29

Ομάδα Τέχνης ΠΟΕΔ Λευκωσίας: Πολύμορφη Εικαστική Δράση «Αναζητώντας την Ελευθερία και την Ειρήνη»

 

Η Ομάδα Τέχνης Π.Ο.Ε.Δ. Λευκωσίας προσκαλεί τους Εκπαιδευτικούς Δημοτικής και Προδημοτικής Εκπαίδευσης στην Πολύμορφη Εικαστική Δράση που οργανώνει με τίτλο «Αναζητώντας την Ελευθερία και την Ειρήνη». Μέσα από αυτή τη δράση θα γίνει προσπάθεια παιδαγωγικής και εικαστικής προσέγγισης των εννοιών της ελευθερίας και της ειρήνης. Η δράση αυτή περιλαμβάνει επιμόρφωση εκπαιδευτικών, διάχυση στα σχολεία, παραγωγή εικαστικών έργων από τα παιδιά και δημιουργία μίας συλλογικής, εικαστικής εγκατάστασης με τα έργα των παιδιών στην Πλατεία Ελευθερίας καθώς και εικαστικά εργαστήρια για παιδιά.

 

Το πρώτο μέρος της πολύμορφης εικαστικής δράσης περιλαμβάνει επιμορφωτικό διαδικτυακό σεμινάριο και Εικαστικό Περίπατο δια ζώσης.

 

Το διαδικτυακό σεμινάριο θα διεξαχθεί την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022 από τις 18:00-20:00. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, θα συζητηθούν οι έννοιες της «ελευθερίας» και της «ειρήνης», σε ατομικό-συλλογικό και τοπικό-παγκόσμιο επίπεδο. Γενικός στόχος του σεμιναρίου είναι να δώσει ιδέες και εικαστικές προσεγγίσεις στους εκπαιδευτικούς για να δομήσουν και να εφαρμόσουν στα σχολεία τους μια σχετική με το θέμα ενότητα, στα πλαίσια του αναλυτικού προγράμματος. Οι παρουσιάσεις θα είναι οι εξής:

 

1.  Περπατώντας στη Λευκωσία: όταν το σώμα γίνεται έργο

Δρ. Σοφία Χατζήπαπα-Gee

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Τεχνών,                                            

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

 

2. Παρουσίαση του τρόπου που θα γίνει η εικαστική εγκατάσταση με έργα παιδιών

Στέφανος Νεάρχου

Εικαστικός, MA Fine Art

 

3. Ειρήνη: Κριτική ανάλυση και πρόταση δράσης  μέσα από το πρίσμα της εκπαίδευσης

Δρ. Μαρία K. Γεωργίου

Διδακτόρισσα Διδακτικής της Ιστορίας

 

4. Αναζητώντας την Ειρήνη και την Ελευθερία: Από την ενσώματη εμπειρία στην καλλιτεχνική έκφραση και δράση

Δρ. Τερέζα Μαρκίδου

Εκπαιδευτικός, Εικαστικός Παιδαγωγός, Υ.Π.Π.Α.Ν.

 

Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες στο διαδικτυακό σεμινάριο θα έχουν την ευκαιρία, αν επιθυμούν να συμμετέχουν στον Εικαστικό Περίπατο, που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης, την Τρίτη 5 Απριλίου 2022 στις 15:30-17:00 με την εικαστικό Δρ. Σοφία Χατζήπαπα. Με σημείο εκκίνησης την Πλατεία Ελευθερίας, οι συμμετέχοντες/ συμμετέχουσες θα κληθούν να περπατήσουν κατά μήκος της οδού Λήδρας. Με την καθοδήγηση της εικαστικού, η διαδρομή αυτή θα αποτελέσει μια νέα, πολυτροπική εμπειρία. Οι  εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν διάφορα μέσα και να συμμετέχουν σε «εικαστικούς σταθμούς» που θα τους βοηθήσουν να ερμηνεύσουν και να αποτυπώσουν τις δικές τους εμπειρίες (π.χ. λεκτικά, σχεδιαστικά, κιναισθητικά). Σημείο συνάντησης θα είναι στην Πλατεία Ελευθερίας στις 15:30. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στον Εικαστικό Περίπατο είναι η παρακολούθηση του Διαδικτυακού σεμιναρίου που θα προηγηθεί.

 

Η συμμετοχή στο Διαδικτυακό Σεμινάριο και στον Εικαστικό Περίπατο είναι δωρεάν.

 

Για εγγραφή στο Διαδικτυακό Σεμινάριο οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επισκεφτούν τον ακόλουθο σύνδεσμο: http://bit.ly/3D5Dqhr

 

Κατά τη διάρκεια του Διαδικτυακού Σεμιναρίου θα δοθεί σύνδεσμος δήλωσης για όσους/ες επιθυμούν να συμμετέχουν και στον Εικαστικό Περίπατο. Η συμμετοχή στον Εικαστικό Περίπατο είναι προαιρετική και θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

 

Στους συμμετέχοντες/συμμετέχουσες στον Εικαστικό Περίπατο θα δοθούν τότε τα υλικά για τη δημιουργία έργων στο σχολείο τους. Όσοι/ες δεν θα συμμετέχουν στον Εικαστικό Περίπατο, αλλά επιθυμούν να δημιουργήσουν έργα με τους μαθητές, μαθήτριες τους στα πλαίσια της δράσης, θα  συνεννοηθούν με την Ομάδα Τέχνης για την παραλαβή των υλικών.

 

Στους συμμετέχοντες/συμμετέχουσες θα σταλεί Πιστοποιητικό Συμμετοχής.

 

Στο δεύτερο μέρος οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετέχουν στη δράση καλούνται να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και εμπειρίες που απέκτησαν από το επιμορφωτικό σεμινάριο και να εφαρμόσουν στα σχολεία τους ενότητες με θέμα την «ελευθερία» και την «ειρήνη» στα πλαίσια του αναλυτικού προγράμματος, με τελικό στόχο τη δημιουργία έργων από τα παιδιά. Στα έργα θα αποτυπώνονται εικαστικά οι γνώσεις και εμπειρίες των παιδιών σε σχέση με τις έννοιες της ελευθερίας και της ειρήνης. Σε κάθε σχολείο που θα συμμετέχει στην παρούσα δράση, η Ομάδα Τέχνης ΠΟΕΔ Λευκωσίας θα παρέχει καλάμια και ύφασμα για να δημιουργήσουν τα δικά τους αιωρούμενα έργα. Κάθε σχολείο θα  παραδώσει στην ομάδα Τέχνης ΠΟΕΔ Λευκωσίας τα εικαστικά έργα των παιδιών μέχρι τις 27 Μαΐου 2022.Για την εφαρμογή σχετικών δράσεων στα σχολεία και τη συλλογή έργων παιδιών για εγκατάσταση, έχει ζητηθεί άδεια από τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης.

 

Στο τρίτο μέρος τα έργα των παιδιών που θα μαζευτούν θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μιας συλλογικής, εικαστικής εγκατάστασης στην Πλατεία Ελευθερίας. Η εγκατάσταση έχει στόχο να δώσει τις συμβολικές προεκτάσεις των  εννοιών της ελευθερίας και της ειρήνης, Η εικαστική εγκατάσταση θα παρουσιαστεί, με την ευκαιρία της Ημέρας του Παιδιού, Σάββατο 4 Ιουνίου 2022, σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας και με επιμέλεια του εικαστικού Στέφανου Νεάρχου. Επίσης, την ημέρα αυτή, αν το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες θα διοργανωθούν εικαστικά εργαστήρια για παιδιά.

 

Η Ομάδα Τέχνης ΠΟΕΔ Λευκωσίας ευελπιστεί πως αυτή η πολύμορφη δράση θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά που θα συμμετέχουν και θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση σε σχέση με τις έννοιες της ελευθερίας και της ειρήνης, ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την ευημερία όλων των παιδιών.

 

Actions: E-mail | Permalink |