24
Δήλωση Προέδρου ΠΟΕΔ Φίλιου Φυλακτού μετά τη συνάντηση ΠΟΕΔ με υποψήφιο Πρόεδρο κ. Νίκο Αναστασιάδη

Μέσα στα πλαίσια του κύκλου επαφών της ΠΟΕΔ με τους υποψήφιους Προέδρους, είχαμε σήμερα μια πολύ εποικοδομητική και χρήσιμη από πολλές απόψεις συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη.
Τέθηκαν επί τάπητος όλα τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τον εκπαιδευτικό κόσμο τον τελευταίο καιρό μέσα στο νοσηρό οικονομικό σκηνικό που οδηγήθηκε ο τόπος μας. Κατατέθηκαν οι θέσεις της δικής μας Οργάνωσης, οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες μας και ζητήσαμε ασφαλώς τις θέσεις και τις προσεγγίσεις του κ. Αναστασιάδη γενικότερα στα οικονομικά αδιέξοδα που ορθώνονται απειλητικά σήμερα μπροστά μας και ειδικότερα στα θέματα Παιδείας και Εκπαίδευσης.
Ψηλά στην ατζέντα υπήρξαν τα Μνημονιακά Νομοσχέδια, οι Μνημονιακές δεσμεύσεις που επηρεάζουν αρνητικά τόσο τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, όσο και το έργο, το ανθρωποπλαστικό έργο που επιτελούν.
Μεταξύ όλων αυτών που συζητήθηκαν, ήταν και η παρείσφρηση στο Μνημόνιο Συναντίληψης, που διαπραγματεύτηκε και υπόγραψε η κυβέρνηση, της αύξησης του διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών. Πρόνοια που αν υλοποιηθεί θα οδηγήσει στην ανεργία εκατοντάδες εκπαιδευτικούς και ταυτόχρονα πλήττει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Το ξεκάθαρο και πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα που απορρέει μέσα από τη συνάντηση, είναι η κοινή θέση, η κοινή αντίληψη ότι η εκπαίδευση, η σχολική εκπαίδευση στα πλαίσια της ευρύτερης Παιδείας του τόπου είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες που θα συμβάλουν στην έξοδο από την οικονομική κρίση, στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη. Η Εκπαίδευση πέρα από την παροχή γνώσεων έχει ως βασικό σκοπό και τη διαμόρφωση της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς των ανθρώπων, που αποτελούν δικλείδες ασφαλείας για την εθνική, οικονομική και άλλη επιβίωσή μας.
Την ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες να αποτιμηθεί το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής, η Εκπαίδευση, τα σχολεία μας καταστρέφονται. Η Εκπαίδευση περνά και αυτή σοβαρή κρίση.
Οι τραγικές επιπτώσεις αυτής της κρίσης καταγράφονται καθημερινά στις σχολικές μονάδες, ο κατάλογος μακραίνει, και δυστυχώς αυτές οι αποτιμήσεις δεν χρήζουν οποιουδήποτε επαναπροσδιορισμού ή επαναδιαπραγμάτευσης, γιατί είναι πολύ συγκεκριμένες:
•    Άπορα παιδιά στα σχολεία, δημιουργώντας νέες προκλήσεις για τους εκπαιδευτικούς, νέες προτεραιότητες και δυσκολότερες συνθήκες στην καθημερινή εκπαιδευτική πράξη
•    Σημαντικές περικοπές κονδυλίων όπως π.χ. στην υλικοτεχνική υποδομή με αποτέλεσμα παιδιά να συνωστίζονται σε λυόμενες αίθουσες για μεγάλο χρονικό διάστημα
•    Ελλείψεις σε βασικά υλικά (χαρτί, μελάνια φωτοτυπικών, εκτυπωτών κ.λ.π.) δυσχεραίνοντας το έργο των εκπαιδευτικών αν συνυπολογίσουμε και τις αυξημένες ανάγκες λόγω της μερικής έστω προσπάθειας για εφαρμογή των ΝΑΠ στα πλαίσια της ευρύτερης Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης
•    Οι εκπαιδευτικοί επωμίζονται το μεγάλο βάρος της εφαρμογής της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης
•    Προβλήματα καθημερινότητας που δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα π.χ. αντικαταστάσεις εκπαιδευτικών που απουσιάζουν λόγω ασθενείας
Με βάση τα πιο πάνω η Εκπαίδευση στους πρόποδες ακόμη της οικονομικής κρίσης – καταστροφής που δυστυχώς οδηγηθήκαμε, δέχεται με πολλούς και διάφορους τρόπους ραπίσματα.
Κοινός στόχος για όλους και ιδιαίτερα για μας ως ΠΟΕΔ που αποτελεί και την πεμπτουσία της αποστολής μας, είναι να μην επιτρέψουμε να βυθιστεί ακόμη περισσότερο η Εκπαίδευση στην κρίση και επιβάλλεται σύντομα να εξευρεθούν οι καλύτερες και κοινά αποδεκτές λύσεις, που θα διασφαλίζουν το μέλλον των παιδιών και της πατρίδας μας δια μέσου της σχολικής Εκπαίδευσης και γενικότερα της Παιδείας. Αυτό είναι νομίζω το απόσταγμα της σημερινής μας συνάντησης.  

Actions: E-mail | Permalink |