06

Λευκωσία, 6 Οκτωβρίου 2023

 

ΠΟΕΔ: Ζητούμενο η συνεχής στήριξη και αναβάθμιση του θεσμού του

Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ σε χτεσινή του συνεδρία, αξιολόγησε τις πρώτες μέρες λειτουργίας των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων. Σημειώνεται με θετικό πρόσημο ότι από φέτος τα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία (ΠΟΣ) λειτουργούν απαλλαγμένα από το απαράδεκτο καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών, κάτι που αποτελούσε και διαχρονική θέση της Οργάνωσής μας. Σε ό,τι αφορά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας τους αλλά και σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό που προηγήθηκε αναφορικά και τις διαδικασίες στελέχωσής τους, σημειώνουμε τα ακόλουθα:

  • -Εκφράζουμε τη δυσφορία μας για το γεγονός ότι η διαδικασία στελέχωσης και οι όροι εργοδότησης των εκπαιδευτικών που στελεχώνουν τα ΠΟΣ,  δεν αποτέλεσε αντικείμενο διαλόγου με την ΠΟΕΔ. Ως ΠΟΕΔ είχαμε δηλώσει την ετοιμότητά μας, μέσα από τεκμηριωμένες εισηγήσεις, να συμβάλουμε εποικοδομητικά στην έγκαιρη και σωστή στελέχωση των ΠΟΣ.
  • -Σημαντική παράμετρος που συνέβαλε στην αναστάτωση, που συνεχίζει να επικρατεί σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των ΠΟΣ, ήταν η έλλειψη έγκαιρου προγραμματισμού από την Επίσημη Πλευρά.
  • -Δεύτερη σημαντική παράμετρος για τη μέχρι σήμερα ελλιπή στελέχωση των ΠΟΣ, αποτελεί το γεγονός ότι οι όροι εργασίας των συμβασιούχων συναδέλφων, αφενός δεν έχουν καθοριστεί έγκαιρα και αφετέρου, τόσο ο μισθός όσο και η αναγνώριση της υπηρεσίας τους, δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ώρες που οι εκπαιδευτικοί καλούνται να εργαστούν. Αυτά λειτούργησαν ως αντικίνητρο στο ενδιαφέρον που επέδειξαν οι εκπαιδευτικοί για διορισμό στα ΠΟΣ.
  • -Σε ό,τι αφορά στη στελέχωση, σημειώνουμε ότι εκκρεμεί ακόμη ο καθορισμός της  διαδικασίας αντικατάστασης ή/και αναπλήρωσης των εκπαιδευτικών που θα απουσιάσουν δικαιολογημένα (π.χ. άδεια μητρότητας).
  • -Μια άλλη εκκρεμότητα αφορά στη διασαφήνιση των καθηκόντων του μικρού ποσοστού μόνιμων εκπαιδευτικών, οι οποίοι έχουν κληθεί να  στελεχώσουν τα ΠΟΣ σε επίπεδο διεύθυνσης και διοίκησης.

Όλα τα πιο πάνω καθώς και η ανάγκη για περαιτέρω αναβάθμιση του θεσμού, τόσο εργασιακά όσο και εκπαιδευτικά, τέθηκαν προς την Υπουργό Παιδείας στη συνάντηση που έγινε την περασμένη Τετάρτη και αξίζει να καταγραφεί η θετική διάθεση της ΥΠΑΝ να συμβάλει στην επίλυση των πιο πάνω προβλημάτων, από τη φετινή σχολική χρονιά. Ως εκ τούτου, καλούμε το ΥΠΑΝ, να προχωρήσει άμεσα σε εκείνες της ρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην ομαλότερη λειτουργία των ΠΟΣ από τη φετινή σχολική χρονιά.

 

Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα αρχίσει ο διάλογος για ολοκληρωμένη ρύθμιση όλων των θεμάτων που αφορούν τα ΠΟΣ, με στόχο η επόμενη σχολική χρονιά να ξεκινήσει χωρίς προβλήματα και με περαιτέρω αναβάθμιση του θεσμού. Ως ΠΟΕΔ σημειώνουμε την ετοιμότητά μας να συμβάλουμε για άλλη μια φορά, μέσα από τις εισηγήσεις μας, στην αναβάθμιση των ΠΟΣ. Ενός θεσμού που ως Οργάνωση σταθήκαμε δίπλα του από την πρώτη μέρα που κατατέθηκε ως ιδέα και συνεχίζουμε να τον στηρίζουμε, γιατί αναντίλεκτα προσφέρει πολλά στα παιδιά, στους γονείς αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία.

 

ΑΠΟ ΔΣ ΠΟΕΔ

Actions: E-mail | Permalink |