08

Κ. Πρόδρομο Προδρόμου

Έντιμο Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας

Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας

 

Δημιουργία νέων Οργανικών θέσεων Δημοτικής Εκπαίδευσης (Δημοτική-Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση) – Μονιμοποιήσεις

 

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και σε συνεχεία προηγούμενων επιστολών της Οργάνωσης, τόσο προς εσάς όσο και προς τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΠΑΝ, ζητούμε όπως διευθετηθεί συνάντηση μαζί σας έτσι ώστε να συζητήσουμε το ενδεχόμενο σύναψης νέας συμφωνίας μεταξύ ΥΠΠΑΝ και ΠΟΕΔ για δημιουργία νέων οργανικών θέσεων στη Δημοτική Εκπαίδευση (Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση).

 

Συγκεκριμένα, τόσο στις τελευταίες επιστολές της Οργάνωσης ημερομηνίας 18/11/2019 και 8/02/2021 όσο και στις συναντήσεις μας με τον τέως Γενικό Διευθυντή του ΥΠΠΑΝ αλλά και τον νυν Γενικό Διευθυντή, έχει συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα. Η μεγάλη αύξηση που παρουσιάζει, κατά τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός έκτακτων εκπαιδευτικών Δημοτικής, Ειδικής και Προδημοτικής Εκπαίδευσης, με βάση και τις πραγματικές ανάγκες, επιβεβαιώνει την επιτακτική ανάγκη για αύξηση των οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών λειτουργών Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στον κλάδο της Ειδικής Εκπαίδευσης, όπου το ποσοστό των έκτακτων εκπαιδευτικών ξεπερνά το 40% του συνόλου των εκπαιδευτικών Ειδικής Εκπαίδευσης. Σημειώνουμε ακόμη ότι η αύξηση των οργανικών θέσεων θα οδηγήσει στη δραστική μείωση του αριθμού των αορίστου χρόνου εκπαιδευτικών. 

 

Ο μεγάλος αριθμός έκτακτων εκπαιδευτικών δημιουργεί μια σειρά εκπαιδευτικών και εργασιακών προβλημάτων. Αφενός εμποδίζει την έγκαιρη στελέχωση των σχολικών μονάδων, κυρίως λόγω της διαδικασίας που απαιτείται για τον διορισμό τους. Αφετέρου, η αβεβαιότητα που συνοδεύει τα συμβόλαια των έκτακτων εκπαιδευτικών, μπορεί να οδηγήσει τόσο σε εργασιακή ανασφάλεια και άγχος ενώ παράλληλα μπορούν να μειώσουν τις ευκαιρίες και τα κίνητρα για επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών.

 

Την ίδια στιγμή σημειώνουμε ότι παρουσιάζεται πολύ σοβαρό θέμα υποστελέχωσης σε διευθυντικό προσωπικό στην Προδημοτική Εκπαίδευση, κάτι που έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη. Συγκεκριμένα υπάρχει άμεση ανάγκη για δημιουργία νέων οργανικών θέσεων Βοηθού Διευθύντριας, Διευθύντριας και Επιθεωρήτριας Προδημοτικής Εκπαίδευσης, για κάλυψη των πραγματικών αναγκών. Με βάση τα στοιχεία μας, κατά την περσινή σχολική χρονιά, λειτούργησαν 102 διθέσια και 76 πολυθέσια νηπιαγωγεία. Επομένως, οι διευθυντικές οργανικές θέσεις θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον αντίστοιχες, σε σύγκριση με 69 θέσεις Βοηθού Διευθύντριας και 48 θέσεις Διευθύντριας που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Παράλληλα, με την αύξηση των δημόσιων τμημάτων που προκύπτει λόγω της επέκτασης της Δημόσιας Υποχρεωτικής Προδημοτικής από την ηλικία των τεσσάρων, είναι δεδομένο ότι υπάρχει ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη να αυξηθούν και οι οργανικές θέσεις Νηπιαγωγού, Βοηθού Διευθύντριας, Διευθύντριας καθώς και οι θέσεις ΕΔΕ.

 

Αναμένουμε τη θετική σας ανταπόκριση στο συγκεκριμένο αίτημα της Οργάνωσης.

 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις και διατελούμε,

 

Με τιμή,

Η Πρόεδρος                                                                        Ο Γενικός Γραμματέας

 

 

Μύρια Βασιλείου                                                                  Χάρης Χαραλάμπους

Actions: E-mail | Permalink |