13

Ανάγκη Τεχνολογικής Αναβάθμισης όλων των σχολείων και σχέδιο επιχορήγησης αγοράς Η.Υ. σε Εκπαιδευτικούς Δημόσιων Σχολείων

 

Σχετικά με την ανακοίνωση της απόφασης του ΥΠΠΑΝ για εφαρμογή σχεδίου επιχορήγησης για αγορά Φορητού Ηλεκτρονικού Υπολογιστή, σε 2500 Εκπαιδευτικούς Δημόσιων Σχολείων, η ΠΟΕΔ σημειώνει τα εξής :

1. Παρόλο που προτεραιότητα της ΠΟΕΔ εξακολουθεί να είναι ο εξοπλισμός των σχολικών μονάδων και των μαθητών, η απόφαση του ΥΠΠΑΝ αναγνωρίζει εν μέρη την ανάγκη για κάλυψη βασικών αναγκών των εκπαιδευτικών σε τεχνολογικό εξοπλισμό. Ανάγκες που αφορούν στη διαδικασία διδασκαλίας που μέχρι και σήμερα καλύπτονταν αποκλειστικά από τους ίδιους. Θυμίζουμε ότι τόσο στην περίοδο της πρώτης αναστολής φοίτησης τον Μάρτιο του 2020 όσο και μετά, οι εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν και στήριξαν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση κατά κύριο λόγο με τον ατομικό τους εξοπλισμό.

2. Παραμένει ακόμη η ανάγκη εξοπλισμού του μαθητικού πληθυσμού, ειδικά των ομάδων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

3. Αποτελεί θετικό βήμα ότι έχει ξεκινήσει, έστω και με καθυστέρηση, πρόγραμμα αναβάθμισης του απαρχαιωμένου εξοπλισμού των σχολείων. Αποτελεί άλλωστε θέση της ΠΟΕΔ τόσο ο τεχνολογικός εξοπλισμός όλων των αιθουσών διδασκαλίας Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης όσο και ο εξοπλισμός όλων των σχολικών μονάδων με φορητούς Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, τους οποίους θα μπορούν να αξιοποιούν οι εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Είναι επιτακτική ανάγκη η ολοκλήρωση της τεχνολογικής αναβάθμισης των σχολικών μονάδων.

4. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που έχει εξαγγελθεί από το ΥΠΠΑΝ και αφορά εκπαιδευτικούς, σε καμία περίπτωση δεν το απαλλάσσει από την υποχρέωσή του για ενίσχυση του τεχνολογικού εξοπλισμού, τόσο των αιθουσών διδασκαλίας όσο και των σχολικών μονάδων (δικτύωση, διαδίκτυο, ψηφιακές συσκευές). Επιπλέον το εν λόγω σχέδιο επιχορήγησης δεν μπορεί να δεσμεύσει ή να δημιουργήσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις στους εκπαιδευτικούς που έχουν επιλέξει να το αξιοποιήσουν.

Έχοντας κάθε επίγνωση της πραγματικής κατάστασης που αφορά τον τεχνολογικό εξοπλισμό στις σχολικές μονάδες Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης, αλλά και τις πραγματικές ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού, καλούμε το ΥΠΠΑΝ να εγκύψει στην ολοκλήρωση της εφαρμογής των εξαγγελιών του, οι οποίες αφορούν το συγκεκριμένο θέμα.

 

Από την ΠΟΕΔ

Actions: E-mail | Permalink |