17

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ     ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΠΟΕΔ     ΨΗΦΙΣΜΑ 

Προς όλα τα μέλη,

Θέμα: Έκτακτη Παγκύπρια Γενική Συνέλευση Μελών ΠΟΕΔ

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

Το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ εξέτασε στην τελευταία του συνεδρία την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Παρατηρούνται και καταγράφονται, δυστυχώς,  διάφορα προβλήματα τα οποία το Υπουργείο Παιδείας όφειλε να είχε διαχειριστεί και να είχε επιλύσει εδώ και αρκετό καιρό, ώστε η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει ομαλά και χωρίς αναστάτωση.

Αντί αυτού, για ακόμη μια φορά οι διευθύνσεις των σχολείων και οι εκπαιδευτικοί έχουν υποστεί τις συνέπειες της αργοπορημένης και ελλιπούς στελέχωσης, είτε σε σχολικό είτε σε προσωπικό επίπεδο.

Την ίδια ώρα, οι εκπαιδευτικές πολιτικές για τη διαχείριση των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία και των παιδιών που έχουν εντοπιστεί με υψηλή πιθανότητα αναλφαβητισμού στα Ελληνικά και στα Μαθηματικά (μέσα από σχετικά δοκίμια στην            Γ΄ τάξη), παρουσιάζουν απαράδεκτες και αντιεκπαιδευτικές διαφοροποιήσεις. Περικοπές ωρών από τη στήριξη των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία και παντελής κατάργηση του προγράμματος στήριξης (Πρόγραμμα Αλφαβητισμού), με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινή μαθησιακή διαδικασία, αλλά  και στην ευρύτερη ομαλή λειτουργία του σχολείου.   

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σημαδεύτηκε, ακόμη και από προβλήματα που προέκυψαν εξαιτίας παρεμβάσεων στο έργο των σχολείων από εξωγενείς παράγοντες (είτε από μεμονωμένους γονείς είτε από κάποιους Συνδέσμους Γονέων), με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σωρεία προβλημάτων στα επηρεαζόμενα σχολεία. Την ευθύνη και στο συγκεκριμένο ζήτημα, φέρει το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο δεν τηρεί και δεν ακολουθεί τις δέουσες και νενομισμένες διαδικασίες που προβλέπονται, παρά και τη σχετική αξίωση της ΠΟΕΔ, εκεί και όπου παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα.

Ως άμεση και επιβεβλημένη αντίδραση, αλλά και ως ένδειξη μη αποδοχής όσων αναφέρονται πιο πάνω, το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ αποφάσισε να εισηγηθεί, μέσα από Έκτακτη Παγκύπρια Γενική Συνέλευση των μελών της Οργάνωσης, την πραγματοποίηση συμβολικής στάσης εργασίας, στάσης διαμαρτυρίας για όσα αδικαιολόγητα και απαράδεκτα σημάδεψαν και φέτος την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Απαίτηση και αξίωση θα είναι η επίλυση και διευθέτηση όλων των προβλημάτων, η ευλαβική τήρηση των διαδικασιών σε όλες ανεξαίρετα τις περιπτώσεις καταγγελιών ή/και παραπόνων από γονείς, Συνδέσμους Γονέων κ.ά. και η αποστολή του ξεκάθαρου μηνύματος ότι ο εκπαιδευτικός κόσμος θα αντιδρά, θα διαμαρτύρεται, δεν θα δέχεται και δεν θα ανέχεται, πλέον, τον ελλιπή προγραμματισμό και την υποστελέχωση που επηρεάζουν αρνητικά την ομαλή λειτουργία των σχολείων ολόκληρη τη σχολική χρονιά και προκαλούν αλυσιδωτά προβλήματα και εμπόδια στην επιτέλεση του πολύπλοκου και πολυδιάστατου έργου που επωμίζονται οι εκπαιδευτικοί.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η Οργάνωση έχει εξαντλήσει, επίσης, όλες τις ενέργειες που σχετίζονται με το θέμα της τοποθέτησης κλιματιστικών στα σχολεία. Ένα επιβεβλημένο μέτρο για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών στα σχολεία, εξαιτίας των ψηλών θερμοκρασιών και της σκόνης κατά τη διάρκεια σημαντικού μέρους της σχολικής χρονιάς.

Το θέμα έχει εγγραφεί και συζητηθεί στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, έχει αποσταλεί σχετική επιστολή στον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας, χωρίς να λάβουμε οποιαδήποτε απάντηση, έχει κατατεθεί στις συνεδρίες των Επιτροπών Ασφάλειας και Υγείας του Υπουργείου Παιδείας κ.λπ. Το σοβαρό αυτό ζήτημα, που άπτεται πρωτίστως της υγείας τόσο των παιδιών όσο και των εκπαιδευτικών, έχει, επίσης, προωθηθεί με διάφορους τρόπους μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα δεν έχει τροχοδρομηθεί οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια για την επίλυσή του. Ως εκ τούτου, το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ αποφάσισε το αμέσως επόμενο διάστημα να διεκδικήσει με όλα τα νόμιμα μέσα και δυναμικά, αν χρειαστεί, την προώθηση του συγκεκριμένου θέματος με μοναδικό σκοπό την επίλυσή του στη βάση αποφάσεων και χρονοδιαγραμμάτων που θα συμφωνηθούν με την Επίσημη Πλευρά.

Συνεπώς, στην Έκτακτη Παγκύπρια Συνέλευση των μελών που θα πραγματοποιηθεί, το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ θα ζητήσει και ξεχωριστή εξουσιοδότηση για λήψη δυναμικών μέτρων, μη αποκλειομένων και απεργιακών, στην προσπάθεια οριστικής διευθέτησης του θέματος των κλιματιστικών στα σχολεία.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ο εκπαιδευτικός κόσμος οφείλει να απαιτήσει με αξιοπρέπεια να εκλείψουν και να σταματήσουν οριστικά διάφορα προβλήματα που κατά απαράδεκτο και αδικαιολόγητο τρόπο από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, αμαυρώνουν την ομαλή έναρξη κάθε νέας σχολικής χρονιάς και πλήττουν την εικόνα του Δημόσιου Σχολείου. Η μονόωρη στάση εργασίας ας αποτελέσει την ηχηρή και ξεκάθαρη απαίτησή μας για να τερματιστούν όλα όσα δυσκολεύουν και δυσχεραίνουν το έργο των εκπαιδευτικών.

Καλούμε τόσο τους γονείς όσο και ολόκληρη την κοινωνία να ενώσουν τη φωνή τους μαζί μας για ένα καλύτερο Δημόσιο Σχολείο που αξίζει να έχουν τα παιδιά μας.

 

ΕΚΤΑΚΤΗ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΕΛΩΝ

Οδηγίες ψηφοφορίας

  1. Την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2019 θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία στο πλαίσιο της Παγκύπριας Γενικής Συνέλευσης για τα πιο πάνω θέματα, με σκοπό την εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔ να προχωρήσει στις αποφάσεις που έλαβε σχετικά.
  2. Η ψηφοφορία θα είναι μυστική και θα διεξαχθεί μεταξύ των ωρών 8:00 π.μ. και 3:00 μ.μ. στα ακόλουθα Κέντρα:

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Δημοτικό Σχολείο Κωνσταντινουπόλεως

ΛΕΜΕΣΟΣ: ΚΑ΄ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: Γ΄ Δημοτικό Σχολείο Παραλιμνίου

ΛΑΡΝΑΚΑ: Δημοτικό Σχολείο Δροσιάς ΚΒ΄

ΠΑΦΟΣ: ΙΒ΄ Δημοτικό Σχολείο Πάφου

ΜΟΡΦΟΥ: Δημοτικό Σχολείο Αστρομερίτη

  1. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι περιλαμβάνονται στον Κατάλογο των Μελών. Κανένα μέλος που δεν έχει περιληφθεί σε αυτόν δεν δικαιούται να ψηφίσει, εκτός αν από λάθος ή εκ παραδρομής έχει παραλειφθεί από τον Κατάλογο.
  2. Οι εργασίες της Έκτακτης Παγκύπριας Συνέλευσης περιλαμβάνουν ΜΟΝΟ ψηφοφορία, η οποία θα αρχίσει στις 8:00 π.μ. και θα συνεχιστεί ως τις 3:00 μ.μ.
  3. Οι συνάδελφοι μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου, οποιαδήποτε ώρα μέσα στο πιο πάνω διάστημα σε Κέντρο οποιασδήποτε επαρχίας επιθυμούν.
  4. Οι Διευθύνσεις των σχολείων παρακαλούνται να διευκολύνουν τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους, κάνοντας διευθετήσεις, ώστε να μπορέσουν να παρουσιαστούν στους χώρους της Συνέλευσης και να ψηφίσουν.
  5. Ο Κατάλογος των Μελών τηρείται με σειρά Αριθμού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, γι’ αυτό για να εντοπιστεί το όνομα του μέλους, απαιτείται να δοθεί ο μοναδικός αυτός αριθμός.
  6. Πώς ψηφίζετε:
  • Χρησιμοποιείτε την πέννα που υπάρχει στον θάλαμο ψηφοφορίας ή άλλη που, απαραίτητα, είναι μπλε ή μαύρου χρώματος.
  • Σημειώστε ένα από τα σημεία  + ή Χ ή ν στο τετράγωνο κάτω από την επιλογή σας

                                                                                                            ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕΔ

Actions: E-mail | Permalink |