18

Υπάρχει άμεση ανάγκη για ενίσχυση των σχολικών μονάδων με επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για επαρκέστερη στελέχωση

 

Η ΠΟΕΔ με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σημειώνει για άλλη μια φορά ότι παραμένει επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης των σχολικών μονάδων με επιπλέον μέτρα, έτσι ώστε τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά με φυσική παρουσία παιδιών και εκπαιδευτικών, πάντα σε συνθήκες ασφάλειας και υγείας. Από την πρώτη στιγμή που η πανδημία άρχισε να επηρεάζει και τον χώρο της εκπαίδευσης στην Κύπρο, η ΠΟΕΔ κατέθεσε σειρά εισηγήσεων. Κάποιες από αυτές εισακούστηκαν και εφαρμόστηκαν επιτυχώς, γι’ αυτό  καλούμε το ΥΠΠΑΝ να τις υιοθετήσει και κατά τη φετινή σχολική χρονιά. Η προχθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για επαναπρόσληψη επιπλέον βοηθητικού προσωπικού στα νηπιαγωγεία μας, όπως είχαμε εισηγηθεί, θα βοηθήσει σημαντικά. Το ίδιο σημαντική θα είναι και η υιοθέτηση της εισήγησής μας για αποστολή των αντικαταστατών στα σχολεία για 29 διδακτικές περιόδους, κάτι που εφαρμόστηκε και κατά την περσινή σχολική χρονιά.

 

Υπάρχουν όμως και άλλες εισηγήσεις οι οποίες μέχρι στιγμής δεν υιοθετήθηκαν από το ΥΠΠΑΝ όπως :

 

- Συχνός προληπτικός έλεγχος των παιδιών με διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, με τη συγκατάθεση των γονιών, σε όλες τις ηλικίες των μαθητών για την αποφυγή μετάδοσης του ιού μέσα στις σχολικές μονάδες.

- Ολοκλήρωση της τοποθέτησης μονών θρανίων στις σχολικές μονάδες που αυτό απαιτείται.

- Μείωση μαθητών ανά τάξη εκεί και όπου αυτό είναι εφικτό.

- Τοποθέτηση συστημάτων εξαερισμού, ειδικότερα σε σχολεία ορεινών και ημιορεινών περιοχών.

- Έγκαιρο κλείσιμο όσων τμημάτων παρουσιάζουν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και αναθεώρηση του τρόπου ιχνηλάτησης.

 

Όσον αφορά τη στελέχωση των σχολείων, σημειώνουμε ότι δυστυχώς το ΥΠΠΑΝ σε κάποιες περιπτώσεις, λειτούργησε με τη λογική των αριθμών, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούν λόγω πανδημίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε σχολικής μονάδας. Παρατηρούμε δυστυχώς να σημειώνεται φέτος, μεγάλη μείωση των ωρών που παραχωρούνταν ως ενισχυτική διδασκαλία σε παιδιά με ιδιαίτερα προβλήματα, τα οποία την είχαν απόλυτη ανάγκη. Την ίδια στιγμή έχουν κλείσει τμήματα λόγω μεταγραφών μαθητών, έχουν συμπτυχθεί τμήματα και δημιουργήθηκαν συμπλέγματα, κάτι που λόγω και της πανδημίας σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί. Αντίθετα, το ΥΠΠΑΝ έπρεπε να δώσει τις ανάλογες παρεκκλίσεις και στις περιπτώσεις αυτές, κάτι που ως ΠΟΕΔ θεωρούμε πως υπάρχει ακόμη ο χρόνος για το ΥΠΠΑΝ να το πράξει.

 

Σε ότι αφορά στις προσλήψεις σχολικών συνοδών, τονίζουμε για άλλη μια φορά τη θέση μας, ότι αυτές θα πρέπει να γίνονται άμεσα στη βάση των αναγκών του κάθε παιδιού και σύμφωνα με τις αποφάσεις των Επαρχιακών Επιτροπών, χωρίς να υπάρχει περιορισμός των προσλήψεων για εξοικονόμηση.

 

Επιπλέον, σημειώνουμε την έντονη αντίδρασή μας, η οποία εκφράστηκε και μέσα από τις πρόσφατες Γενικές Συνελεύσεις των μελών μας, σχετικά με την επέκταση της αγοράς υπηρεσιών και στον πρωινό σχολείο, γεγονός που δημιουργεί τόσο εργασιακά όσο και σωρεία εκπαιδευτικών προβλημάτων στις σχολικές μονάδες. Ζητούμε την μετατροπή της αγοράς υπηρεσιών σε συμβάσεις, έτσι ώστε να λειτουργήσουν τα προγράμματα με αποτελεσματικό τρόπο προς όφελος των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία και παράλληλα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επαναδιορισμού όσων συναδέλφων εργάζονταν πέρσι με σύμβαση και δυστυχώς εξακολουθούν να παραμένουν αδιόριστοι.

Η ΠΟΕΔ καλεί, τόσο το ΥΠΠΑΝ όσο και το Υπουργείο Υγείας, να εξετάσουν άμεσα τις πιο πάνω εισηγήσεις της.

 

Τέλος, ζητούμε από το ΥΠΠΑΝ να προχωρήσει στην ανακοίνωση  χρονοδιαγράμματος και πλάνου, στη βάση του οποίου θα γίνει εγκατάσταση κλιματιστικών και εξαερισμού σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας. Οι κλιματολογικές συνθήκες της Κύπρου, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, επιβάλλουν την ανάγκη άμεσης επίλυσης του θέματος των κλιματιστικών χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση και δικαιολογία.

 

Από την ΠΟΕΔ

 

 

Actions: E-mail | Permalink |