16

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ  ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΠΤΏΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ  ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

 

Στόχος μας είναι η συνέχιση της δια ζώσης διδασκαλίας μέσα σε ασφαλείς σχολικές αίθουσες. Καθημερινά οι εκπαιδευτικοί μας καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης, όπως η εξαγγελία εργοδότησης 116 επιπλέον σχολικών συνοδών σε σχολεία Προδημοτικής Εκπαίδευσης, αλλά και η διεξαγωγή δωρεάν Rapid Test που διενεργήθηκαν το Σάββατο 12/12/2020, συμβάλλουν τόσο στην καλύτερη εφαρμογή των πρωτοκόλλων όσο και στην αποτροπή της διασποράς του ιού στην κοινότητα και στις σχολικές μας μονάδες.

 

Παράλληλα όμως, υπάρχουν θέματα που αναφύονται λόγω πανδημίας συνεχώς, χρήζουν άμεσης διευθέτησης και αφορούν σημαντικές παραμέτρους για την προστασία της υγείας τόσο των παιδιών όσο και εκπαιδευτικών. Για κάποια από αυτά δε, θεωρούμε ως ΠΟΕΔ πως η καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίησή τους από το ΥΠΠΑΝ είναι αδικαιολόγητη, γι’ αυτό επιβάλλεται άμεσα:

 

- επίσπευση της διαδικασίας προμήθειας μονών θρανίων, η οποία καθυστερεί αδικαιολόγητα, παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις και εξαγγελίες,  καθώς και εξοπλισμός των σχολικών μονάδων με επιπλέον υλικά καθαριότητας, αντισηπτικά, μάσκες και γάντια μίας χρήσης.

- επίσπευση της διαδικασίας ιχνηλάτησης σε περιπτώσεις εντοπισμού θετικού κρούσματος εντός της σχολικής μονάδας. Μετά και τη νέα οδηγία του Υπουργείου Υγείας ημερομηνίας 3/12/2020 θα πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες γραπτές οδηγίες στις σχολικές μονάδες για τον τρόπο διαχείρισης των στενών επαφών και των κρουσμάτων. Ζητούμε την επαναφορά της οδηγίας για κλείσιμο ολόκληρου του τμήματος σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος, γιατί πιστεύουμε πως  θα βοηθούσε καλύτερα στην αντιμετώπιση της κατάστασης, καθώς και την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

- να δοθούν γραπτές οδηγίες για τον τρόπο εφαρμογής ή/και διαφοροποίησης των  πρωτοκόλλων κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οδηγίες που έχουν ακουστεί σε ΜΜΕ (για κλείσιμο μερικών παραθύρων και εξαερισμό τα διαλείμματα) δεν έχουν φτάσει επίσημα στα σχολεία. Ως ΠΟΕΔ είχαμε έγκαιρα τονίσει τη σοβαρότητα του θέματος.

- διαφοροποίηση των υγειονομικών πρωτόκολλων, έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη τόσο τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα όσο και οι ανάγκες που προκύπτουν κατά την παιδαγωγική διαδικασία. Ιδιαίτερα επισημαίνουμε τα προβλήματα που προκαλούν τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα στην εκπαιδευτική διαδικασία στην Προδημοτική εκπαίδευση. Εισήγησή μας από την αρχή της σχολικής χρονιάς για την Προδημοτική Εκπαίδευση, ήταν η εναρμόνιση των πρωτοκόλλων του Υπουργείου Παιδείας με αυτά που ισχύουν στο Υπουργείο Εργασίας.

- να γίνει καθορισμός τακτικών συναντήσεων της ΠΟΕΔ με την Ειδική Επιστημονική Ομάδα που συμβουλεύει το ΥΠΠΑΝ, έτσι ώστε να υπάρχει συνεχής γρήγορη και έγκαιρη αναθεώρηση των οδηγιών και των μέτρων όπου και όταν καθίσταται αυτό αναγκαίο.

- η πρόσληψη επιπρόσθετου προσωπικού (καθαριότητας, γραμματειακού) στα σχολεία που υπάρχει ανάγκη και κυρίως στις μικρές σχολικές μονάδες καθώς και σχολικών συνοδών.

- η έγκαιρη αποστολή αντικαταστατών στα σχολεία μας στις θέσεις εκπαιδευτικών που απουσιάζουν. Επαναλαμβάνουμε την ανάγκη δημιουργίας και λειτουργίας «δεξαμενής αντικαταστατών» σε κάθε Επαρχιακό Γραφείο, για κάλυψη και των απουσιών εκείνων που δεν καλύπτονται ούτε από τις βελτιωμένες ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν με τη σχετική εγκύκλιο ημερομηνίας 15 Οκτωβρίου 2020. Επιπλέον, ο διορισμός όλων των αντικαταστατών για 29 περιόδους (πλήρες ωράριο), θα βοηθούσε στην κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων σε εκπαιδευτικό προσωπικό και θα συνέβαλλε στην εύρυθμη λειτουργία τους και σε περιπτώσεις απουσίας συναδέλφων ή/και στην εξ αποστάσεως διδασκαλία. Τέλος, η μη παροχή δικαιώματος άδειας ασθενείας ή ειδικής άδειας για λόγους δημόσιας υγείας στους αντικαταστάτες, λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας εργασίας για αυτούς, γι’ αυτό και επιβάλλεται η διαφοροποίηση της συγκεκριμένης πολιτικής.

- η ανάρτηση των εγκυκλίων/οδηγιών στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΑΝ ή/και στο ΣΕΠ. Οι οδηγίες μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και προκαλούν σύγχυση.

- να δοθούν οδηγίες διαχείρισης των μαθητών/ριών που εμπίπτουν στις κατηγορίες των πολιτών με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση από τον ιό COVID-19.

 

Αναμένουμε από το ΥΠΠΑΝ να αξιοποιήσει άμεσα τις εισηγήσεις και προτάσεις της Οργάνωσής μας, οι οποίες έχουν έγκαιρα κατατεθεί και να προβεί χωρίς άλλη καθυστέρηση στις απαραίτητες ρυθμίσεις για να μπορέσουν τα σχολεία να λειτουργήσουν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.                      

                                                                                                                            

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕΔ

Actions: E-mail | Permalink |