12

Αντιφατικές αποφάσεις ως προς τη λειτουργία των Νηπιαγωγείων και Ειδικών Σχολείων – Εισηγήσεις ΠΟΕΔ

 

Τους τελευταίους μήνες οι εκπαιδευτικοί Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής εκπαίδευσης καλούνται να εργαστούν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, παρέχοντας την Εκπαίδευση που το κάθε παιδί και δικαιούται και αξίζει. Όμως τα δυσμενή επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούν αυτή την περίοδο στην Κύπρο, επιβεβαιώνουν την ανάγκη λήψης αυστηρότερων μέτρων. Ως εκ τούτου η απόφαση της Επίσημης Πλευράς για λειτουργία με φυσική παρουσία παιδιών και εκπαιδευτικών Προδημοτικής Εκπαίδευσης και των Ειδικών Σχολείων, ενώ όλες οι άλλες βαθμίδες λειτουργούν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είναι και παράλογη και αντιφατική.  Εν μέσω πανδημίας, υπεράνω όλων πρέπει να είναι η Δημόσια Υγεία. Την εν λόγω θέση της Οργάνωσης καταθέσαμε έντονα και σε τηλεσυνάντηση που είχαμε με τον ΥΠΠΑΝ, χωρίς όμως οι απαντήσεις που δόθηκαν να μας ικανοποιούν. 

 

Ως Οργάνωση κατανοούμε πλήρως ότι το διάταγμα καθορίζει κατά τρόπο απόλυτο τον τρόπο λειτουργίας ολόκληρου του κράτους. Εντούτοις διατηρούμε τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς μας ως προς την προαναφερθείσα διαφοροποίηση της Προδημοτικής και Ειδικής εκπαίδευσης από τις υπόλοιπες βαθμίδες. Ταυτόχρονα, από τη στιγμή που έχουν ληφθεί οι συγκεκριμένες αποφάσεις,  καλούμε την Κυβέρνηση να εφαρμόσει, έστω και την υστάτη, εισηγήσεις μας, οι οποίες θα στηρίξουν τη λειτουργία των σχολείων, τα οποία συνεχίζουν να παρέχουν διά ζώσης εκπαίδευση κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες:

 

- Άμεση αποστολή αντικαταστατών (την ίδια ημέρα) για κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν.

- Επιπρόσθετα δρομολόγια για μεταφορά μαθητών στα Ειδικά Σχολεία ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός εντός των λεωφορείων.

- Διενέργεια rapid test, στοχευμένα και σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εκπαιδευτικούς και βοηθητικό προσωπικό που εργάζονται σε Νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία.

- Ενίσχυση του βοηθητικού προσωπικού (επιστάτριες, γραμματείς, συνοδούς) των Νηπιαγωγείων και Ειδικών Σχολείων.

- Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη ή/και να εξεταστεί το ενδεχόμενο της εκ περιτροπής φοίτησής τους.

- Πλήρης κάλυψη των ελλείψεων σε μονά θρανία σε όλα τα σχολεία.

- Εξοπλισμός των σχολικών μονάδων και κυρίως των Ειδικών Σχολείων με εξειδικευμένα υλικά αντιμετώπισης της πανδημίας (π.χ. επιπλέον θερμόμετρα, προστατευτικές στολές κλπ.).

 

Παράλληλα, προβληματίζει το γεγονός πως ένα σημαντικό ποσοστό των μαθητών/τριών των Νηπιαγωγείων και Ειδικών Σχολείων απουσιάζει από τα σχολεία. Για επίλυση του πιο κάτω ζητήματος εισηγούμαστε όπως αξιοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί που αναγκαστικά θα απουσιάσουν από την εργασία τους για φύλαξη των ανήλικων παιδιών τους, για να προσφέρουν ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα παιδιά αυτά. Επιπλέον, θα πρέπει το ΥΠΠΑΝ να ορίσει ξεκάθαρη διαδικασία υποβολής αιτήματος για τηλεργασία έτσι ώστε να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι/νες να υποβάλουν το σχετικό αίτημα και να λάβουν άμεση απάντηση.

 

Όσον αφορά τα Δημοτικά Σχολεία όπου η εκπαίδευση παρέχεται εξ αποστάσεως, επισημαίνουμε την υποχρέωση της πολιτείας για αναπλήρωση όλων των περιπτώσεων εκπαιδευτικών που απουσιάζουν, έτσι ώστε να μπορέσει να διεξαχθεί ομαλά η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Επιπλέον, οι αντικαταστάτες συνάδελφοι αλλά και οι εκπαιδευτικοί που εργοδοτούνται στα ΠΟΣ, ΔΡΑΣΕ και άλλα προγράμματα ενδέχεται να παραμείνουν άνεργοι λόγω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που θα παρέχεται στα Δημοτικά Σχολεία. Ως εκ τούτου ζητούμε από την πολιτεία να στηρίξει οικονομικά τους συναδέλφους, όπως άλλωστε πράττει και με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

 

Καλούμε το ΥΠΠΑΝ να στηρίξει έμπρακτα όλα τα σχολεία Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις εισηγήσεις μας, έτσι ώστε να συνεχίσει να παρέχεται ποιοτική εκπαίδευση είτε διά ζώσης είτε εξ αποστάσεως.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕΔ

Actions: E-mail | Permalink |