04

Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης

Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Λευκωσία

 

Θέμα: Σχολικές Εκδρομές και Επισκέψεις 

Αξιότιμε κύριε,

Σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2019, για το πιο πάνω θέμα, σας ενημερώνουμε και γραπτώς, ότι η ΠΟΕΔ έθεσε ενώπιον των λειτουργών του ΥΠΠΑΝ ξεκάθαρα και τεκμηριωμένα τις λογικές ενστάσεις της για θέματα που περιλαμβάνονται στην Εγκύκλιο με ημερομηνία 21 Ιουνίου, 2019.

Οι ενστάσεις και εισηγήσεις της ΠΟΕΔ είμαστε βέβαιοι ότι θα διαβιβαστούν στη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης για να τις μελετήσει και να τις αξιολογήσει. Μέχρι να υπάρξει οριστική διευθέτηση του όλου ζητήματος, καλέσαμε τις Διευθύνσεις των σχολικών μονάδων να αποφύγουν τις μετακινήσεις με λεωφορεία στην παρούσα φάση. 

Πρόθεση της ΠΟΕΔ δεν είναι να στερήσει από τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς εκπαιδευτικές μετακινήσεις, εκδρομές κ.λπ. Οι επισκέψεις και οι εκδρομές έχουν τεράστια παιδαγωγική και εκπαιδευτική αξία και επιβάλλεται, το συντομότερο δυνατό, να εξευρεθεί συμφωνία επί των θεμάτων που έχουμε θέσει.

Η Οργάνωση, έχει υποχρέωση και ευθύνη να προστατεύσει τα μέλη της από ευθύνες που τους ανατίθενται, χωρίς αυτές να εμπίπτουν στα καθήκοντά τους. Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και η Πολιτεία οφείλουν να απαιτήσουν από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (Τμήμα Οδικών Μεταφορών, Αστυνομία κ.ά) να επιληφθούν των θεμάτων που άπτονται της δικής τους ευθύνης και όχι να τις μεταθέτουν στις Διευθύνσεις των σχολείων και στους εκπαιδευτικούς. 

Πολύ χαρακτηριστικά και ενδεικτικά, σημειώνουμε το γεγονός ότι ζητείται από τις Διευθύνσεις των σχολείων να ελέγχουν είτε πιστοποιητικά είτε λεωφορεία είτε οδηγούς. Στη βάση ποιας νομοθεσίας οι Διευθύνσεις των σχολείων αποτελούν αναθέτουσα αρχή και ως εκ τούτου επωμίζονται ευθύνες και διαδικασίες που δεν τους αναλογούν;

Η ΠΟΕΔ, με αφορμή της συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος και ορθώς συζητείται κατά την άποψή μας, απαιτεί συνολική και οριστική διευθέτησή του, βάσει της σωστής ερμηνείας της υφιστάμενης Νομοθεσίας και των Κανονισμών που ισχύουν. 

Παραμένουμε στη  διάθεσή σας για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις ή/και πληροφορίες. Ευελπιστούμε ότι μέσα από πνεύμα συνεργασίας και συναντίληψης, θα βρούμε τις δέουσες διευθετήσεις για να μπορούν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί να μετακινούνται, με την επιβαλλόμενη πάντοτε ασφάλεια, με τα λεωφορεία. Διατελούμε,


 

Με τιμή,

      Ο Πρόεδρος,                                Ο Γ. Γραμματέας,

 

    Φίλιος Φυλακτού                        Χάρης Χαραλάμπους

Actions: E-mail | Permalink |