15

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

Είναι κοινά αποδεκτό ότι η Προδημοτική Εκπαίδευση, αποτελεί τη βάση της πυραμίδας της εκπαίδευσης και ως εκ τούτου διαχρονική θέση της ΠΟΕΔ είναι η προς τα κάτω επέκταση του ορίου εισδοχής στην Υποχρεωτική Προδημοτική Εκπαίδευση. Δυστυχώς όμως, εδώ και ένα χρόνο, το Υπουργείο Παιδείας προχωρεί σε ελλιπείς και λανθασμένους σχεδιασμούς, που αφορούν την προς τα κάτω επέκταση του ορίου εισδοχής στην Υποχρεωτική Προδημοτική Εκπαίδευση, υπονομεύοντας ξεκάθαρα με αυτό τον τρόπο το Δημόσιο Σχολείο.

 

Για τη σωστή εφαρμογή της πιο πάνω πολιτικής, θα ανέμενε κανείς ένα ολοκληρωμένο και σωστό σχεδιασμό, στη βάση του οποίου θα διαφαίνονταν οι πραγματικές ανάγκες, καθώς και ο αριθμός των παιδιών που θα ενταχθούν, επιπρόσθετα των όσων ήδη φοιτούν, στα Δημόσια Νηπιαγωγεία.

Αντί αυτού, το ΥΠΑΝ προχωρεί σε απευθείας διοχέτευση παιδιών υποχρεωτικής ηλικίας φοίτησης στα Ιδιωτικά Νηπιαγωγεία, με επιχορήγηση μέρους των διδάκτρων με το πρόσχημα ότι δεν μπορούν να τους εξασφαλίσουν θέση στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Συνεπώς, τα 12,25 εκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα έπρεπε να επενδυθούν σε υποδομές του Δημόσιου Σχολείου.

 

Ο σχεδιασμός αυτός εκτός, από ανεπαρκής και λανθασμένος, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για το Δημόσιο Σχολείο, γιατί αποτελεί άμεση υποβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης και δημιουργεί προοπτικές ιδιωτικοποίησής της ακόμα και σε όλες τις βαθμίδες.

  • Πού αλήθεια θα σταματήσει η «πολιτική των κουπονιών»;
  • Γιατί δεν αξιοποιούνται τα 12,25 εκατομμύρια ευρώ για τη σωστή εφαρμογή της εν λόγω πολιτικής, μέσω του Δημόσιου Σχολείου;
  • Τι θα γίνει μετά το 2026;
  • Θα κληθεί ο φορολογούμενος πολίτης να επιχορηγεί κουπόνια διδάκτρων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία-επιχειρήσεις;
  • Πού είναι η ευθύνη του Κράτους για υποχρεωτική ΔΩΡΕΑΝ φοίτηση των παιδιών, σε Δημόσιο Σχολείο;

Η ΠΟΕΔ από την πρώτη μέρα που είχε επίσημη ενημέρωση από το ΥΠΑΝ για το θέμα αυτό, αντέδρασε έντονα, αφού αντέδρασε δυναμικά, αφού κατέθεσε την έντονη διαφωνία της στη μια και μοναδική ενημερωτική συνάντηση της 27ης Οκτωβρίου 2021. Παράλληλα, έστειλε σειρά επιστολών προς τον ΥΠΑΝ, ζητώντας του να τροποποιήσει τους σχεδιασμούς του, διατύπωσε έντονα τη θέση της και από το βήμα της Βουλής, υποβάλλοντας ταυτόχρονα εισήγηση για τροποποίηση της Νομοθεσίας που κατατέθηκε από το ΥΠΑΝ στη Βουλή. Την ίδια στιγμή, προχώρησε σε σειρά συναντήσεων με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ζητώντας τους να προχωρήσουν στις αναγκαίες τροποποιήσεις της προτεινόμενης από το ΥΠΑΝ Νομοθεσίας, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί τόσο η προς τα κάτω επέκταση από την ηλικία των 4 χρόνων, όσο και η διασφάλιση του δικαιώματος πρόσβασης του κάθε παιδιού στη Δημόσια Προδημοτική Εκπαίδευση.   

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η στιγμή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Το Δημόσιο Σχολείο χρειάζεται τη δυναμική και άμεση στήριξή μας!  Επιβάλλεται η αντίδραση, όχι μόνο των εκπαιδευτικών αλλά και του κάθε πολίτη, που αντιλαμβάνεται ότι το αγαθό της Παιδείας δεν μπορεί να μετατραπεί σε κουπόνια! Χρειάζεται τη στήριξη και του κάθε γονέα, που αντιλαμβάνεται ότι του στερούν το δικαίωμα πρόσβασης του παιδιού του σε Δημόσιο Σχολείο.

 

Πρώτοι εμείς οι εκπαιδευτικοί, πρέπει να διαφυλάξουμε το δικαίωμα του κάθε παιδιού, ώστε να έχει πρόσβαση στο Δημόσιο Σχολείο. Δίνουμε όλες και όλοι το παρών μας στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που θα γίνει την Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου, η ώρα 16:00, έξω από το Προεδρικό. Έστω και την υστάτη, θα καλέσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως παρέμβει, για την αναθεώρηση των πιο πάνω σχεδιασμών, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η σωστή εφαρμογή της επέκτασης της  Υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων ετών, μέσα από τις δομές του Δημόσιου Σχολείου.

 

Η συγκεκριμένη εκδήλωση, αποτελεί την αρχή ενός αγώνα διαρκείας και ενδεχομένως νέων κινητοποιήσεων.

 

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας τυγχάνει της στήριξης τόσο των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, όσο και της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοσίων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην εκδήλωση.

 

Παρακαλούμε όσες και όσοι θα παραβρεθούν, να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα που επισυνάπτεται: https://bit.ly/prodimotikikinitopoiisi Θα υπάρξει δυνατότητα μετάβασής σας στον χώρο, με λεωφορείο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕΔ

Actions: E-mail | Permalink |