05

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού, 5 Οκτωβρίου 2022,

από τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων

 

«Η αναδιαμόρφωση της εκπαίδευσης ξεκινά από τους εκπαιδευτικούς»

 

Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων Εκπαιδευτικών γιορτάζουν σήμερα την 5η Οκτωβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, μαζί με τα 85 εκατομμύρια Εκπαιδευτικούς σε όλο τον κόσμο.

 

Ως αναπόσπαστη πτυχή της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών, για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που εγκρίθηκε το 2015, ο στόχος 4 αφορά τη διασφάλιση της ποιότητας της Εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς, αλλά και την προώθηση ευκαιριών Δια Βίου μάθησης για όλους. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, η Διεθνής Κοινότητα δεν έχει υλοποιήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της.

 

Αυτόν τον Σεπτέμβριο, τα Ηνωμένα Έθνη διοργάνωσαν «Εκπαιδευτική Σύνοδο Κορυφής για την αναδιαμόρφωση στην Εκπαίδευση» με στόχο να αναδειχθεί η εκπαίδευση στην κορυφή της παγκόσμιας πολιτικής ατζέντας και να προχωρήσει σε δράσεις και λύσεις για την κάλυψη των μαθησιακών κενών που σχετίζονται με την πανδημία και την αναδιαμόρφωση της Εκπαίδευσης, σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς.

 

Ως εκ τούτου, φέτος γιορτάζουμε την 5η Οκτωβρίου την Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών με σύνθημα: Η αναδιαμόρφωση της εκπαίδευσης ξεκινά από τους εκπαιδευτικούς.

 

Ως Εκπαιδευτικές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις της Κύπρου, μέλη της Εκπαιδευτικής Διεθνούς (EI) και της Ευρωπαϊκής Συνδικαλιστικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση (ETUCE), ζητούμε από την Πολιτεία:

• Επένδυση σε ποιοτική δημόσια εκπαίδευση

• Βελτίωση του εργασιακού καθεστώτος των εκπαιδευτικών, των συνθηκών εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων

• Επένδυση στην ποιότητα της κατάρτισης και της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών

• Εμπιστοσύνη και σεβασμό προς τους εκπαιδευτικούς και στην παιδαγωγική τους εμπειρία

• Συμμετοχή των Εκπαιδευτικών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων στη χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής μέσω του κοινωνικού διαλόγου.

Η εκπαίδευση δεν μπορεί να περιμένει, τα παιδιά μας δεν μπορούν να περιμένουν! Εμείς, οι εκπαιδευτικοί ζητούμε άμεσα να αναδιαμορφώσουμε θετικά την εκπαίδευση! Εμείς, οι εκπαιδευτικοί και οι Εκπαιδευτικές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, είμαστε έτοιμοι και έτοιμες να πρωτοστατήσουμε σε αυτή την αναδιαμόρφωση!

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο κοινός αγώνας έχει μεγάλη σημασία για την επίτευξη των στόχων μας. Με αυτή την πεποίθηση, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση. Θα εργαστούμε σκληρά για να προωθήσουμε τις αξίες της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, της αμοιβαίας αποδοχής και της συμφιλίωσης. Επιπλέον, θα εργαστούμε σκληρά για να καταλήξουμε σε μια ειρηνική λύση στη μοιρασμένη μας πατρίδα, την Κύπρο.

Περήφανα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλες τις Εκπαιδευτικές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις σε όλο τον κόσμο!

 

DAÜ-SEN - ΟΕΛΜΕΚ – KTOEÖS - ΠΟΕΔ - KTÖS – OΛTEK

 

 

 

Actions: E-mail | Permalink |