16

Πολύμορφη εικαστική δράση «Αναζητώντας την Ελευθερία και την Ειρήνη»

Το πρώτο μέρος της πολύμορφης εικαστικής δράσης «Αναζητώντας την Ελευθερία και την Ειρήνη» ξεκίνησε με επιμορφωτικό διαδικτυακό σεμινάριο προς εκπαιδευτικούς το οποίο πραγματοποιήθηκε σε απογευματινό χρόνο στις 30 Μαρτίου 2022. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, συζητήθηκαν οι έννοιες της ελευθερίας και της ειρήνης, σε ατομικό-συλλογικό και τοπικό-παγκόσμιο επίπεδο. Γενικός στόχος του σεμιναρίου ήταν να δώσει ιδέες και εικαστικές προσεγγίσεις στους εκπαιδευτικούς για να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν στα σχολεία τους μια σχετική με το θέμα ενότητα, στα πλαίσια του αναλυτικού προγράμματος. Εισηγήτριες και εισηγητές στο σεμινάριο ήταν: η Δρ. Σοφία Χατζήπαπα-Gee, η Δρ. Μαρία Κ. Γεωργίου, η Δρ. Τερέζα Μαρκίδου και ο εικαστικός κ. Στέφανος Νεάρχου.

 

Οι συμμετέχοντες/ουσες στο διαδικτυακό σεμινάριο είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε «Εικαστικό Περίπατο», ο οποίος πραγματοποιήθηκε δια ζώσης, σε απογευματινό χρόνο στις 5 Απριλίου 2022 με την εικαστικό Δρ. Σοφία Χατζήπαπα. Οι συμμετέχοντες/ συμμετέχουσες κλήθηκαν να περπατήσουν κατά μήκος της οδού Λήδρας, να χρησιμοποιήσουν διάφορα μέσα και να συμμετέχουν σε «εικαστικούς σταθμούς» που τους βοήθησαν να ερμηνεύσουν και να αποτυπώσουν τις δικές τους εμπειρίες (π.χ. λεκτικά, σχεδιαστικά, κιναισθητικά) σε σχέση με τη Λευκωσία.

 

Στο δεύτερο μέρος, οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στη δράση αξιοποίησαν τις γνώσεις και εμπειρίες που απέκτησαν από το επιμορφωτικό σεμινάριο και εφάρμοσαν στα σχολεία τους ενότητες με θέμα την «Ελευθερία» και την «Ειρήνη», με τελικό στόχο τη δημιουργία έργων από τα παιδιά.Η εφαρμογή σχετικών ενοτήτων και η έκθεση των έργων των παιδιών έγινε με την έγκριση και την ενθάρρυνση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

 

Η συλλογική εικαστική εγκατάσταση «Αναζητώντας την Ελευθερία και την Ειρήνη» αποτελείτο από έργα παιδιών από πέντε Νηπιαγωγεία και είκοσι εννέα Δημοτικά Σχολεία της Κύπρου. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν στην εγκατάσταση τα Δημόσια Νηπιαγωγεία Αγίας Μαρίνας, Αγίου Δημητρίου, Κοινωνικής Μέριμνας Στροβόλου, Κωνσταντινουπόλεως, Λακατάμειας Α΄ καθώς και τα Δημοτικά Σχολεία Αγίου Ανδρέα ΚΒ, Αγίου Βασιλείου, Αγίου Δημητρίου, Αγίων Τριμιθιάς, Αγλαντζιάς Δ΄, Αγλαντζιάς Ε΄,  Αγλαντζιάς Στ΄, Αποστόλου Βαρνάβα, Αποστόλου Λουκά, Δευτεράς, Γερίου Β΄, Δασάκι Άχνας, Εργατών, Καïμακλί Α΄ ΚΑ, Καïμακλί Γ΄ ΚΑ, Καπέδων, Κοκκινοτριμιθιάς Β΄, Λακατάμειας Α΄ΚΒ, Λατσιών Α΄, Λατσιών Δ΄, Λεμεσού Η΄, Λυθροδόντα -Μελέτειον, Λυκαβηττού ΚΒ, Λυμπιών, Μακεδονίτισσας Γ΄-Στυλιανού Λένα, Ξυλοτύμβου Α΄, Ορμίδειας Α΄, Παλιομετόχου Α΄ και Περνέρα.

 

«Τα Παιδιά στην Πλατεία…. για την Ελευθερία και την Ειρήνη»

Η πολύμορφη εικαστική δράση της Ομάδας Τέχνης Π.Ο.Ε.Δ. Λευκωσίας ολοκληρώθηκε στις 4 Ιουνίου 2022 στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, με συλλογική εικαστική εγκατάσταση με έργα παιδιών και εκδήλωση για τα παιδιά, με την ευκαιρία της Ημέρας του Παιδιού.

 

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Ομάδα Τέχνης Π.Ο.Ε.Δ. Λευκωσίας, τον Δήμο Λευκωσίας και την Επαρχιακή Επιτροπή Π.Ο.Ε.Δ. Λευκωσίας και περιλάμβανε θεατρικό δρώμενο, εικαστικές, χορευτικές και αθλητικές δραστηριότητες για παιδιά από εκπαιδευτικούς της θεατρικής Ομάδας «Σκηνοβάτες», της Ομάδας Τέχνης, της Ομάδας Χορού και της Αθλητικής Ομάδας της Επαρχιακής Επιτροπής ΠΟΕΔ Λευκωσίας καθώς και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από εκπαιδευτικούς. Η εκδήλωση τελέστηκε υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και η είσοδος ήταν ελεύθερη.

 

Παράλληλα, στην Πλατεία Ελευθερίας οι επισκέπτες μπορούσαν να δουν τη συλλογική εικαστική εγκατάσταση με έργα παιδιών Προδημοτικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης υπό την επιμέλεια του εικαστικού Στέφανου Νεάρχου, που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της πολύμορφης εικαστικής δράσης της Ομάδας Τέχνης Π.Ο.Ε.Δ Λευκωσίας «Αναζητώντας την Ελευθερία και την Ειρήνη». Η εγκατάσταση με τα έργα των παιδιών παρέμεινε στην Πλατεία μέχρι τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022.

 

Δείτε το υπέροχο βιντεάκι στον σύνδεσμο που ακολουθεί: 

youtube.com/watch?v=gXEpks1r3hE

Actions: E-mail | Permalink |