11

 

Λευκωσία, 10 Οκτωβρίου 2023

 

Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου

Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας

Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας

 

Θέμα: Θέσεις ΠΟΕΔ σε σχέση με τη λειτουργία των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων

 

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και σε συνέχεια της συνάντησης που είχαμε μαζί σας την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023, σας καταθέτουμε και γραπτώς τις θέσεις της Οργάνωσής μας:

  • - Δυστυχώς οι όροι εργοδότησης των συμβασιούχων συναδέλφων δεν βρίσκουν σύμφωνη την Οργάνωση, μιας και δεν καθορίστηκαν ούτε και συμφωνήθηκαν με την ΠΟΕΔ. Έστω και την υστάτη, ζητούμε όπως τόσο ο μισθός των συμβασιούχων εκπαιδευτικών όσο και η αναγνώριση της υπηρεσίας τους, αντιστοιχούν στις διδακτικές ώρες που εργάζονται. Σημειώνουμε ότι η ώρα της σίτισης αποτελούσε και αποτελεί διδακτική περίοδο, τόσο στα Ενιαία Ολοήμερα όσο και στα Προαιρετικά. Ως εκ τούτου, με βάση τη φετινή προκήρυξη και τις πραγματικές ώρες εργασίας των συμβασιούχων συναδέλφων, αυτοί θα πρέπει να αμείβονται για 20/29 και όχι για 15/29, με αντίστοιχη αναγνώριση υπηρεσίας.
  • -Σε συνέχεια του πάνω, αναμένουμε να ξεκαθαρίσει και ο αριθμός και το είδος των αδειών τους (άδειες ασθενείας, άδειες για προσωπικούς λόγους), με ταυτόχρονη θεσμοθέτηση διαδικασίας αντικατάστασης ή/και αναπλήρωσής τους. Θεωρούμε δεδομένο ότι οι συμβασιούχοι συνάδελφοι των ΠΟΣ θα δικαιούνται κατά αναλογία ό,τι δικαιούται ένας συμβασιούχος εκπαιδευτικός πλήρους απασχόλησης (άδειες ασθένειας, άδειες απουσίας με απολαβές, άδεια απουσίας άνευ απολαβών, άδειες μητρότητας, άδειες για προσωπικούς λόγους κλπ). Υπενθυμίζουμε και την ανάγκη διόρθωσης της πλατφόρμας ΣΕΠ, ώστε οι συνάδελφοι να μπορούν να δηλώσουν τις άδειές τους.
  • - Μια άλλη εκκρεμότητα αφορά τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις τόσο των συμβασιούχων όσο και των μόνιμων συναδέλφων, τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν και συμφωνηθούν με την Οργάνωση. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η διαδικασία και ο αριθμός του μέγιστου αριθμού αναπληρώσεων των συναδέλφων. Σημειώνουμε επιπλέον τη διαφωνία μας σε ό,τι αφορά στην αμοιβή όσων συναδέλφων θα ασκούν ταυτόχρονα καθήκοντα διεύθυνσης και διοίκησης.
  • - Υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες που θα πρέπει το ΥΠΑΝ να επιληφθεί άμεσα σε ό,τι αφορά το βοηθητικό προσωπικό (επιστάτριες και συνοδοί παιδιών με αναπηρίες) και οι οποίες αφορούν κυρίως τα θέματα ωραρίου και αμοιβής τους.
  • - Είναι σημαντικό να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες έτσι ώστε να μην φοιτούν στο ίδιο τμήμα παιδιά έξι διαφορετικών ηλικιών.
  • Θα πρέπει να βρεθούν λύσεις και οι απαραίτητοι πόροι έτσι ώστε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, να μπορούν να συμμετέχουν στη σίτιση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πιο πάνω εισηγήσεις και γενικότερα η όλη λειτουργία του θεσμού με το νέο καθεστώς της στελέχωσης με συμβάσεις από την ΕΕΥ, θα είχε λιγότερα προβλήματα αν είχε προηγηθεί συνεννόηση με την ΠΟΕΔ και έγκαιρος προγραμματισμός. Η διαδικασία στελέχωσης των ΠΟΣ θα πρέπει τον Ιούλιο να είναι ολοκληρωμένη, έτσι ώστε τα ΠΟΣ να λειτουργούν παράλληλα με το πρωινό σχολείο, όσο αφορά το χρονικό διάστημα έναρξης και λήξης της λειτουργίας τους.

           

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένουμε την έναρξη διαλόγου για ολοκληρωμένη ρύθμιση όλων των θεμάτων που αφορούν τα ΠΟΣ, με στόχο η επόμενη σχολική χρονιά να ξεκινήσει χωρίς προβλήματα και με περαιτέρω αναβάθμιση του θεσμού. Ως ΠΟΕΔ σημειώνουμε την ετοιμότητά μας να συμβάλουμε για άλλη μια φορά, μέσα από τις εισηγήσεις μας, στην αναβάθμιση των ΠΟΣ. Ενός θεσμού που ως Οργάνωση σταθήκαμε δίπλα του από την πρώτη μέρα που κατατέθηκε ως ιδέα και συνεχίζουμε να τον στηρίζουμε, γιατί αναντίλεκτα προσφέρει πολλά στα παιδιά, στους γονείς αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία.

 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις και διατελούμε,

 

Μετά τιμής,

Η Πρόεδρος                                                                        Ο Γενικός Γραμματέας

 

 

Μύρια Βασιλείου                                                                  Χάρης Χαραλάμπους

 

Actions: E-mail | Permalink |