11

Λευκωσία, 7 Ιουλίου 2023

 

Δρ. Μάριο Στυλιανίδη

Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης

Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας

 

Θέμα: Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Υπευθύνων Τμημάτων με θέμα τη σχολική βία και παραβατικότητα

 

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και σε συνέχεια των εγκυκλίων, ημερομηνίας 13/2/2023, 28/2/2023, 15/5/2023 και 22/06/2023,  θα θέλαμε να σημειώσουμε τα ακόλουθα:

 

  • - Η επιμόρφωση σε θέματα σχολικής βίας και παραβατικότητας, είναι εκ των ων ουκ άνευ, μιας και πρόκειται για μια κρίσιμη πτυχή της σχολικής καθημερινότητας, με προεκτάσεις τόσο στο σχολικό περιβάλλον όσο και την κοινωνία.  

 

  • - Θέση της ΠΟΕΔ είναι ότι η σχετική επιμόρφωση πρέπει να γίνει σταδιακά, σε εργάσιμο χρόνο και χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση ανάληψης καθηκόντων Υπεύθυνου Τμήματος από τους/τις συναδέλφους.

 

  • - Η αναφορά των εγκυκλίων ότι «θα πρέπει να λαμβάνεται πρόνοια, ώστε οι εκπαιδευτικοί που θα αναλαμβάνουν καθήκοντα ΥΤ, να έχουν προηγουμένως παρακολουθήσει το εν λόγω Πρόγραμμα» δεν μας βρίσκει σύμφωνους, μιας και η εν λόγω επιμόρφωση δεν πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την ανάθεση καθηκόντων υπευθυνότητας τμήματος. Η συγκεκριμένη δε αναφορά, ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα στην ανάθεση της ΥΤ στα σχολεία και θα επηρεάσει δυσμενώς την ομαλή τους λειτουργία.

 

  • - Ως εκ τούτου καταθέτουμε την ένστασή μας, σε σχέση με την πίεση που ασκείται στους Υπεύθυνους Τμήματος για να τύχουν δωδεκάωρης επιμόρφωσης, στον προσωπικό τους χρόνο, ως προϋπόθεση για να αναλάβουν ως ΥΤ την επόμενη σχολική χρονιά. Οι επανειλημμένες αναρτήσεις εγκυκλίων για το θέμα, καθώς και αναφορές σε αυτές, αφήνουν να νοηθεί πως η συγκεκριμένη επιμόρφωση είναι  υποχρεωτική.

 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις και διατελούμε,

 

Με τιμή,

Η Πρόεδρος                                                                        Ο Γενικός Γραμματέας

 

 

Μύρια Βασιλείου                                                                  Χάρης Χαραλάμπους

Actions: E-mail | Permalink |