15

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΕΛΜΕΚ – ΠΟΕΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

 

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που περνά και η χώρα μας λόγω της πανδημίας COVID-19, έχουν αναδείξει έντονα την ανάγκη χρήσης της τεχνολογίας στην εκπαίδευση, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τόσο της διά ζώσης εκπαίδευσης όσο και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, η πανδημία του COVID-19 ανέδειξε τα μεγάλα κενά και τις ελλείψεις σε θέματα κατάλληλου τεχνολογικού εξοπλισμού και συνδεσιμότητας των σχολείων στο διαδίκτυο.

 

Οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ  έχουν επισημάνει εδώ και πολλούς μήνες, από την έναρξη της πανδημίας και μετά, τα  προβλήματα και τις ελλείψεις, ζητώντας επιτακτικά την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών των σχολείων. Παράλληλα, οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις επισήμαναν τις ελλείψεις που έχουν πολλοί μαθητές/τριες σε θέματα εξοπλισμού και σύνδεσης στο διαδίκτυο, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα διεύρυνσης των εκπαιδευτικών ανισοτήτων. Σημειώνουμε ότι, παρά τις επισημάνσεις των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, τα  προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί, έστω και αν έχουν περάσει εννιά ολόκληροι μήνες από την έναρξη της πανδημίας.

 

Όλους αυτούς τους μήνες οι εκπαιδευτικοί καλύπτουν μεγάλο μέρος των κενών εξοπλισμού που υπάρχουν στα σχολεία με τα δικά τους μέσα, για να μπορούν να προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούν στους μαθητές τους, μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες. Υπογραμμίζουμε ότι η διεξαγωγή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη χρήση του προσωπικού ηλεκτρονικού εξοπλισμού των εκπαιδευτικών.

 

Ως εκ τούτου, αναφορικά με τη δημόσια συζήτηση που προκλήθηκε από την τελευταία απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θεωρούμε ότι αυτή αποπροσανατολίζει τη συζήτηση από τα πραγματικά προβλήματα που παρουσιάζουν οι τεχνολογικές υποδομές των σχολείων, από το ψηφιακό χάσμα που παρατηρείται μεταξύ των μαθητών/τριών και από το τεράστιο έργο που επιτελούν οι εκπαιδευτικοί όλο αυτό το διάστημα, για να καλύψουν τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών/τριών τους. Είναι ευθύνη της Πολιτείας να μεριμνήσει για τα πιο πάνω, κάτι που δυστυχώς δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα, παρά τις επανειλημμένες αναφορές περί ετοιμότητας.

 

Ενόψει των πιο πάνω οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ παραμένουμε σταθερά προσηλωμένες στις προτεραιότητες που έχουμε θέσει όλους τους προηγούμενους μήνες, που είναι να εξοπλιστούν κατάλληλα όλα τα σχολεία και να διασφαλιστεί ότι όλα τα παιδιά έχουν τον κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό, για να συμμετέχουν ισότιμα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

                                                                                          

     ΟΕΛΜΕΚ – ΠΟΕΔ

Actions: E-mail | Permalink |