16

Ευθύνη όλων η εξάλειψη της σεξουαλικής κακοποίησης και κάθε μορφής βίας

 

Η ΠΟΕΔ με θλίψη παρακολουθεί τις καταγγελίες, που δυστυχώς ολοένα αυξάνονται και αφορούν τη σεξουαλική κακοποίηση συνανθρώπων μας σε Κύπρο, Ελλάδα και όχι μόνο, μιας και εξακολουθεί να αποτελεί παγκόσμια μάστιγα. Ως ΠΟΕΔ καταδικάζουμε την όποια μορφή βίας και κακοποίησης ενώ παράλληλα εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας προς τα θύματα και τις οικογένειές τους.

 

Ως εκπαιδευτικοί πολλές φορές είμαστε από τους πρώτους που το καθήκον μας επιτάσσει να εντοπίζουμε την κακοποίηση και καλούμαστε να κινήσουμε τις διαδικασίες εκείνες που θα προστατέψουν τα ανήλικα θύματα. Οι σχετικές νομοθεσίες δε φαίνεται από μόνες τους να είναι αρκετές ώστε να μηδενίσουν τις όποιες περιπτώσεις βίας και κακοποίησης υπόκεινται συνάνθρωποί μας και ειδικά ανήλικα παιδιά.

 

Η Πολιτεία πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε εκείνες τις διαδικασίες έτσι ώστε να δημιουργηθούν ή/και να ενισχυθούν οι αναγκαίες δομές για να υπάρξει πρόληψη και διαχείριση αυτών των φαινομένων. Τα Υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης άμεσα και συντονισμένα οφείλουν να προσεγγίσουν το πρόβλημα ουσιαστικά έτσι ώστε η πρόληψη και η αντιμετώπιση της όποιας μορφής βίας και κακοποίησης να γίνει με τρόπο αποτελεσματικό και ολοκληρωμένο.

 

Ταυτόχρονα επιβάλλεται να ενισχυθούν και οι σχολικές μονάδες με Εκπαιδευτικούς Ψυχολόγους και να ενισχυθεί η σχέση επικοινωνίας και στήριξης του σχολείου με τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίας. Η εκπαίδευση άλλωστε μέσα από τις δομές της, καλείται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη, στον εντοπισμό αλλά και στη διαχείριση τέτοιων φαινομένων. Για τον λόγο αυτό είναι αναγκαία η διαρκής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα που αφορούν εντοπισμό και διαχείριση περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων αλλά και στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

 

Ως Πολιτεία, ως οργανωμένα σύνολα αλλά και ως ενεργοί πολίτες έχουμε ευθύνη να συμβάλουμε στην εξάλειψη της όποιας μορφής βίας και κακοποίησης, ώστε κανένα παιδί να μη βιώσει ποτέ τέτοιου είδους φαινόμενα. Ταυτόχρονα κοινός στόχος είναι όλοι να νιώσουν ασφάλεια και δύναμη να μιλήσουν. Σπάζοντας τη σιωπή τους, αφενός βοηθούν στην τιμωρία των ενόχων και ταυτόχρονα σπάζουν την αλυσίδα της βίας και της κακοποίησης.

 

Από την ΠΟΕΔ

Actions: E-mail | Permalink |