02

Κοινή Διακήρυξη Ελληνοκυπριακών και Τουρκοκυπριακών Εκπαιδευτικών Οργανώσεων

 

5η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού 2021

Οι εκπαιδευτικοί στο επίκεντρο της ανάκαμψης

 

Όπως κάθε χρόνο, οι Ελληνοκυπριακές και Τουρκοκυπριακές εκπαιδευτικές οργανώσεις τιμούν την 5η Οκτωβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού. Αυτή η μέρα δεν είναι απλώς μια μέρα γιορτής αλλά και μια σημαντική απόδειξη της αμοιβαίας κατανόησης, του σεβασμού, της συνεργασίας, του κοινού αγώνα και της αλληλεγγύης για τη βελτίωση του επαγγέλματός μας, καθώς και της προσπάθειας επίτευξης μιας ειρηνικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη μοιρασμένη μας πατρίδα, την Κύπρο.

 

Από τον Μάρτιο του 2020 η χώρα μας, αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης μας βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση του 21ου αιώνα. Ο αντίκτυπος της πανδημίας Covid-19 στη ζωή μας ήταν καταστροφικός. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν νοσήσει και έχουν χάσει τη ζωή τους. Η πανδημία, εκτός από κρίση στον τομέα της υγείας, έχει προκαλέσει σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.

 

Η εκπαίδευση ήταν ένας από τους τομείς που επηρεάστηκαν περισσότερο κατά την περίοδο της πανδημίας. Οι εκπαιδευτικοί μας εργάστηκαν σκληρά για να μειώσουν τις επιπτώσεις από το κλείσιμο των σχολείων. Δούλεψαν σκληρά για να εκπαιδεύσουν τα παιδιά με εξ αποστάσεως εκπαίδευση, χωρίς να έχουν επαρκή υποστήριξη σε υποδομές, εξοπλισμό και διδακτικά εφόδια από τις κυβερνήσεις. Φέτος, παρά τους κινδύνους της πανδημίας, η δια ζώσης εκπαίδευση ξεκίνησε κανονικά με τη συνδρομή των Εκπαιδευτικών και των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, για να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα και να μπορέσουν οι Εκπαιδευτικοί να αφοσιωθούν στο εκπαιδευτικό τους έργο.

 

Η έκθεση της Education International αναφέρεται στο status των εκπαιδευτικών το 2021 σε παγκόσμιο επίπεδο:

* Το 55,1% των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων ανέφερε ότι οι μισθοί των εκπαιδευτικών είτε μειώθηκαν είτε παρέμειναν στάσιμοι.

* Περίπου το 30% των Οργανώσεων ανέφεραν περιορισμούς στις εργασιακές διαπραγματεύσεις.

* Το 59,1% των Οργανώσεων ανέφερε τη χρήση περιστασιακών και βραχυπρόθεσμων συμβάσεων για την απασχόληση εκπαιδευτικών και ακαδημαϊκών.

* Το 42,5% των Οργανώσεων ανέφερε επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των εκπαιδευτικών.

 

Για μας τους Εκπαιδευτικούς, παρόλες τις δυσκολίες, είναι μια μέρα που θυμόμαστε τα επιτεύγματά μας, αλλά και ημέρα έκφρασης της αλληλεγγύης μας στους συναδέλφους ανά το παγκόσμιο που δοκιμάζονται. Επιπρόσθετα, είναι η μέρα να καλέσουμε τις κυβερνήσεις να επενδύσουν περισσότερο στην Εκπαίδευση και στους Εκπαιδευτικούς, για να βελτιώσουν το καθεστώς και τις συνθήκες εργασίας τους.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκπαίδευση είναι η διαδικασία απόκτησης γνώσης, αξιών, ηθών και βελτίωσης δεξιοτήτων. Είναι μια διαρκής διαδικασία επένδυσης για το μέλλον, για το μέλλον των νέων ανθρώπων και μιας καλύτερης κοινωνίας. Και εμείς ως εκπαιδευτικοί βρισκόμαστε στο κέντρο αυτής της διαδικασίας. Έστω και υπό την απειλή της πανδημίας, οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στο επίκεντρο της προσπάθειας να ανακάμψει και ο τομέας της εκπαίδευσης.

 

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαιδευτικού είναι:

«Οι εκπαιδευτικοί στην καρδιά της ανάκαμψης»

 

Στόχος της φετινής θεματικής είναι να υπενθυμίσει ότι η κοινωνία χρειάζεται τους Εκπαιδευτικούς. Υπό το φως των αριθμών που δίνονται στην Παγκόσμια Έκθεση του EI σχετικά με το status των εκπαιδευτικών το 2021, πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα. Οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να συνεχίσουν να καταπονούνται ή να υποτιμούνται. Για να μπορέσει ο κόσμος μας να γίνει καλύτερος, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να υποστηριχθούν και να ενδυναμωθούν για να ηγηθούν της ανάκαμψης μέσω της εκπαίδευσης.

 

Εμείς, ως Συνδικαλιστικές Οργανώσεις των Εκπαιδευτικών της Κύπρου, μέλη της Education International (EI) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Συνδικάτων για την Εκπαίδευση (ETUCE) πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο κοινός αγώνας έχει μεγάλη σημασία για την υπέρβαση των δυσκολιών και την προστασία και βελτίωση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Είναι τιμή μας να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλα τα μέλη των Συνδικάτων Οργανώσεων των Εκπαιδευτικών.

 

Με αυτή την πεποίθηση, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να αυξήσουμε τη συνεργασία μεταξύ των Εκπαιδευτικών Οργανώσεών μας, με αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση. Θα εργαστούμε σκληρά για να προωθήσουμε τις αξίες της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αμοιβαίας αποδοχής και της συμφιλίωσης.

 

Απόδοση Τιμής

Η πανδημία του COVID-19 έχει επιφέρει τεράστιο αντίκτυπο στην εκπαίδευση. Πέρα από το κλείσιμο των σχολείων, αμέτρητοι εκπαιδευτικοί σε όλο τον κόσμο έχουν νοσήσει ή/και αποβιώσει.

 

Φέτος, η 5η Οκτωβρίου είναι επίσης η ημέρα για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους συναδέλφους μας που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σε αυτήν την ιδιαίτερη ημέρα, η Education International καλεί όλες τις Οργανώσεις και τα μέλη τους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για να τιμήσουμε τους συναδέλφους μας.

 

Ως εκ τούτου, καλούμε όλους τους συναδέλφους να κρατήσουν στις τάξεις τους ενός λεπτού σιγή στις 12μμ της 5ης Οκτωβρίου 2021 και να υπενθυμίσουμε στα παιδιά τις συνέπειες της πανδημίας σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

 

Την ίδια στιγμή, η Education International θα διοργανώσει ένα διαδικτυακό παγκόσμιο αφιέρωμα προς τιμήν των συναδέλφων σε όλο τον κόσμο που έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της πανδημίας. Οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ανά το παγκόσμιο δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν την προσφορά τους στην εκπαίδευση, την αφοσίωση στα παιδιά, την αλληλεγγύη στους συναδέλφους και τη δέσμευση να συνεχίσουμε την αποστολή μας, εις μνήμη και όλων όσων έχουν χαθεί από την πανδημία.

 

Actions: E-mail | Permalink |