας για ένα σύγχρονο δημόσιο σχολείο αντιμετωπίζεται απαράδεκτα και επικίνδυνα με οικονομικίστικες προσεγγίσεις, χωρίς οποιαδήποτε επιστημονικά εκπαιδευτικά ή/και παιδαγωγικά κριτήρια και επιχειρήματα.

Ως ΠΟΕΔ προτάξαμε, όλο αυτό το διάστημα, την αδιαπραγμάτευτη απαίτησή μας, που αποτελεί και υποχρέωση της Κυβέρνησης για σεβασμό των θεσμικών διαδικασιών διαλόγου που το ίδιο το κράτος έχει θεσπίσει. Προτάξαμε ακόμη, την ανάγκη για σεβασμό της αξιοπρέπειας του εκπαιδευτικού κόσμου, αλλά και του πολυδιάστατου και σημαντικού έργου που ευσυνείδητα επιτελεί. Προτάξαμε τέλος, την απαίτηση τόσο εμάς των εκπαιδευτικών όσο και ολόκληρης της κοινωνίας για ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο Δημόσιο Σχολείο η οποία θα προέλθει μέσα από τον ουσιαστικό θεσμικό διάλογο μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Διάλογος που θα προσεγγίσει ολιστικά και σφαιρικά όλα τα ζητήματα της Εκπαίδευσης και όχι αποσπασματικά όπως γίνεται μέχρι και σήμερα.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ο εκπαιδευτικός κόσμος καλείται και κατά τη φετινή σχολική χρονιά να διαχειριστεί τα πολύπλοκα και δύσκολα θέματα της σχολικής καθημερινότητας και της μαθησιακής διαδικασίας, όπως κάθε χρόνο, με αξιοπρέπεια. Αξιοπρέπεια που έγινε συνειδητή προσπάθεια, από το Υπουργείο Παιδείας, την Κυβέρνηση και όσους επιτηδευμένα συγχρονίστηκαν μαζί τους, να ποδοπατηθεί και να συνθλιβεί μέσα από αναλήθειες, παραπλανητικά στοιχεία, ανοίκειες και άδικες κατηγορίες και επιθέσεις. Έγινε, επίσης, προσπάθεια να καταρρακωθεί το ήθος και να τσαλακωθεί η ευσυνειδησία που διακρίνουν τον εκπαιδευτικό κόσμο, απλώς και μόνο για να τον πλήξουν και να μπορέσουν έτσι να θέσουν σε εφαρμογή τους ετσιθελικούς σχεδιασμούς τους.

Απέναντι σε όλα αυτά, όμως, ολόκληρος ο εκπαιδευτικός κόσμος ενωμένος όσο ποτέ άλλοτε, με άκαμπτη αποφασιστικότητα και πρωτοφανή ετοιμότητα για αγώνα, όρθωσε το ανάστημά του και βροντοφώναξε στις δύο μεγαλειώδεις πορείες διαμαρτυρίας που έγιναν, ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.

Ο εκπαιδευτικός κόσμος δήλωσε και δηλώνει αποφασισμένος να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα το Δημόσιο Σχολείο, την αξιοπρέπειά του και τις σωστές διαδικασίες διαλόγου και διαπραγμάτευσης.

Την ίδια ώρα όμως, με αφοσίωση στο καθήκον απέναντι στα παιδιά και με την αστείρευτη ευσυνειδησία που τον διακρίνει, θα συνεχίσει να επιτελεί το δύσκολο και πολυδιάστατο έργο που επωμίζεται με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των παιδιών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης συζήτησε διεξοδικά και αποφάσισε τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα επόμενα βήματά του, ως αντίδραση σε όσα το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση έπραξαν και πράττουν από τις 2 Ιουλίου 2018.

Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα γνωστοποιούνται με σαφήνεια σε χρόνο που η Οργάνωση θα κρίνει και θα αποφασίζει, ανάλογα με τις εξελίξεις και τη στρατηγική που έχει αποφασίσει ή θα αποφασίζει.

Πιο κάτω παρουσιάζονται τα πρώτα μέτρα αντίδρασης που εξαναγκάζεται να λάβει η ΠΟΕΔ στις σχολικές μονάδες. Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν την εβδομάδα 3 – 7 Σεπτεμβρίου 2018. Στη συνέχεια η Οργάνωση θα απευθυνθεί με νέα εγκύκλιο στα σχολεία για τις επόμενες αποφάσεις μέτρων που θα ανακοινώσει. Σημειώνουμε εμφατικά, ότι πρώτιστος και μέγιστος στόχος είναι να μην επηρεαστούν, κατά το δυνατό, τα παιδιά από τα όποια μέτρα θα αποφασιστούν ή να επηρεαστούν στον μικρότερο δυνατό βαθμό. Τα παιδιά τα οποία θα διδαχθούν το καλύτερο μάθημα ζωής από τους δασκάλους και τις δασκάλες τους, μαθαίνοντάς τα να διεκδικούν με αποφασιστικότητα και δυναμισμό το δίκαιό τους όταν αυτό πλήττεται και καταπατείται.

ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ

Τα πρώτα επτά μέτρα αντίδρασης που εξαναγκάζεται η ΠΟΕΔ να λάβει και να ανακοινώσει, που θα ισχύσουν για την εβδομάδα 3 – 7 Σεπτεμβρίου 2018, είναι:

 1.  Όλοι οι εκπαιδευτικοί (Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης) παραμένουν στα σχολεία που είναι τοποθετημένοι και δεν εξέρχονται από αυτά για να συμμετάσχουν σε οποιεσδήποτε δράσεις (επιμόρφωσης, συντονισμού ή άλλες) που τους καλεί το Υπουργείο Παιδείας.
 2.  Οι εκπαιδευτικοί (Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης) δεν θα συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη από το Υπουργείο Παιδείας Επιμόρφωση (Διήμερο Εκπαιδευτικού) είτε εντός είτε εκτός της σχολικής μονάδας. Αντί αυτής, καλούμε τις Διευθύνσεις και τους Διδασκαλικούς Συλλόγους των σχολείων να πραγματοποιήσουν επιπλέον, εμβόλιμες, συνεδρίες προσωπικού για το κρίσιμο ζήτημα της Ασφάλειας & Υγείας στους σχολικούς χώρους. Πιο συγκεκριμένα, να μελετήσουν τη σχετική Νομοθεσία Περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, Νόμοι του 1996 έως (Αρ. 2) του 2015, που αναφέρονται πιο κάτω, αλλά και τις σχετικές Εγκυκλίους της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης που περιλαμβάνονται στην Αρχική Εγκύκλιο του ΥΠΠ. Τα ερωτήματα, οι προβληματισμοί, οι απορίες και οι ασάφειες που ενδέχεται να προκύψουν να αποσταλούν, από όσα σχολεία το επιθυμούν, στην ΠΟΕΔ η οποία με τη σειρά της θα αναλάβει να τα αξιοποιήσει στις συναντήσεις που θα έχει με το ΥΠΠ για το κρίσιμο ζήτημα της Ασφάλειας & Υγείας.

 

ΟΙ ΠΕΡΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΟΜΟΙ

ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ (ΑΡ. 2) ΤΟΥ 2015

(Ανεπίσημη Ενοποίηση)

 

 

ΝΟΜΟΙ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΙΣΧΥ

ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε.

 

Ν. 89(Ι)/96

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι)

Αρ. 3096, 1.11.96

1.1.1997

Law_89(I)_1996

 

Ν. 158(Ι)/2001

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι)

Αρ. 3565, 31.12.2001

31.12.2001

Law_158(I)_2001

 

Ν. 25(Ι)/2002

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι)

Αρ. 3590, 29.3.2002

1.1.2003

Law_25(I)_2002

 

Ν. 41(Ι)/2003

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι)

Αρ. 3715, 23.5.2003

23.5.2003

Law_41(I)_2003

 

Ν. 99(Ι)/2003

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι)

Αρ. 3739, 25.7.2003

25.7.2003

Law_99(I)_2003

 

Ν. 33(Ι)/2011

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι)

Αρ. 4274, 18.3.2011

18.3.2011

Law_33(I)_2011

 

Ν. 170(Ι)/2015

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι)

Αρ. 4542, 2.12.2015

2.12.2015

Law_170(I)_2015

 

Ν. 178(Ι)/2015

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι)

Αρ. 4543, 9.12.2015

9.12.2015

Law_178(I)_2015

 1.  Οι Διευθύνσεις των σχολείων θα αποστείλουν επιστολή (την οποία θα ετοιμάσει η ΠΟΕΔ και θα προωθήσει στα σχολεία) στην Αρμόδια Αρχή απαιτώντας να δοθούν σε κάθε σχολική μονάδα Πιστοποιητικά Καταλληλότητας για όλους τους χώρους εντός του σχολείου (αίθουσες διδασκαλίας, γήπεδα, αυλή κ.ά.).
 2.  Μέχρι την Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2018, οι Διευθύνσεις και το προσωπικό των σχολείων ΔΕΝ θα προχωρήσουν σε οποιεσδήποτε ενέργειες ή/και διαδικασίες που σχετίζονται με τα πιο κάτω:
 • Σχολικό πρόγραμμα, κατανομή τάξεων και μαθημάτων.
 • Έλεγχος και διανομή βιβλίων ή/και γραφικής ύλης στις τάξεις.
 • Έλεγχος υλικών περιουσίας ή/και μεταφορά τους στις τάξεις (π.χ. Η/Υ).
 • Ανάληψη υπευθυνοτήτων και αρμοδιοτήτων από το προσωπικό.
 • Επικοινωνία με τα οικεία Επαρχιακά Γραφεία Παιδείας και αποστολή στοιχείων ή/και εγγράφων που σχετίζονται με διάφορες πληροφορίες για τη σχολική μονάδα. Το μόνο έντυπο που θα αποσταλεί προς τα Επαρχιακά Γραφεία Παιδείας είναι το έντυπο ανάληψης καθηκόντων από το προσωπικό του σχολείου.
 1. Σύσταση σε κάθε σχολική μονάδα Επιτροπής Αγώνα την οποία θα συντονίζει ο Τοπικός Υπεύθυνος ΠΟΕΔ. Η Επιτροπή Αγώνα θα είναι ο σύνδεσμος του κάθε σχολείου με την ΠΟΕΔ.
 2. Τα μηνύματα του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Χαμπιαούρη δεν θα διαβάζονται και δεν θα διανέμονται ούτε στα παιδιά ούτε και στο Διδασκαλικό Σύλλογο.
 3.  Την Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2018, θα πραγματοποιηθεί Παγκύπρια Γενική Συνέλευση των μελών της ΠΟΕΔ, με αποκλειστικό θέμα την εξουσιοδότηση του ΔΣ της Οργάνωσης για να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που αυτό θα κρίνει σκόπιμα, περιλαμβανομένων και απεργιακών, για την προάσπιση των συμφερόντων του Κλάδου και της Δημόσιας Εκπαίδευσης, μετά τις ετσιθελικές και απαράδεκτες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου στις 4 Ιουλίου 2018. Οι λεπτομέρειες για την Παγκύπρια Γενική Συνέλευση των μελών της ΠΟΕΔ θα ανακοινωθούν σύντομα.

                                                                                                                   ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕΔ                                           

Actions: E-mail | Permalink |

Related Files