07

Λευκωσία, 7 Αυγούστου 2023

κ. Μαρίνα Ιωάννου Χασάπη

Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας

Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας

 

Θέμα: Θέσεις ΠΟΕΔ σε συνέχεια της συνάντησης μεταξύ ΓΔ ΥΠΑΝ και Γραμματεία ΠΟΕΔ

 

Με την παρούσα επιστολή και σε συνέχεια της συνάντησης που είχαμε στις 2 Αυγούστου 2023, θα θέλαμε να σημειώσουμε τα ακόλουθα:

- Για την ΠΟΕΔ είναι επιτακτική η ανάγκη αύξησης των Μόνιμων Οργανικών Θέσεων σε Ειδική, Προδημοτική και Δημοτική Εκπαίδευση. Το τεράστιο ποσοστό εκτάκτων (συμβασιούχοι και αορίστου χρόνου εκπαιδευτικοί) που καταγράφεται σήμερα, είναι από τις βασικότερες αιτίες που καθυστερεί η έγκαιρη στελέχωση των σχολείων. Είναι ένα αίτημα που για χρόνια θέτει η Οργάνωση και που χωρίς σημαντικό κόστος θα συνδράμει δραστικά στην έγκαιρη στελέχωση των σχολείων μας.

 

Ως εκ τούτου, η Οργάνωση αναμένει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα και πριν τη λήξη του τρέχοντος ημερολογιακού έτους, το ΥΠΑΝ θα προχωρήσει σε εκείνες τις πολιτικές αποφάσεις και ενέργειες που θα βοηθήσουν στη λύση του προβλήματος.

 

- Είναι σημαντικό το επόμενο διάστημα να ξεκινήσει εντατικός διάλογος και σε ό,τι αφορά τις στρεβλώσεις του Νέου Συστήματος Διορισμών. Ξεκαθαρίζουμε ότι ως ΠΟΕΔ δεν θα αποδεχθούμε τη θυματοποίηση συναδέλφων, είτε ανήκουν στον κατάλογο διοριστέων είτε ανήκουν στον κατάλογο διορισίμων, ενώ ταυτόχρονα καταθέτουμε τη θέση μας για διατήρηση του καταλόγου διοριστέων και μετά το 2027. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί στην ολότητά του και να βρεθούν εκείνες οι λύσεις οι οποίες θα συμβάλουν στη διόρθωση των υφιστάμενων στρεβλώσεων.

- Όσον αφορά τους συμβασιούχους συναδέλφους που έχουν συμπληρώσει τους 30 μήνες υπηρεσίας και ως εκ τούτου είναι αορίστου εκπαιδευτικοί, καταθέτουμε τα ακόλουθα:

- Ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση, ώστε να απαγορεύεται η απόλυση των αορίστου χρόνου εκπαιδευτικών λόγω πλεονασμού, όπως ισχύει στην υπόλοιπη Δημόσια Υπηρεσία.

- Υπάρχει ανάγκη όπως η αναγνώριση του 30μηνου γίνεται άμεσα και όχι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Η πρακτική της αναγνώρισης του 30μηνου με την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς έχει ως αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να στερούνται των δικαιωμάτων τους σε άδεια για αρκετούς μήνες.

-Σε συνέχεια με το πιο πάνω, θα πρέπει να γίνουν εκείνες οι διαδικασίες και ρυθμίσεις έτσι ώστε οι συνάδελφοι που έχουν συμπληρώσει το 30μηνο να καταβάλλουν τις εισφορές που προνοούνται με τη νέα νομοθεσία σε σχέση με τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Δυστυχώς μέχρι σήμερα και 9 μήνες μετά τη ψήφιση της Νομοθεσίας που αφορά στο Συνταξιοδοτικό, δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες ρυθμίσεις και οι συνάδελφοι αναγκάζονται να πληρώνουν εισφορές που αντιστοιχούν και στην προηγούμενη Νομοθεσία.

-Σε σχέση με τη νέα νομοθεσία για το συνταξιοδοτικό, ζητούμε όπως γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για να ενημερωθούν οι επηρεαζόμενοι για τα αναδρομικά που οφείλουν, μιας και η εφαρμογή της νομοθεσίας έχει ως ημερομηνία έναρξης την 1η Ιανουαρίου 2024.

Σημειώνουμε ακόμη ότι ανάλογες ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και για όσους συναδέλφους/ισσες μονιμοποιήθηκαν μετά την 1/10/2011. Υπενθυμίζουμε ότι με βάση τη νέα Νομοθεσία, η συντάξιμη υπηρεσία των εκπαιδευτικών αφορά την υπηρεσία τους από την πρώτη μέρα εργασίας στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία.

-Επιπλέον, σε ό,τι αφορά στις άδειες των συναδέλφων/ισσών Αορίστου Χρόνου, θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις άδειες που αφορούν τους μόνιμους εκπαιδευτικούς και σε ό,τι αφορά στην εκπαιδευτική άδεια και την άδεια απουσίας άνευ απολαβών.

 

Τέλος, με την παρούσα επιστολή σας επισυνάπτουμε τις επιστολές που έχουμε στείλει προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών και αφορούν:

  • - Εφαρμογή νομοθεσίας για νέο συνταξιοδοτικό, 
  • - Εγγραφή θέματος όρων υπηρεσίας έκτακτου προσωπικού για συζήτηση στη Μ.Ε.Π.Ε.Υ.,
  • - Εγγραφή θεμάτων για συζήτηση στη Μ.Ε.Π.Ε.Υ.

 

Είμαστε σίγουροι και σίγουρες ότι θα υπάρξει αγαστή συνεργασία μεταξύ εσάς και της ΠΟΕΔ. Αγαστές σχέσεις συνεργασίας επιβάλλονται αφού βασικός στόχος τόσο δικός σας όσο και δικός μας είναι η στήριξη των Δημόσιων Σχολείων και των λειτουργών της, μέσα από την επίλυση και διαχείριση των ζητημάτων που προκύπτουν.  

 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις και διατελούμε,

 

Μετά τιμής,

 

Η Πρόεδρος                                                                        Ο Γενικός Γραμματέας

 

 

Μύρια Βασιλείου                                                                  Χάρης Χαραλάμπους

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

  

Actions: E-mail | Permalink |