28

 

Λευκωσία, 28 Σεπτεμβρίου 2023

 

Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου

Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας

Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας

 

Θέμα: Απρεπής συμπεριφορά λειτουργών του ΥΠΑΝ εις βάρος του Διδασκαλικού κόσμου

 

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, θα θέλαμε να καταθέσουμε την έντονη διαμαρτυρία της ΠΟΕΔ, σε ότι αφορά στην τοποθέτηση εκπροσώπων του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, εκ μέρους της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, ημερομηνίας 27 Σεπτεμβρίου 2023 και με θέμα συζήτησης: «Ο σχολικός αθλητισμός και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες».

 

Η Οργάνωση υπενθυμίζει πως αποτελεί διακηρυγμένη πολιτική του αρμόδιου Υπουργείου, την οποία ανεπιφύλακτα ασπάζεται και η ίδια, ότι ο πολυδύναμος Δάσκαλος αποτελεί τον μοναδικό και αδιαμφισβήτητο φορέα του εκπαιδευτικού γίγνεσθαι στο επίπεδο της Δημοτικής Εκπαίδευσης, όπου η διαθεματική προσέγγιση, σε αντίθεση με τη θεματική που εκφράζεται σε άλλα επίπεδα της εκπαίδευσης, υιοθετείται γενικά από την παιδαγωγική επιστήμη. Η πολιτική αυτή υιοθετείται μέχρι σήμερα και μέσα από τα Αναλυτικά Προγράμματα.

 

Ενώ η επίσημη θέση του ΥΠΑΝ είναι η πιο πάνω, με έκπληξή μας ακούσαμε δύο λειτουργούς της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης να τοποθετούνται με τρόπο έως υβριστικό προς τα μέλη μας, μηδενίζοντας μάλιστα και την τοποθέτηση του εκπροσώπου της Δημοτικής Εκπαίδευσης, του ΕΔΕ κ. Γιαλλουρίδη, για το ίδιο θέμα, που είχε προηγηθεί. Ο ΠΛΕ Αθλητισμού κύριος Αντωνέλλος «απαίτησε» τον διορισμό Γυμναστών και Μουσικών στα Δημοτικά Σχολεία, μιας και τα μαθήματα αυτά, κατά τη γνώμη του, δεν διδάσκονται ικανοποιητικά από τους δασκάλους οι οποίοι και δεν έχουν τα απαιτούμενα προσόντα για να διδάξουν τα μαθήματα αυτά (!!!). Αναφέρθηκε επίσης και σε περιστατικά, που δήθεν υπέπεσαν στην αντίληψή του, περνώντας έξω από σχολεία (!!!), όπου δασκάλες έκαναν μάθημα Φυσικής Αγωγής φορώντας «τακούνια». Η εν λόγω ατεκμηρίωτη αναφορά, είχε προφανή στόχο τη διαπόμπευση των εκπαιδευτικών και τον μηδενισμό του έργου που επιτελείται στα σχολεία.

 

Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι κατατέθηκαν αναληθή στοιχεία από την ΕΜΕ Φυσικής Αγωγής κ. Πούρου, η οποία συγκεκριμένα δήλωσε ότι «έμεινε τελευταία η Κύπρος ως η μοναδική χώρα στην οποία το μάθημα διδάσκεται από δασκάλους και όχι Γυμναστές», σε μια προσπάθειά της να πείσει τους Βουλευτές της Επιτροπής για το επιχείρημά της. Μάλιστα η κ. Πούρου είπε ότι «ένα Μεταπτυχιακό του ενάμιση χρόνου, δεν είναι αρκετό για να μπορεί κάποιος να διδάξει το μάθημα της Φυσικής Αγωγής», για να καταλήξει και η ίδια στη θέση ότι το μάθημα της Φυσικής Αγωγής πρέπει να διδάσκεται αποκλειστικά από Γυμναστές.

 

Θεωρούμε ότι οι πιο πάνω αυθαίρετες αναφορές και τοποθετήσεις που έγιναν από συγκεκριμένους λειτουργούς του Υπουργείου σας αφενός εκθέτουν το ίδιο το Υπουργείο αφού καταθέτουν προσωπικές τους απόψεις που διίστανται από τις θέσεις του ΥΠΑΝ και αποτελεί δείγμα διγλωσσίας εκ μέρους του ΥΠΑΝ. Αφετέρου μηδενίζουν όλες τις προσπάθειες που γίνονται στα σχολεία μας από τους εκπαιδευτικούς μας και προσβάλλουν ένα ολόκληρο Κλάδο. Θεωρούμε τη στάση των συγκεκριμένων λειτουργών άκρως προσβλητική για τον Κλάδο και τους εκπροσώπους του και εκφράζουμε γι’ αυτό την πικρία και την απογοήτευσή μας. Αναμέναμε πως ένα σύνολο 7000 σχεδόν εκπαιδευτικών, θα τύγχανε μεγαλύτερου σεβασμού.

 

Ως εκ τούτου ζητούμε όπως άμεσα διερευνηθεί το εν λόγω ατυχές επεισόδιο και ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα από πλευράς ΥΠΑΝ. Σε περίπτωση που τέτοια απαράδεκτοι φαινόμενα επαναληφθούν, η αντίδραση της Οργάνωσης θα είναι άμεση και εντονότερη.

 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις και διατελούμε,

 

Μετά τιμής,

Η Πρόεδρος                                                                        Ο Γενικός Γραμματέας

 

 

Μύρια Βασιλείου                                                                  Χάρης Χαραλάμπους

Actions: E-mail | Permalink |