28
Λευκωσία, 28 Ιανουαρίου, 2020
 
Διευθύντριες και εκπαιδευτικό προσωπικό
Σχολείων Προδημοτικής Εκπαίδευσης
 
Θέμα: Απόφαση ΠΟΕΔ σχετικά με τη συμπλήρωση της Σχολικής Έκθεσης Προόδου (ΣΕΠ)  στην Προδημοτική Εκπαίδευση
 
Αγαπητές συναδέλφισσες,
Η ΠΟΕΔ με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου στην τελευταία συνεδρία του στις 23/1/2020 αποφάσισε οι δύο τομείς "Ελληνικά" και " Μαθηματικά" στη Σχολική Έκθεση Προόδου Προδημοτικής ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΟΥΝ στην παρούσα Αξιολόγηση Μαθητή/τριας Ιανουάριου-Φεβρουαρίου και θα γίνει προσπάθεια από την Οργάνωση να διασαφηνιστούν τα ζητήματα που, ενδεχομένως, εγείρονται και να ξεπεραστούν οι όποιες αμφιβολίες και προβλήματα παρουσιάζονται. 
 
Ταυτόχρονα, η ΠΟΕΔ ξεκαθαρίζει και καλεί τα μέλη της στην Προδημοτική Εκπαίδευση να συμπληρώσουν την Σχολική Έκθεση Προόδου μόνο στα μέρη που αφορούν την Προσωπική και Κοινωνική Συνειδητοποίηση – Συναισθηματική και Νοητική Ενδυνάμωση καθώς και τις Κινητικές Ικανότητες. Όσον αφορά την ενότητα με τις περιοχές μάθησης, «Ελληνικά» και «Μαθηματικά» η ΠΟΕΔ θα ζητήσει και θα επιδιώξει, το συντομότερο δυνατό, συνάντηση με τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης για να συζητήσει δυσκολίες και προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί κατά τη συμπλήρωση της ΣΕΠ με σκοπό αυτά να αρθούν. Ως ΠΟΕΔ, θεωρούμε ότι οι δυσκολίες και τα προβλήματα αυτά, προέκυψαν και ως αποτέλεσμα της απουσίας επαρκούς και κατάλληλης επιμόρφωσης που έπρεπε να γίνει πριν τη συμπλήρωση της ΣΕΠ, όπως άλλωστε είχε διαβεβαιώσει το Υπουργείο Παιδείας.
 
Σας ενημερώνουμε επίσης ότι στην ίδια συνεδρία του, το ΔΣ της ΠΟΕΔ αποφάσισε και τα πιο κάτω τα οποία τα οποία και θεωρεί πως έχουν άμεση διασύνδεση με την μελλοντική εφαρμογή του Σχεδίου αξιολόγησης: 
  • Επαναβεβαίωσε την ανάγκη ολοκλήρωσης του θεσμού του Υπεύθυνου Τμήματος σε όλες τις βαθμίδες (Δημοτική, Προδημοτική, Ειδική) με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα πρέπει να συμφωνηθεί, το αργότερο, μέχρι το τέλος Απριλίου της φετινής σχολικής χρονιάς. Σε αντίθετη περίπτωση η ΠΟΕΔ θα καλέσει τα μέλη της να μην προχωρήσουν στη συμπλήρωση της ΣΕΠ Ιουνίου μέχρι να υπάρξει σχετική συμφωνία. Ο θεσμός του Υπεύθυνου Τμήματος, που υπενθυμίζουμε είχε θετική κατάληξη στις συζητήσεις που έγιναν στη ΜΕΠΕΥ και αναγνωρίστηκε η σημασία του στην εκπαίδευση,  πέραν των άλλων καθηκόντων που έχουν από το 2010 καθοριστεί και θεσμοθετηθεί, λειτουργεί υποστηρικτικά και προς την αλλαγή και εφαρμογή του Νέου Συστήματος Αξιολόγησης Μαθητή/τριας που συμφωνήθηκε να αρχίσει να εφαρμόζεται από τη φετινή σχολική χρονιά και συμβάλλει τα μέγιστα στην υλοποίηση της όλης φιλοσοφίας του.
  • Να ζητήσει την επαναφορά του χιλιάδων ωρών ενισχυτικής διδασκαλίας που καταργήθηκαν αδικαιολόγητα τα τελευταία χρόνια, έτσι ώστε αυτές να χρησιμοποιηθούν και ως υποστηρικτική δομή στη διαμορφωτική αξιολόγηση των μαθητών μέσα από το Σχέδιο Αξιολόγησης του Μαθητή.
Η ΠΟΕΔ καλεί, λοιπόν, τα μέλη της στην Προδημοτική Εκπαίδευση να εφαρμόσουν την πιο πάνω απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και να αναμένουν στη συνέχεια τις όποιες νεότερες οδηγίες προκύψουν ανάλογα με την εξέλιξη του διαλόγου.
 
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕΔ
                                                                                                         
Actions: E-mail | Permalink |