25

Η ΠΟΕΔ ενημερώνει τα μέλη της ότι έχει επέλθει συμφωνία με το Υπουργείο Παιδείας (στη βάση της απόφασης της ΜΕΠΕΥ-Ιούνιος 2019) για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της επέκτασης του Θεσμού του Υπεύθυνου Τμήματος, στη βάση του αριθμητικού κριτηρίου που ισχύει για όλες τις βαθμίδες (από 13 παιδιά και πάνω παραχωρούνται δύο διδακτικές περίοδοι, από 12 παιδιά και κάτω παραχωρείται μια διδακτική περίοδος). Η συμφωνία αυτή έχει εγκριθεί ήδη από το Υπουργικό Συμβούλιο και τίθεται σε εφαρμογή από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

 

Με βάση την πιο πάνω συμφωνία, ο Θεσμός του Υπεύθυνου Τμήματος θα επεκταθεί:

 

 

  • Α. Σταδιακά σε όλες τις βαθμίδες (Δημοτική, Προδημοτική, Ειδική Εκπαίδευση) και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβρη του 2025.
  •  
  • Β. Από την επόμενη σχολική χρονιά 2021-2022, με την παραχώρηση της 2ης ώρας Υπεύθυνου Τμήματος στις τάξεις Α’ και Στ’.

Σημειώνουμε ότι, με βάση τη συμφωνία μεταξύ ΠΟΕΔ και ΥΠΠΑΝ, η επέκταση του θεσμού μπορεί να ολοκληρωθεί και νωρίτερα, εάν οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

 

Η ΠΟΕΔ εκφράζει την ικανοποίησή της με την εν λόγω εξέλιξη, η οποία αποτελούσε αίτημα και επιδίωξη της Οργάνωσης για πολλά χρόνια. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη Δημοτική Εκπαίδευση ο θεσμός του Υ.Τ. ξεκίνησε το 2011 μετά από σειρά μακρόχρονων συζητήσεων με το Υπουργείο Παιδείας και την εκάστοτε Κυβέρνηση, αλλά δεν ολοκληρώθηκε λόγω διαφόρων συγκυριών.  

 

Υπενθυμίζουμε ότι τα γεγονότα του καλοκαιριού του 2018, τα οποία προκάλεσαν τη μεγαλύτερη κρίση στην Εκπαίδευση των τελευταίων δεκαετιών, δεν κατάφεραν να αποδυναμώσουν τον θεσμό. Αντίθετα η ΠΟΕΔ πέτυχε, στο πλαίσιο των συζητήσεων στη ΜΕΠΕΥ που ακολούθησαν, την επέκταση του θεσμού σε όλες τις βαθμίδες με βάση την πιο πάνω συμφωνία.

 

Από την ΠΟΕΔ

Actions: E-mail | Permalink |