13

Κ. Πρόδρομο Προδρόμου

Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας,

Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας

 

Θέμα: Αύξηση Διοικητικού Χρόνου Διευθυντικής Ομάδας σχολικών μονάδων

 

Έντιμε κύριε,

 

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε εκ νέου το πάγιο αίτημα της ΠΟΕΔ που αφορά στην ανάγκη αύξησης του διοικητικού χρόνου των Διευθυντριών – Διευθυντών και τον κατά αντιστοιχία μηδενισμό του διδακτικού τους χρόνου. Επιτακτική ανάγκη είναι και η αύξηση του διοικητικού χρόνου των Βοηθών Διευθυντών/Διευθυντριών.

 

Η καταγραφή και μόνο των διοικητικών καθηκόντων των διευθύνσεων των σχολικών μονάδων αλλά και των Β.Διευθυντών/Διευθυντριών, όπως αυτές περιέχονται τόσο στην αρχική εγκύκλιο όσο και στις εγκυκλίους που σχεδόν καθημερινά προωθούνται στις σχολικές μονάδες, επιβεβαιώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας την επιτακτική ανάγκη υλοποίησης του εν λόγω αιτήματος της ΠΟΕΔ.

 

Ζούμε στην εποχή των συνεχών αλλαγών. Οι σχολικές μονάδες, ως ανοικτά κοινωνικά συστήματα που αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους, είναι άμεσοι παραλήπτες οποιωνδήποτε αλλαγών και καλούνται να προσαρμοσθούν σε αυτές τις νέες συνθήκες, προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της εποχής. Τρανταχτό παράδειγμα η διαχείριση της πανδημίας, η οποία ταλαιπώρησε και συνεχίζει να ταλαιπωρεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τις σχολικές μας μονάδες και ειδικότερα τις διευθύνσεις τους. Επιτακτική επομένως η ανάγκη παρουσίας μιας διεύθυνσης που να έχει εκείνο τον διοικητικό χρόνο που χρειάζεται, ώστε να φέρει εις πέρας τις καθημερινές και αυξανόμενες προκλήσεις.

 

Η διευθυντική ομάδα των σχολείων, καλείται καθημερινά να διαχειριστεί τις πολλαπλές απαιτήσεις του σύγχρονου σχολείου και να ισορροπήσει ανάμεσα στην απλή διεκπεραίωση και στην ουσιαστική διοίκηση-ηγεσία. Οι απαιτήσεις της θέσης, τόσο του Διευθυντή/Διευθύντριας όσο και του Β.Διευθυντή/Διευθύντριας, είναι πολλαπλές και πολυσύνθετες: από τη διεκπεραίωση της αλληλογραφίας του σχολείου με το ΥΠΠΑΝ και με άλλους φορείς μέχρι την καθοδήγηση και επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, την επίλυση συγκρούσεων, τη συνεργασία με διάφορους φορείς, την έμπνευση και μετάδοση του οράματος του σχολείου και τόσα άλλα.

 

Είναι λοιπόν αδήριτη ανάγκη ο διδακτικός χρόνος των διευθύνσεων να μηδενιστεί. Το γεγονός ότι το 1/3 περίπου του χρόνου των Διευθύνσεων και τα 2/3 περίπου του χρόνου των Β. Διευθυντών/Διευθυντριών αφιερώνεται σε διδακτικά καθήκοντα, δυσχεραίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το πολυσχιδές τους έργο, ενώ ο χρόνος αυτός θα έπρεπε να αξιοποιείται φέρνοντας εις πέρας τα πολλαπλά και αυξημένα διοικητικά καθήκοντά τους, όπως πολύ σωστά συμβαίνει στη Μέση Εκπαίδευση.

 

Πέραν των όσων έχουν αναφερθεί πιο πάνω, σημειώνουμε ότι το έργο της Διευθυντικής ομάδας δυσχεραίνεται επιπρόσθετα μιας και δεν υπάρχει πλήρης υποστήριξη από Γραμματειακό προσωπικό.

 

Το πιο πάνω αίτημα υποβάλλεται κατ’ επανάληψη από την ΠΟΕΔ εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ πρόσφατα έχει εκ νέου κατατεθεί από την Παγκύπρια Κλαδική Επιτροπή Διευθυντών ΠΟΕΔ προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσής μας. Σας επισυνάπτεται η σχετική επιστολή. Ανάλογο αίτημα έχει υποβληθεί στην Οργάνωση και από ατομικές πρωτοβουλίες, κάτι που υπογραμμίζει την ανάγκη της άμεσης επίλυσης του προβλήματος.

 

Η ΠΟΕΔ ζητά όπως διευθετηθεί συνάντηση μαζί σας για τα πιο πάνω θέματα, το γρηγορότερο δυνατό και ενόψει των επικείμενων διαδικασιών στελέχωσης σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης για τη νέα σχολική χρονιά.

 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις και διατελούμε,

 

 

Με τιμή,

Η Πρόεδρος                                                                        Ο Γενικός Γραμματέας

 

 

Μύρια Βασιλείου                                                                  Χάρης Χαραλάμπους

Actions: E-mail | Permalink |