10

10 Απριλίου 2023

 

Δρ. Μάριο Στυλιανίδη

Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης

Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας

Λευκωσία

 

Θέμα: Αποφάσεις ΔΣ ΠΟΕΔ όσον αφορά των «Περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης Κανονισμών 2022»

 

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και σε συνέχεια των συναντήσεών σας με τη Γραμματεία ΠΟΕΔ ημερομηνίας 17 και 27 Μαρτίου και των αποφάσεων του ΔΣ ΠΟΕΔ που συνεδρίασε στις 30 Μαρτίου 2023, θα θέλαμε να σημειώσουμε τα ακόλουθα:

  1. Ζητούμε όπως μας κοινοποιηθεί εκ νέου το κείμενο των κανονισμών, όπως αυτό διαμορφώθηκε και μετά τις δύο συναντήσεις που έγιναν με τη Γραμματεία ΠΟΕΔ. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ ΠΟΕΔ και ΥΠΑΝ, με στόχο να κατατεθεί στη Βουλή ένα τελικό κείμενο, στο οποίο θα υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμφωνία μεταξύ ΥΠΑΝ και ΠΟΕΔ. Με τον τρόπο αυτό, θα αποφευχθούν αχρείαστες συζητήσεις ή/και αντιπαραθέσεις στη Βουλή.
  2. Όσον αφορά στο θέμα της συμπερίληψης της Προσευχής στους Νέους Κανονισμούς, ζητούμε όπως μας ενημερώσετε για το σκεπτικό της συμπερίληψής τους, λαμβάνοντας υπόψη πως δεν περιλαμβάνεται ούτε στους υφιστάμενους κανονισμούς, αλλά ούτε και σε αυτούς της Μέσης Εκπαίδευσης. Σημειώνουμε δε, ότι η Προσευχή μέχρι σήμερα ρυθμίζεται με εγκύκλιο οδηγία. Ζητούμε επίσης ενημέρωση για σχετικές με το θέμα εκθέσεις, τόσο της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού όσο και της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Σε περίπτωση που υπάρχουν, παρακαλούμε όπως μας κοινοποιηθούν.
  3. Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι το κεφάλαιο που αφορά στην Αξιολόγηση του Μαθητή, με αναφορά στη Σχολική Έκθεση Προόδου, θα πρέπει να αφαιρεθεί από τους προτεινόμενους κανονισμούς, αφού πέραν της αρχικής συμφωνίας δεν έχει πραγματοποιηθεί αξιολόγηση, διάλογος και βελτίωση της εν λόγω πολιτικής. Η εν λόγω πολιτική χρήζει βελτίωσης, μέσα από διάλογο με την ΠΟΕΔ που εδώ και τρία χρόνια σας έχουμε ζητήσει.
  4. Σημειώνουμε για ακόμη μια φορά τη διαφωνία μας όσον αφορά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και στην ταυτόχρονη ή υβριδική εκπαίδευση.
  5. Όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένα, τα καθήκοντα του Διευθυντή και του Βοηθού Διευθυντή είναι πολλά. Η χαρτογράφηση και συμπερίληψή τους στους Κανονισμούς, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη θέση της Οργάνωσης για αύξηση του διοικητικού χρόνου της διευθυντικής ομάδας, άμεσα και από την επόμενη σχολική χρονιά.
  6. Οι αναφορές σε όρους για τους οποίους δεν είναι ξεκάθαροι και δεν υπάρχει συμφωνία με την ΠΟΕΔ, πρέπει να αφαιρεθούν («Δάσκαλος Μέντορας», «Ουδέτερος διευκολυντής»)
  7. Θέση μας είναι ότι θέματα που αφορούν διαδικασία καταγγελιών εκπαιδευτικών, πρέπει να συμπεριληφθούν στους εν λόγω κανονισμούς, μιας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

 

Τέλος, σε συνέχεια της προσπάθειας που γίνεται αναφορικά με την τροποποίηση των υφιστάμενων Κανονισμών Λειτουργίας των Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης, η ΠΟΕΔ καταθέτει και το αίτημά της, όπως συζητηθούν με το ΥΠΑΝ ενδελεχώς και τα πιο κάτω κεφάλαια:

  • - Ενιαία Εκπαίδευση – Εναλλακτικοί Τρόποι Εκπαίδευσης
  • - Διήμερο εκπαιδευτικού – επιμόρφωση εκπαιδευτικών
  • - Τρόποι διαχείρισης ακραίων περιστατικών Παραβατικής Συμπεριφοράς
  • - Ωρολόγιο/Αναλυτικό Πρόγραμμα και Ωράριο Σχολείων
  • - Σχολικές Αργίες

 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις και διατελούμε,

 

Με τιμή,

Η Πρόεδρος                                                                        Ο Γενικός Γραμματέας

 

 

Μύρια Βασιλείου                                                                  Χάρης Χαραλάμπους

Actions: E-mail | Permalink |