07

Λευκωσία, 7 Αυγούστου 2023

 

Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου

Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας

Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας

 

 

Θέμα: Εκπαιδευτικές Πολιτικές που θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά

 

 

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και σε συνέχεια της επιστολής σας ημερομηνίας 25 Ιουλίου 2023, θα θέλαμε να σας αναφέρουμε τα ακόλουθα:

 

  1. Αρχικά εκφράζουμε την ικανοποίησή μας όσον αφορά στις νέες εκπαιδευτικές πολιτικές που το ΥΠΑΝ με απόφασή του θα εφαρμόσει από την επόμενη σχολική χρονιά: κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών σε ΔΡΑΣΕ+ και ΠΟΣ και στελέχωση των εν λόγω προγραμμάτων με συμβάσεις από την ΕΕΥ, Επέκταση του θεσμού του Υπεύθυνου Τμήματος στην Προδημοτική Εκπαίδευση και στα Ειδικά Σχολεία, παραχώρηση μίας περιόδου σε Διευθυντές/Διευθύντριες και σε Διευθύνοντες/Διευθύνουσες των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, παραχώρηση επιπλέον μείωσης μίας περιόδου σε Διευθυντές/Διευθύντριες που διευθύνουν σχολεία πέραν των 300 μαθητών/ριών και παραχώρηση μείωσης δύο περιόδων σε Διευθυντές/Διευθύντριες που διευθύνουν σχολεία πέραν των 400 μαθητών/ριών.
  2. Σε ό,τι αφορά στην αύξηση του διοικητικού χρόνου της διευθυντικής ομάδας, σημειώνουμε με θετικό πρόσημο ότι ξεκινά εντατικός διάλογος μεταξύ ΥΠΑΝ και ΠΟΕΔ, έτσι ώστε να καθοριστεί η φόρμουλα για οριστική επίλυση του θέματος. Ως εκ τούτου αναμένουμε ότι από τη σχολική χρονιά 2024-2025, θα υπάρξει σημαντική αύξηση του διευθυντικού χρόνου της διευθυντικής ομάδας.
  3. Παρόλες τις πιο πάνω θετικές εξελίξεις, η ΠΟΕΔ επαναφέρει το θέμα της επιτακτικής ανάγκης αύξησης των Οργανικών Θέσεων σε Ειδική, Προδημοτική και Δημοτική Εκπαίδευση και εκφράζει τη έντονη δυσαρέσκειά της, για τη μη επίλυση του θέματος, από την επόμενη σχολική χρονιά. Σημειώνουμε ότι η Οργάνωση θέτει επανειλημμένα το πιο πάνω θέμα, εδώ και χρόνια και παρά το γεγονός ότι η επίλυση του θέματος δεν θα έχει σημαντικό κόστος και θα συνδράμει δραστικά στην έγκαιρη στελέχωση των σχολείων μας, αυτό δυστυχώς δεν έχει επιλυθεί.

Ως εκ τούτου, η Οργάνωση αναμένει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα και πριν τον Νοέμβριο, το ΥΠΑΝ θα προχωρήσει σε εκείνες τις πολιτικές αποφάσεις για επίλυση του προβλήματος. Σε αντίθετη περίπτωση, η Οργάνωση είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει δυναμικά, σύμφωνα και με τις αποφάσεις των τελευταίων Γενικών Συνελεύσεων.

Τέλος, είναι σημαντικό το επόμενο διάστημα να ξεκινήσει εντατικός διάλογος και σε ό,τι αφορά τις στρεβλώσεις του Νέου Συστήματος Διορισμών. Ξεκαθαρίζουμε ότι ως ΠΟΕΔ δεν θα αποδεχθούμε τη θυματοποίηση συναδέλφων, είτε ανήκουν στον κατάλογο διοριστέων είτε ανήκουν στον κατάλογο διορισίμων, ενώ ταυτόχρονα καταθέτουμε τη θέση μας για διατήρηση του καταλόγου διοριστέων και μετά το 2027. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί στην ολότητά του και να βρεθούν εκείνες οι λύσεις οι οποίες θα συμβάλουν στη διόρθωση των υφιστάμενων στρεβλώσεων.

 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις και διατελούμε,

Μετά τιμής,

 

Η Πρόεδρος                                                                        Ο Γενικός Γραμματέας

 

 

Μύρια Βασιλείου                                                                  Χάρης Χαραλάμπους

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Actions: E-mail | Permalink |