Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και στην αναφερόμενη σε αυτό εγκύκλιο ημερομηνίας 10 Νοεμβρίου 2022, θα θέλαμε να σημειώσουμε τα ακόλουθα:
- Η δημιουργία Ιστορικού Αρχείου Ελληνικής Εκπαίδευσης της Κύπρου, είναι ένα πολύ σπουδαίο και σημαντικό εγχείρημα. Αναντίλεκτα είναι κάτι το οποίο απουσιάζει από τη χώρα μας, πέραν ιδιωτικών πρωτοβουλιών και προσπαθειών. Σημειώνουμε δε ότι ως Οργάνωση, μέσα από τη δημιουργία του Μουσείου Εκπαίδευσης – ΠΟΕΔ, δηλώσαμε και δηλώνουμε τη στήριξή μας στην προσπάθεια διάσωσης και διάδοσης στις επόμενες γενεές, της ιστορίας της Ελληνικής Εκπαίδευσης της Κύπρου.
- Το όλο εγχείρημα χρειάζεται χρόνο για να μπορέσει να διεκπεραιωθεί. Όπως όμως γνωρίζετε, αυτός ο χρόνος δυστυχώς απουσιάζει από τα σχολεία μας, τόσο από τη διευθυντική ομάδα όσο και από τους εκπαιδευτικούς, αφού καθημερινά το προσωπικό των σχολείων, πέραν της έλλειψης επαρκούς διοικητικού χρόνου και αυξημένου διδακτικού χρόνου, γνωρίζετε ότι τα σχολεία μας είναι επιφορτισμένα με τη διαχείριση πολλαπλών προβλημάτων της σχολικής καθημερινότητας. Ως εκ τούτου, σας μεταφέρουμε τις αντικειμενικές δυσκολίες όσον αφορά στη σύσταση «Επιτροπής διάσωσης και αξιοποίησης του σχολικού αρχείου» ή και οποιασδήποτε επιπλέον επιτροπής. Συνεπώς η σύσταση της εν λόγω επιτροπής και οι δράσεις που αναφέρονται δεν μπορεί παρά να είναι μόνο προαιρετικές.
- Όσον αφορά στην καταγραφή του αρχειακού υλικού της κάθε σχολικής μονάδας που θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο, αυτή θα πρέπει να είναι απλή ενώ ταυτόχρονα να δοθεί αναγκαίο χρονικό περιθώριο, ώστε να μπορέσει να συμπληρωθεί χωρίς γραφειοκρατία και αχρείαστη πίεση.
Κλείνοντας, καταθέτουμε την πρόθεση και τη διάθεση να συνδράμουμε, ως ΠΟΕΔ, στο όλο εγχείρημα, μιας και ως Οργάνωση διαθέτουμε αρχείο που θα ήταν καλό να καταγραφεί, από ειδικό και έμπειρο προσωπικό.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις και διατελούμε,
Με τιμή,
Η Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Μύρια Βασιλείου Χάρης Χαραλάμπους