04

Οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, αναγνωρίζουν την ανάγκη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η οποία αναδείχτηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών λόγω των τραγικών συνθηκών που διαμορφώνει η πανδημία του Covid-19. Γι’ αυτό τον λόγο υποστήριξαν από την έναρξη της πανδημίας την εφαρμογή της σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και συνεχίζουν να την υποστηρίζουν, με μοναδικό γνώμονα το καλό των μαθητών/τριών και τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ακόμα και σε συνθήκες υποχρεωτικού εγκλεισμού.

Ταυτόχρονα, όμως, οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις επισήμαναν από την πρώτη στιγμή που τέθηκε τέτοιο θέμα, ότι αντιτίθενται στον συνδυασμό της εκπαίδευσης διά ζώσης με φυσική παρουσία ομάδας μαθητών στην τάξη και της ταυτόχρονης μετάδοσής της σε πραγματικό χρόνο σε ομάδα μαθητών οι οποίοι απουσιάζουν. Δηλώσαμε εξ’ αρχής προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε καθ΄ οιονδήποτε τρόπο αυτό το είδος διδασκαλίας για τους πιο κάτω σοβαρούς λόγους:

 

  • Το υβριδικό αυτό μοντέλο (ταυτόχρονη μετάδοση μαθήματος) δεν υποστηρίζεται επιστημονικά από ερευνητικά δεδομένα και δεν υφίσταται επιστημονική απόδειξη ότι πρόκειται για αποτελεσματική εκπαιδευτική διαδικασία. Δυσχεραίνει εξαιρετικά τη διαδικασία διδασκαλίας-μάθησης μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας και καθιστά την εκπαιδευτική διαδικασία δύσκολη και άκαμπτη, ειδικά όταν απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3 ως 18 ετών.

 

  • Οκτώ μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα μεγάλα κενά και σοβαρές ελλείψεις σε αναγκαίο εξοπλισμό για οποιαδήποτε μορφή εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση της συνδεσιμότητας και ταχύτητας του διαδικτύου στα σχολεία μας, ενώ επίσης δεν έχουν ανανεωθεί τα ψηφιακά μέσα βάσει των σχετικών εξαγγελιών, με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα να υπάρχει η ανάγκη να επιστρατεύεται ο προσωπικός τεχνολογικός εξοπλισμός των εκπαιδευτικών για τη διεξαγωγή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Περαιτέρω, δεν έχει κλείσει το «ψηφιακό χάσμα» μεταξύ των μαθητών/τριών, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τις ανισότητες, καθιστώντας δύσκολη για πολλούς την πρόσβαση στην εκπαίδευση.

 

  • Με αυτό τον τρόπο διδασκαλίας, θεωρούμε ότι τίθενται σοβαρά ζητήματα σε ότι αφορά στα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα μαθητών και εκπαιδευτικών (π.χ. τοποθέτηση καμερών ή ηχητικών συσκευών εντός των αιθουσών διδασκαλίας). Αυτό προνοείται και από  τον κανονισμό  της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2 016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος και υπερισχύει κάθε εθνικής νομοθεσίας, για το θεμελιώδες δικαίωμα της προστασίας των φυσικών προσώπων.

 

 

Ως εκ τούτου, καλούμε το ΥΠΠΑΝ να ολοκληρώσει επιτέλους τις διαδικασίες αναβάθμισης του ψηφιακού εξοπλισμού και της διαδικτυακής σύνδεσης των σχολείων μας, να καλύψει τις ανάγκες εκείνων των μαθητών/τριών που δεν έχουν τα αναγκαία μέσα για τη συμμετοχή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και να επικεντρωθεί στην εξεύρεση ρεαλιστικών λύσεων για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών/τριών μας.  Οι τρεις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις είναι έτοιμες για σοβαρό διάλογο με το ΥΠΠΑΝ, έτσι ώστε να εξευρεθούν οι καλύτερες υπό τις περιστάσεις λύσεις, παράλληλα όμως εκφράζουν και την ετοιμότητά τους να αντιδράσουν σε περίπτωση προσπάθειας επιβολής ρυθμίσεων με τις οποίες διαφωνούν για τους πιο πάνω λόγους.

 

Από ΟΕΛΜΕΚ – ΠΟΕΔ - ΟΛΤΕΚ

Actions: E-mail | Permalink |