07

Επιτακτική παραμένει η ανάγκη για λήψη ουσιαστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας στα σχολεία

 

Η ΠΟΕΔ εν όψει της ολοκλήρωσης της φετινής σχολικής χρονιάς, μιας χρονιάς που ταλαιπώρησε όχι μόνο την κοινωνία αλλά και τα σχολεία μας, σημειώνει ότι παραμένει επιτακτική η ανάγκη για λήψη ουσιαστικών μέτρων. Από την πρώτη αναστολή φοίτησης,  η ΠΟΕΔ κατέθετε συνεχώς εισηγήσεις και προτάσεις, που στόχο είχαν τα σχολεία να παραμένουν ανοικτά κατά το δυνατό, με φυσική παρουσία παιδιών και εκπαιδευτικών, πάντα σε συνθήκες ασφάλειας και υγείας.

 

Δυστυχώς, αρκετές από τις εισηγήσεις μας δεν υιοθετήθηκαν από το ΥΠΠΑΝ, με αποτέλεσμα τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, να αφεθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας εντός σχολικού χώρου, χωρίς ουσιαστική βοήθεια. Η μείωση μαθητών ανά τάξη, η τοποθέτηση συστημάτων εξαερισμού, τα μονά θρανία, η προτεραιότητα για προαιρετικό εμβολιασμό εκπαιδευτικών, καθώς και το έγκαιρο κλείσιμο όσων τμημάτων παρουσίαζαν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, ήταν κάποιες από τις εισηγήσεις μας που δυστυχώς δεν υιοθετήθηκαν.

 

Επιπλέον, η αδυναμία του ΥΠΠΑΝ να βρει ουσιαστικές λύσεις στην αντικατάσταση εκπαιδευτικών που δικαιολογημένα απουσίαζαν, γεγονός που οδήγησε στην υποστελέχωση των σχολικών μονάδων, έπληξε την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και παράλληλα δημιούργησε σωρεία προβλημάτων που δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων μας.

 

Εν όψει του επικείμενου ανοίγματος των σχολείων μετά τις διακοπές του Πάσχα, η ΠΟΕΔ καλεί, έστω και την υστάτη, τόσο το ΥΠΠΑΝ όσο και το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσουν άμεσα στην αναθεώρηση των πρωτοκόλλων έτσι ώστε να ξεκαθαρίσουν τα κριτήρια στη βάση των οποίων τμήματα ή/και σχολεία θα κλείνουν και τα παιδιά θα προχωρούν σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

 

Επιπρόσθετα, για όσο χρονικό διάστημα μας έχει απομείνει αλλά και για τη νέα σχολική χρονιά, επιβάλλεται το ΥΠΠΑΝ να εξετάσει σοβαρά τις εισηγήσεις της ΠΟΕΔ για επίλυση των εν λόγω προβλημάτων. Επιπλέον, λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης που επικρατεί φέτος στα σχολεία ελέω πανδημίας, καλούμε το ΥΠΠΑΝ να μεριμνήσει έγκαιρα, έτσι ώστε την επόμενη σχολική χρονιά να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση των σχολικών μονάδων για να αντιμετωπιστούν οι όποιες επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο σε όλους τους τομείς: γνωστικό, κοινωνικό και συναισθηματικό.

 

Από την ΠΟΕΔ

Actions: E-mail | Permalink |