Αποφάσεις Διοικητικού Συμβουλίου ΠΟΕΔ σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας στα σχολεία
Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα της τρίτης σχολικής χρονιάς που η πανδημία συνεχίζει να ταλανίζει και τον χώρο της εκπαίδευσης. Καθημερινά, οι εκπαιδευτικοί μας δίνουν μια πραγματική μάχη στα σχολεία έτσι ώστε να τα κρατήσουν ανοικτά και ασφαλή, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με στόχο να διασφαλιστεί ότι το κάθε παιδί θα έχει την εκπαίδευση που δικαιούται.
Η ΠΟΕΔ από την πρώτη στιγμή κατέθεσε και καταθέτει εισηγήσεις με στόχο την καλύτερη διαχείριση της πανδημίας. Η Οργάνωση εισηγήθηκε διάφορα μέτρα τα οποία θα συνέβαλλαν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας στα Δημόσια Σχολεία: μείωση μαθητών/τριών στις τάξεις, εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού στις αίθουσες διδασκαλίας, μονά θρανία για όλα τα παιδιά, αγορά αριθμού κατάλληλων μασκών για παιδιά και εκπαιδευτικούς κ.ά. Δυστυχώς λίγες εκ των εισηγήσεων της Οργάνωσης έχουν υιοθετηθεί από πλευράς ΥΠΠΑΝ, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουν να λαμβάνονται, μέχρι και σήμερα, αντιφατικές αποφάσεις και μη υλοποιήσιμα μέτρα, σε ό,τι αφορά την Πανδημία στον χώρο της Παιδείας, οι οποίες δημιουργούν σοβαρά θέματα ασφάλειας και υγείας για παιδιά και εκπαιδευτικούς, αλλά ταυτόχρονα προκαλούν προβλήματα στην εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των σχολείων μας.
Η ΠΟΕΔ εκφράζει την έντονη διαφωνία της με την επιλεκτική εφαρμογή μέτρων στα Δημόσια Σχολεία και τον απαράδεκτο διαχωρισμό της Προδημοτικής και της Ειδικής Εκπαίδευσης από τη Δημοτική. Η ανομοιομορφία στην εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, για άλλη μια φορά, δεν έχει προσφέρει κανένα ουσιαστικό όφελος, το αντίθετο, δημιούργησε προβλήματα και εύλογες απορίες για τον τρόπο που γίνεται η διαχείρισή της.
Σε μια περίοδο που ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει ιδιαίτερα ψηλός, θα ανέμενε κανείς ότι θα αναθεωρούνταν τα πρωτόκολλα και θα λαμβάνονταν επιπλέον μέτρα, ειδικότερα στα Νηπιαγωγεία και στα Ειδικά Σχολεία τα οποία εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς οποιοδήποτε επιπλέον μέτρο.
Σημειώνουμε ακόμα ότι έγκαιρα η ΠΟΕΔ κατέθεσε προτάσεις και εισηγήσεις όσον αφορά το θέμα της υποστελέχωσης των σχολικών μονάδων, λόγω των αυξημένων αναγκών σε αντικαταστάσεις αλλά και σε βοηθητικό προσωπικό, οι οποίες προέκυψαν ελέω Πανδημίας. Όσον αφορά τις αντικαταστάσεις, θέση της ΠΟΕΔ είναι η δημιουργία «δεξαμενής αντικαταστατών», η παροχή κινήτρων στους αντικαταστάτες μέσω της βελτίωσης των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας τους και της διασφάλισης του επαγγελματικού τους μέλλοντος, η αποστολή αντικαταστατών για 29 περιόδους κ.ά.
Σημειώνουμε επίσης τη σοβαρή απουσία διαλόγου που παρατηρείται μιας και η ΠΟΕΔ δεν έχει κληθεί να συμμετέχει σε συναντήσεις που αφορούν στη λήψη μέτρων για την Πανδημία και τη λειτουργία των Σχολείων Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης.
Ενόψει των πιο πάνω, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ στην προχθεσινή του συνεδρία, αποφάσισε όπως προχωρήσει σε μονόωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, ως πρώτο μέτρο αντίδρασης. Μια απόφαση η οποία θα τύχει επαναξιολόγησης από το Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης που έχει οριστεί για τις 3 Φεβρουαρίου, το οποίο θα επανεξετάσει την απόφαση ανάλογα και με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, σε θέματα που αφορούν την πανδημία και τη διαχείρισή της στις σχολικές μονάδες.
Η ΠΟΕΔ ζητά από το ΥΠΠΑΝ όπως προχωρήσει έστω και τώρα στη λήψη ουσιαστικών μέτρων σε νηπιαγωγεία και ειδικά σχολεία, στην υιοθέτηση ουσιαστικών λύσεων για την αντικατάσταση εκπαιδευτικών που απουσιάζουν καθώς και στην εξαγγελία συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος εγκατάστασης συστημάτων εξαερισμού και ελέγχου ποιότητας του αέρα στις σχολικές αίθουσες.
Όσον αφορά το νέο μέτρο, Test to stay, συνεχίζουμε να διατηρούμε έντονες ανησυχίες, επιφυλάξεις, προβληματισμούς και ενστάσεις για την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου τη δεδομένη στιγμή, με την εφαρμογή του να αφορά μόνο τα σχολεία, χωρίς έγκαιρα ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Σημειώνουμε τις έντονες επιφυλάξεις μας σχετικά με το κατά πόσο το εν λόγω μέτρο είναι υγειονομικά ασφαλές να εφαρμοστεί αυτή τη χρονική στιγμή, ειδικότερα έχοντας υπόψη τα παιδιά και τους/τις εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Η ΠΟΕΔ διαφωνεί με τον τρόπο και τον χρόνο που αυτό ενδέχεται να εφαρμοστεί. Είναι βέβαιο ότι η εφαρμογή του, θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που υπάρχει ήδη στα σχολεία μας, λόγω και της υποστελέχωσης που παρατηρείται από τις απουσίες εκπαιδευτικών. Ζητούμε όπως ληφθεί αυτό σοβαρά υπόψη και ως εκ τούτου αποφευχθεί η επί πλέον επιβάρυνσή των συναδέλφων με άλλα καθήκοντα (π.χ. επίβλεψη διενέργειας rapid test τις δύο πρώτες ώρες όπως μας έχει λεχθεί). Οι συνάδελφοι, λόγω του βεβαρυμμένου τους καθημερινού προγράμματος σε καθήκοντα διδακτικά, αναπληρώσεων, εφαρμογής πρωτοκόλλων κ.ά., δεν έχουν άλλο περιθώριο ανάληψης επιπλέον καθηκόντων.
Η Οργάνωση αναμένει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, τη θετική ανταπόκριση της επίσημης πλευράς στα αιτήματά της. Έστω και την υστάτη το ΔΣ της ΠΟΕΔ καλεί τα συναρμόδια Υπουργεία να αφουγκραστούν επιτέλους τις ανησυχίες της Οργάνωσης και να προχωρήσει σε εκείνες τις αποφάσεις που θα έχουν ως στόχο την ασφάλεια και την υγεία παιδιών και μαθητών αλλά και την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μας μονάδων. Σε αντίθετη περίπτωση, η Οργάνωση, έχοντας την εξουσιοδότηση του Κλάδου, θα προχωρήσει στην εξαγγελθείσα στάση εργασίας αλλά και σε επιπρόσθετα μέτρα: κινητοποιήσεις, ενημερωτικές συναντήσεις με διευθύνσεις σχολείων, δημιοσιογραφική διάσκεψη, εκδήλωση διαμαρτυρίας εντός των σχολείων κ.ά.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕΔ